Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:12 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stație de epurare modernă, inaugurată de RAJA la Buftea Felix Stroe - „Puține companii de apă reuşesc să susțină investiții de anvergură“ (galerie foto)

ro

10 May, 2016 00:00 6417 Marime text

 
Începând cu anul 2007, compania de apă SC RAJA SA s-a implicat în dezvoltarea și implementarea proiectelor de interes public care constau în extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată. În cadrul Programului Operațional de Mediu 2007-2015, RAJA SA dezvoltă cinci proiecte în valoare de 1.251.916.173 de lei, din care contribuția societății din Constanța este de 241.108.344 de lei.
 
Ieri, în prezența directorului SC RAJA SA, Felix Stroe, a primarului comunei Corbeanca, Valeriu Anton, a primarului comunei Buftea, Gheorghe Pistol, a directorului general din cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial din Ministerul Mediului, Cătălin Gheran, a fost inaugurată stația de epurare realizată în cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov“, contractul „Construcție Stație de epurare în orașul Buftea”.
 
Pentru că momentul a fost unul festiv, inaugurarea a avut loc pe fondul melodiilor interpretate de fanfara RAJA SA „Muzica apelor“. După tăierea festivă a panglicii de către directorul Felix Stroe, primarul Valeriu Anton, primarul Gheorghe Pistol şi directorul  Cătălin Gheran, un sobor compus din cinci preoți a oficiat o slujbă religioasă.
 
Noua stație modernă de epurare va asigura tratarea debitelor de apă uzată din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca. Construită la cele mai înalte standarde de mediu, noua stație de epurare a fost dotată cu tehnologie de ultimă generație, precum treapta terțiară de tratare UV a apei. Capacitatea noii stații de epurare a fost proiectată pentru peste 53.000 de persoane. De altfel, proiectul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov“ a presupus înființarea de noi stații de epurare, realizarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitățile Buftea, Corbeanca și Constanța.
 

„Este vorba despre un proiect de care beneficiază peste 115.000 de cetățeni, un proiect care înseamnă una dintre cele mai moderne stații de epurare din România. Vorbim despre înființarea și reabilitarea a sute de kilometri de rețele de apă și canalizare, despre zeci de stații de pompare ape uzate și potabile. Vorbim de zeci de foraje de exploatare de noi surse de apă. Puține companii de apă din Europa reuşesc să susțină investiții de asemenea anvergură”, a declarat directorul general al RAJA SA, Felix Stroe.

 

Servicii de calitate oferite abonaților



RAJA SA Constanța a semnat la 26.05.2014 cel de-al treilea proiect finanțat cu fonduri nerambursabile prin POS Mediu - „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov“. Proiectul, în valoare de 221.755.451 de lei, are o populație beneficiară de 114.552 de locuitori din Buftea, Corbeanca și Constanța, de pe raza a două dintre județele unde RAJA SA își desfășoară activitatea în calitate de operator regional: Ilfov și Constanța.
 
„În realizarea acestui proiect ambițios, a fost nevoie de o mobilizare deosebită a resurselor umane și materiale ale RAJA SA. Am fost sprijiniți constant de Primăriile Buftea și Corbeanca, CJ Ilfov și CJ Constanța, dar și de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Fondurilor Europene. Punctăm sprijinul acordat de Comisia Europeană și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, datorită cărora a fost posibilă semnarea contractului de finanțare, și încrederea în capacitatea noastră de a duce la bun sfârşit acest proiect ambițios, ținând cont de termenii foarte scurți avuți la dispoziție pentru finalizarea lucrărilor“, a mai spus directorul general al RAJA SA.  

O sută de kilometri de rețea de apă și canalizare




Proiectul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov“ prevede realizarea a 98.342 de metri de reţea de apă, a 109.856 de metri de reţea de canalizare, a unei staţii de epurare ape uzate, a două staţii de tratare a apei potabile, a 23 de staţii de pompare şi a 19 fronturi de captare a apei. Aceste investiții sunt împărțite în cadrul a cinci contracte de lucrări, după cum urmează:

- „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“;
- „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comuna Corbeanca”;
- „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca”;
- „Reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța”;
- „Construcție Stație de epurare în orașul Buftea”.

Instalație de canalizare pe sistem de vacuum, la Corbeanca



Unul dintre cele cinci contracte, „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comuna Corbeanca”, cuprinde lucrările aferente extinderii și reabilitării rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în comuna Corbeanca în valoare de 54.794.485,96 de lei. Contractul a fost semnat la 12.05.2014 și a atins la această dată un progres fizic de 95%. Lucrările au în vedere și localitățile aferente acestei comune, respectiv Tamași, Petrești și Ostratu. În această valoare sunt incluse lucrări de extindere a rețelei de distribuție apă potabilă cu conducte din PEID cu o lungime totală de 39,950 km și realizarea de branșamente la rețeaua de distribuție a unui număr de 3.400 de abonați.  

 
Pentru sistemul de canalizare, soluția adoptată a fost de realizare a rețelei de canalizare menajeră prin vacuum cu conducte din PEID cu o lungime de 48,533 de kilometri, precum și extinderea rețelei de canalizare menajeră gravitațională existentă cu conducte din ceramică vitrificată, cu o lungime de 981 de metri. Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, 1.500 de camere de vacuum, două stații de pompare apă uzată menajeră, patru stații de vacuum, un rezervor tampon, patru stații de admisie aer și conducte de refulare ape uzate menajere cu lungimea totală de 9,796 km. Vor fi racordați la noul sistem de colectare a apelor menajere 3.400 de abonați.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii