Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:46 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2. Slujba de înhumare a profesorului Gheorghe Dumitraşcu s-a încheiat. "Adio, domnule profesor Dumitraşcu, adio prietene!"(galerie foto+video)

ro

19 Jan, 2017 11:11 4300 Marime text


Trupul neînsufleţit la profesorului Gheorghe Dumitraşcu este depus la Catredrala Arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa unde slujba de înhumare a început. Slujba este oficiată de Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi un sobor de preoţi.
 
Au venit să îşi ia rămas bun de la profesorul Gheorghe Dumitraşcu personalităţi ale Constanţei, dar şi mulţi dintre cei care i-au fost studenţi şi l-au cunoscut şi apreciat pe istoricul Gheorghe Dumitraşcu.


 
Sunt prezenţi la funaralii profesorul Virgil Chiţac, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, primarul localităţii Castelu, Nicolae Anghel, şefa Bibliotecii I.N. Roman, Corina Apostoleanu, cadre didactice ale Universităţii Ovidius din Constanţa, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, fostul rector al Universităţii Ovidius”, Adrian Bavaru, secretarul de stat Aledin Amet.

"Pe drumul veşniciei trece o mare personalitate a Constanţei, cel care a pus umărul la învăţământul constănţean, un mare bărbat pe care l-a dat judeţul nostru", a afirmat Înalt Preashinţitul Teodosie la slujba înmormântării de la Catedrala Arhiepiscopală.

IPS Teodosie a mai spus, în cadrul slujbei că nădăjduieşte ca Gheorghe Dumitraşcu să devină cetăţean de onoare al cerului şi că îl va pomeni alături de marii adormiţi la slujbe”.



Rectorul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, prof. Sorin Rugină a spus câteva cuvinte despre omul gheorghe Dumitraşcu, un om cu un har deosebit, un mare orator. Acesta a spus pomenit efortul său pentru înfiinţarea Universităţii "Ovidius" la Constanţa, fiind o importantă personalitate a Constanţei revoluţionare a perioadei.

"Adio, domnule profesor Dumitraşcu, adio prietene!", a încheiat prof. Rugină.

"Începând de azi, Constanţa e mai săracă din punct de vedere spiritual. Dacă azi învăţământul constănţean are merite, acest lucru se datorează şi lui Gheorghe Dumitraşcu. Modelul dobrogean de convieţuire, în mare parte, i se datorează, pentru că a susţinut mereu buna înţelegere între popoare", a afirmat prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu.                       

"La începutul lunii august o parte dintre dumneavoastră eraţi aici la slujba de pomenire a unui student al său, Virgil Coman. Iată acum, profesorul Gheorghe Dumitraşcu a plecat în pământul Dobrogei pentru a-şi întâlni studentul şi alţi mari profesori. Gheorghe Dumitraşcu a fost o personalitate complex, un redutabil publicist, a fost un om bun, extrem de altruist, a făcut mai multe pentru alţii decât pentru propria sa familie. După 1989 s-a implicat activ în politică. În Parlament, vocea sa a fost extrem de puternică. Lui i se datorează Facultatea de Istorie de la Constanţa şi înfiinţarea Radio Constanţa. Acum, datoria noastră este să îi continuăm opera, să o ajutăm pe Lavinia să îi strângă manuscrisele şi să scoatem un volum omagial", a afirmat şi istoricul Valentin Ciorbea.



După slujba de la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", cortegiul se va deplasa la Cimitirul Central unde va fi înhumat.


UPDATE 2, ORA 13.42


Profesorul Gheorghe Dumitraşcu a fost înhumat. Slujba de înmormântare s-a încheiat. 

UPDATE 1, ora 13.00

Trupul neînsuflețit al profesorului a ieșit din Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Cortegiul funerar se deplasează în aceste momente la Cimitirul Central unde va fi înhumat.

Citeşte
Decebal Făgădău va propune ca o stradă din Constanța să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitrașcu




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii