Repercusiuni grave pentru performeri Legea interzice CJC-ului să dea bani entităţilor sportive cu care este în litigiu
Repercusiuni grave pentru performeri: Legea interzice CJC-ului să dea bani entităţilor sportive cu care este
04 Apr, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
1805
Marime text
Sportul constănţean trece printr-o serie de mari încercări... financiare. Asociaţiile şi cluburile sportive trebuie să caute alte surse de finanţare căci Consiliul Judeţean Constanta nu mai poate fi sponsorul principal. Totul se trage din vremea când banii pentru asociaţiile de sport sau de cultură se împărţeau prin Hotărâri de Consiliu Judeţean la propunerea preşedintelui CJC (actualmente suspendat), Nicuşor Constantinescu. Numai ca pe cât de bine era atunci, pe atât de rău se prefigurează acum că vor deveni lucrurile.
Într-o conferinţă de presa susţinuta ieri, vicepreședintele cu atribuţii de preşedinte al CJC Cristinel Dragomir, a declarat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu vor putea fi susţinute financiar cluburile și asociaţiile sportive cu care Consiliul se afla în litigii. Iar litigiile în instanţă se datorează impunerilor Curţii de Conturi, prin care se specifică faptul că banii, plăţile considerate nelegale de către auditorii de conturi trebuie recuperate. De altfel, plăţile considerate nelegale de către Curtea de Conturi, i-au adus lui Nicuşor Constantinescu un nou dosar al DNA. Este vorba despre cel mai recent dosar, în care şeful CJC se afla în arest la Domiciliu. „Acea decizie, care eu consider că este făcută în mod abuziv, pentru ca şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plata nelegală, noi am contestat-o în instanţă, ca altă cale de atac nu avem. Noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată. Eu sunt sigur că instanţa nu ne da dreptate nouă “, declara acelaşi vicepreşedinte al CJC anul când au început să apară în instanţă procesele dintre CJC şi asociaţiile şi cluburile sportive pentru recuperarea banilor daţi prin Hotărâri de Consiliu Judeţean.
Deşi legea sportului a fost modificată în lună martie prin adoptarea OUG nr. 2/2015 tocmai pentru a ajuta performantă, normele de aplicare nu sunt clare – lipseşte verbul, aşa cum spune Cristinel Dragomir – şi nu permit alocarea de bani către cluburile care sunt în litigiu cu Consiliul Judeţean.
„Situaţia pe care o are Consiliul Judeţean Constanta este unică în ţară. Chiar dacă s-au modificat articole din legile respective, chiar și anul trecut în noiembrie, chiar și anul acesta, cluburile din Constantă, marea majoritate a cluburilor, nu se mai pot prezenta să încheie contracte de finanţare cu Consiliul Judeţean. Trebuie să-și găsească soluţii, soluţii grele în această situaţie pentru că era vorba, totuși, de niște sume importante”, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir în cadrul conferinţei susţinute în Sală Ovală a Prefecturii Constanta. Acesta mai spune şi ca în prezent singura posibilitate pentru ca sportul constănţean să poată primii bani şi de la bugetul CJC este să fie emisa o lege specială, sau să se anuleze acel ordin de ministru în baza căruia sunt sprijinite cluburile.
Asociaţiile şi cluburile sportive care nu vor mai putea primi niciun fel de finanţare de la CJC sunt: Asociaţia Club Sportiv” Şcoala de Fotbal Farul Constanta 2010”, Club Sportiv Volei 2004, Club Volei Municipal Tomis Constantă, Asociaţia Judeţeană de Rugby Constantă, Direcţia Judeţean pentru Sport și Tineret, Club Sportiv Baschet Club Farul, Club Sportiv Universitar Neptun, Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean, Club Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constantă, şi Handbal Club Municipal Constanta. Trebuie precizat că pe 23 martie a fost convocată o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean în care 6 din 7 proiecte de hotărâre se refereau la repartizarea unei sume din bugetul Judeţului Constantă pe anul 2015 pentru o serie de cluburi şi asociaţii sportive. Toate aceste proiecte care vizau finanţarea sportului de performanţă au fost atunci retrase tocmai pentru că nu era stabilită o metodologie de aplicare a OUG nr.2/2015. Printre cele care erau atunci înscrise pe lista repartizării de fonduri se numără: Clubului de Volei Municipal Tomis Constantă, Clubului Sportiv Handbal Club Municipal Constantă, Clubului Sportiv Universitar Neptun Constantă, Asociaţiei Club Sportiv Top Spin 08 Constantă, Rugby Club Judeţean Farul Constantă, Club Sportiv Fotbal Club Farul Constanta. Dintre toate acestea, singurele cu care CJC-ul nu se afla în litigiu sunt asociaţia Club Sportiv Top Spin 08 şi Sportiv Fotbal Club Farul Constantă, unde CJC s-a implicat abia anul acesta.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii