Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:25 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții și obiceiuri de Valentine's Day. Unde pot petrece îndrăgostiţii constănţeni

ro

14 Feb, 2016 00:00 4705 Marime text

Brelocuri în forme de inimioare, torturi şi bomboane în forme de inimioare, baloane în forme de inimioare şi – să nu uităm – celebrele pernuţe în forme de inimioare! Ce să fie, ce să fie?! Acea zi din an în care iubirea pluteşte-n aer, desigur! Este Valentine's Day, sărbătoarea internaţională a îndrăgostiţilor.
 
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiților sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr..Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată. Un singur preot, pe numele lui Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. Însă el a fost descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin.
 
Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească și în ţara noastră. Această decizie a dus la apariţia unui val de critici din partea mai multor grupuri şi instituții care au susținut că pe 14 februarie se desfășoară o activitate superficială şi comercialistă.   

Curiozităţi legate de Valentine's Day

Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”.
 
Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.
 
Pe 14 februarie, în fiecare an, în casa Julietei din Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera lui Shakespeare.

Cum este sărbătorit Valentine’s Day la Constanţa

În fiecare an, la Constanţa și în majoritatea orașelor din țară, cluburile, pub-urile și restaurantele se întrec în a-i atrage pe îndrăgostiți la concerte, petreceri şi diverse spectacole. Pentru a echilibra situația, unele cluburi organizează și petreceri anti-Valentine's Day.

Constănţenii sunt invitaţi să celebreze dragostea alături de trupa Cargo. Club Nobilis pregăteşte o seară de neuitat cu multe surprize pentru îndrăgostiţi. Petrecerea începe de la ora 20.00, iar evenimentul se desfăşoară în sistemul suport artist (40 de lei).
 
Pentru seara de 14 februarie cei de la Doors Club pregătesc un concert cu două trupe care nu aulimite când vine vorba de ironie și umor sănătos: Țapinarii și Fără Zahăr! Astfel, trupa Țapinarii va concerta în această seară, de la ora 20.30, în Doors. Băieții vor împărți scena cu cei de la Fără Zahăr. Prețul unui bilet este 35 de lei. Îndrăgostiţii care vor să petreacă momente amuzante împreună pot opta să petreacă seara în compania comediantului Cătălin Bordea, care va fi prezent, de la ora 20.00, la Racing Pub. Aici va susţine un spectacol de stand-up comedy.
 

Pentru această seară specială Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa a pregătit una dintre cele mai frumoase partituri ale muzicii de operă şi una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din literatura universală, opera „Traviata”, de Giuseppe Verdi, într-o distribuţie de excepţie. Conducerea muzicală aparţine maestrului Liviu Condriuc din Germania. Spectacolul este programat de la ora 18.30.

Obiceiuri de Valentine’s Day în lume

În majoritatea ţărilor din lume, Valentine’s Day reprezintă o celebrare a iubirii. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni.
  • Valentine’s Day în Statele Unite ale Americii

 În trecut, americanii îşi trimiteau de Ziua Îndrăgostiţilor scrisori cu umor rece sau uneori cu mesaje politice, însă în prezent, ei trimit cadouri persoanei iubite, oferă flori şi orice lucruri care simbolizează dragostea şi respectul pentru persoana dragă.
  • Valentine’s Day în Australia

În Australia, oamenii obişnuiesc să dăruiască cadouri dintre cele mai rafinate, decorate într-un stil special.
  • Valentine's Day în Marea Britanie

În ajun de Valentine's Day, britanicele obişnuiau să pună patru frunze de dafin sub pernă şi să mănânce ouă cu sare, iar potrivit tradiţiei, în acea seară, ele îşi visau alesul. În timp, astfel de tradiţii au fost înlocuite de cadourile moderne.
  • Valentine’s Day în Spania

În această ţară, obiceiurile sunt clasice: partenerii îşi dăruiesc felicitări, ciocolată şi buchete de trandafiri.
  • Valentine’s Day în Japonia

 Pe 14 februarie, se obişnuieşte ca femeia să îi ofere bărbatului un dar din ciocolată. Astfel, giri-choko (ciocolata normală, oferită „din obligaţie“) este dăruită şefilor, colegilor şi prietenilor apropiaţi, în timp ce honmei-choko (ciocolată de calitate superioară) este pentru iubit, logodnic sau soţ. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă.
  •  Valentine’s Day în Taiwan

Aici, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită atât pe 14 februarie, cât şi în ziua a şaptea din luna a şaptea. Bărbaţii obişnuiesc să cumpere trandafiri care, în funcţie de număr, au anumite semnificaţii. Un trandafir roşu, spre exemplu, înseamnă „o singură dragoste“, 99 de trandafiri reprezintă „pentru totdeauna“, iar 108 trandafiri poartă mesajul „Căsătoreşte-te cu mine!“.
  • Valentine’s Day în China

Chinezii sărbătoresc această zi vizitând temple şi rugându-se pentru dragoste, fericire şi căsătorie.
  • Valentine’s Day în Finlanda

Ziua Îndrăgostiţilor este pentru finlandezi, de fapt, Ziua Prieteniei, reprezentând astfel un prilej pentru reuniri între prieteni. Se oferă felicitări şi cadouri simbolice.
  • Valentine’s Day în Franţa

Cu mulţi ani în urmă, în Franţa, femeile şi bărbaţii singuri strigau către cel care urma să le devină pereche, în faţa casei acestuia. Cei care erau respinşi de potenţialul partener reveneau a doua zi, în acelaşi loc, şi ardeau fotografiile cu cel care nu l-a dorit. Obiceiul a fost interzis între timp.
  • Valentine’s Day în Danemarca

De Valentine’s Day, danezii îşi trimit scrisori amuzante, cu expeditor anonim. Dacă cei care primesc scrisoarea ghicesc numele expeditorului, vor trebui să îi dăruiască acestuia un ou de Paşte. 
  • Valentine’s Day în Italia

Italienii oferă daruri de Sfântul Valentin, care variază de la ciocolată până la ieşiri la restaurant. În Torino, tinerii obişnuiesc să-şi anunțe logodna în această zi.
  • Valentine’s Day în Brazilia

„Dia dos Namorados“, aşa cum este cunoscută sărbătoarea Valentine’s Day în Brazilia, este celebrată pe 12 iunie, deoarece în luna februarie atenţia este îndreptată către Carnavalul de la Rio.
 
Sursa foto: Facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii