Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Workshop la GeoEcoMar Un muzeu subacvativ va conecta Constanţa de Cap Kaliakra (galerie foto)

ro

11 Sep, 2014 00:00 4063 Marime text
Până în februarie 2015, România și Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră, unde amatorii de scufundări vor afla despre istoria submarină şi turismul de aventură. Este vorba despre implementarea proiectului HERAS „Moștenirea arheologică submarină din partea de vest a Mării Negre“, o iniţiativă comună a oamenilor de ştiinţă români şi bulgari, care îşi propune investigarea patrimoniului cultural pe platoul de vest al Mării Negre, de la Dunăre până la Capul Kaliakra. După finalizarea proiectului, va fi creat un produs turistic ce le va permite celor interesați să viziteze oraşe, porturi și epave ale unor nave scufundate. Valoarea proiectului, finanţat din fonduri europene, este de 1,4 milioane de euro.
 
Timp de două zile, mai exact pe 10 şi 11 septembrie, la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar, se desfăşoară workshop-ul „HERAS Common Deliverables“. Workshop-ul face parte din activitatea de informare a proiectului HERAS „Moștenirea arheologică submarină din partea de vest a Mării Negre“ și se adresează beneficiarilor acestuia. În cadrul celor două zile de lucru, partenerii vor realiza baza de date cu cele mai importante zone ale patrimoniului cultural submarin comun, cu o istorie de mii de ani. „În apele Mării Negre, există comori care au valoare de patrimoniu. Investigaţiile geofizice se fac cu un sonar, cu ajutorul căruia identificăm siturile din Marea Neagră. De altfel, întreg platoul Mării Negre este un sit arheologic. Până acum, am identificat zidurile vechilor cetăţi, dar şi epavele vaselor naufragiate. Zidurile vechilor cetăţi sunt localizate la o adâncime de 4-5 metri şi la o distanţă de 700-800 metri de la mal. Cât priveşte epavele, până acum am identificat 20, printre care cargouri, submarine, nave de război“, a declarat dr. Glicherie Caraivan, manager de proiect. La rândul său, partenerii bulgari au precizat că au identificat între Shabla şi la Capul Kaliakra patru epave. „Dintre cele patru epave, două sunt vapoare. Unul are 2.000 de ani, iar cel de-al doilea, 500 de ani“, a declarat Iliya Shtirkov, cercetător ştiinţific la Institutul de Oceanologie din Varna. La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor din proiect: Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, Institutul de Oceanologie Varna, Bulgaria, Muzeul Orașului Kavarna-Bulgaria şi ONG-ul „Respiro Underwater Research Society“, din Constanţa.

 Tururi pentru scafandrii amatori

 După documentarea patrimoniului submarin şi crearea unei hărţi, se aşteaptă ca agențiile de turism să organizeze tururi pentru scafandrii amatori. Practic, se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafaţă, totul va rămâne acolo după ce va fi documentat. Capul Kaliakra din Bulgaria va fi legat de Constanţa prin rute de turism subacvatic. Proiectul a obţinut finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria şi are o valoare de 1,4 milioane de euro. Obiectivele disponibile pe aceste rute vor fi prezentate într-o hartă, dar şi în cuprinsul unei cărţi. Proiectul HERAS „Moștenirea arheologică submarină din partea de vest a Mării Negre“ a fost lansat pe data de 23 august 2013 şi va fi finalizat în luna februarie a anului 2015.
 
Mai multe despre proiect puteţi afla aici
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii