Protipendada de ieri, kitsch-ul de azi Cum a evoluat staţiunea Mamaia în 107 ani?
Protipendada de ieri, kitsch-ul de azi: Cum a evoluat staţiunea Mamaia în 107 ani?
28 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
7208
Marime text



Chiar dacă pe plaja din Mamaia nu mai auzi strigându-se „Nu daţi banii pe prostii, faceţi poze la copii!” şi nici „Nămolul şi piatra de baie”, chiar dacă vânzătorii ambulanţi nu mai umblă cu gogoşi, seminţe, „banane proaspete, bronzate” şi porumb fiert, staţiunea rămâne şi acum undeva la graniţa dintre kitsch-ul oriental şi cel occidental. Iar de când are şi un aşa numit imn, „moment muzical” care redefineşte penibilul, Mamaia poate fi mândră. E locul în care, pe unele terase, gazonul e din plastic. Locul în care toaletele ecologice îşi marchează olfactiv prezenţa de la zeci de metri distanţă.
2013 vs. 1906

Nu e deloc de mirare că primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, nu ratează nicio ocazie pentru a ne reaminti de ceea ce el numeşte „presiunea investiţională” din Mamaia. Ca şi cum graţie acestei presiuni din partea investitorilor, cohortele de turişti se revarsă în staţiune an de an.
Aşa cum am menţionat într-o ediţie precedentă a cotidianului ZIUA de Constanţa, de 1 mai, în 2003, erau înregistraţi pe litoral 35.000 de turişti. Zece ani mai târziu, aşteptările autorităţilor au fost aceleaşi. De parcă în staţiunile de pe litoralul românesc timpul s-ar fi oprit în loc.
Staţiunea Mamaia este, şi ea, o „victimă” a încremenirii în timp. Fiindcă în pofida investiţiilor, a dezvoltării, a unui oarecare lux ostentativ, a nivelului serviciilor (atunci când vorbim, totuşi, de servicii de calitate, pentru că asta nu se întâmplă mereu), numărul de turişti care vin aici nu a crescut raportat la vremuri. Potrivit unui material publicat săptămâna trecută în „Evenimentul zilei” („«Este cu totul oprit scăldatul fără costume». Staţiunea Mamaia aşa cum nu o ştiaţi”), „în primul sezon estival la Mamaia, încheiat la 26 septembrie 1906, s-au înregistrat, conform evidenţelor vremii, aproximativ 46.000 de turişti”. Mult, dacă luăm în calcul faptul că asta se întâmpla în urmă cu... 107 ani, cu aproape 20 de ani înainte ca Primăria Constanţa să întocmească un plan parcelar al staţiunii (documentul menţionat este cea mai veche hartă a staţiunii şi se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Constanţa). E drept, se pare că, la ora actuală, s-ar înregistra, doar într-un weekend, în jur de 35.000 de turişti. La fel de adevărat este însă că hotelierii au tendinţa de a „umfla” gradul de ocupare a unităţilor de cazare. Deşi s-a ridicat această problemă, nu există un registru unic al turiştilor prin intermediul căruia să se ştie, în timp real, câţi turişti sunt cazaţi pe litoral şi unde anume.
Cifre oficiale exacte pot fi făcute publice doar de către Poliţie, dar şi de Institutul Naţional de Statistică, însă datele institutului sunt mai mereu contestate de hotelieri.
În Mamaia de la 1906 staţiunea era frecventată de protipendada acelor vremuri. Astăzi, este mai degrabă destinaţia oamenilor cu bani, a „salvamarilor” care se trag de bretelele budigăilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Jolinar 28 May, 2013 03:00 Critic articolul ! Da bine intr-o democratie cu pareri impartite, insa nu da bine daca prin discreditare se incearca promovarea oamenilor cu dare de mana si care, dupa opinia persoanelor private, au dreptul doar acestea la conditii civilizate de petrecere a timpului liber si a vacantei fara a promova tocmai plaja larga a majoritatii care compune tabloul statiunii. Tipic discriminator, n-ajunge ca timp de vreo 17 ani de zile bancile au facut ce-au vrut muschiuletul lor si au creditat oameni dupa preferinte, finantand neperformant afaceri de carton pe sistemul PCR, iar la data scadentei plateste cine ? Tocmai plaja larga de turisti care in 2013 doresc sa vada marea si cu 700 RON in buzunar pe cap de membru ? E uite ca tocmai aceasta plaja de turisti nu le vor plati imprumuturile restante bancilor camatare private si vor veni la mare cu tot dinadinsul, si la anul, si peste 2 ani, si tot asa. Daca se doreste ca Mamaia sa devina doar un Saint-Tropez mai mic atunci sa ramana statiunea goala, de lux, dar pustie, cum sunt in unele locuri intre Mamaia Nord si Navodari, stim foarte bine cum se fac banii in societate, cat parvenitism si curvasaraie este intre oameni si tot nu iese cum ar trebui, tot mai trebuie lucrat la resursa umana si nu in alta parte, asa ca acest "kitsch" care inca se vede anima toata locatia si o face vie pentru toata lumea, inclusiv pentru constanteni, isi permit sa mearga unde doresc si unde isi permit. Apropo, sunt constantean de-a treia generatie si mie personal nu-mi vine nimeni sa-mi spuna unde sa-mi cheltui banii, mai ales ca sunt "umblat" destul prin lume si am prieteni "pestriti" din multe categorii sociale.