Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:34 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Femeii Cele mai populare tradiţii de 8 Martie

ro

08 Mar, 2016 00:00 8816 Marime text
 
Ziua Internaţională a Femeii, denumită generic Ziua Femeii, este sărbătorită anual la data de 8 martie, pentru a comemora atât realizările sociale, politice şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii.
 

Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.

Scurt istoric

Ziua Mamei se sărbătoreşte încă de pe vremea grecilor antici, atunci când, în fiecare primăvară, aceştia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia anilor 1800, a fost menţionată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea, conform realitatea.net.
 
Ziua Femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc cu un an mai devreme, scrie traditionalromanesc.ro.
 
Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia şi-au sărbătorit ziua în ultima duminică din luna februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi, a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanşat o grevă, cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. După Revoluţia din octombrie, comuniştii Alexandra Kollontai şi Vladimir Ilici Lenin au declarat ziua de 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.
 
Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a fost proclamarea, în 1977, de către ONU a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiţia femeii, se arată pe wikipedia.org.
 
În 1908, 15.000 de femei au mărşăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma Conferinţei Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913, se mai arată pe wikipedia.org.

Obiceiuri de 8 Martie în întreaga lume

8 Martie este sărbătoare oficială în ţări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria, potrivit alba24.ro.
 
În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora. Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară, scrie unica.ro.
 
În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania, potrivit b365.ro.
 
În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea, conform alba24.ro.
 
În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor, scrie b365.ro.
 
În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor, potrivit gazetanord-vest.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii