Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aveţi un mijloc de transport? Iată ce impozit aţi putea plăti pe anul 2017! (document)

ro

03 Nov, 2016 00:00 5526 Marime text

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017 a fost elaborat de Primăria municipiului Constanţa şi Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local (SPITVBL). Acesta poate fi consultat la sediul Primăriei Constanţa, pe site-ul Primăriei, la sediile SPIT din Constanţa şi la www.spit-ct.ro. Până la data de 14 noiembrie 2016 se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.
 
Astfel, impozitul pe mijloacele de transport pentru persoane fizice şi juridice va fi stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor: mijloace de transport cu tracţiune mecanică, autovehicule de transport marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, combinaţii de autovehicule (autovehicule articulate sau trenuri rutiere) de transport marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone, remorci, semiremorci, rulote şi mijloace de transport pe apă.
 
Constănţenii ce deţin mijloace de transport cu tracţiune mecanică trebuie să scoată din buzunar pentru motociclete, tricicluri, cvadricicluri şi autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.600 cmşi 3.001 cmde la 8 lei/200 cmpână la 144 de lei/200 cm3. Pentru autobuze, autocare, şi microbuze se plătesc 24 de lei/200 cm3, pentru alte vehicule cu tracţiune mecanică cu masă totală maximă autorizată de până la 12 tone vor achita 30 de lei/200 cm3, iar cei care deţin tractoare înmatriculate - 18 lei/200 cm3. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 75%.
 
Persoanele care deţin autovehicule de transport marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone plătesc, în funcţie de axele motorului şi greutatea autovehiculului, de la 0 lei/an până la 1.545 de lei/an. La rândul lor, cei care au combinaţii de autovehicule (autovehicule articulate sau trenuri rutiere) de transport marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone achită, în funcţie de axele motorului şi greutatea autovehiculului, de la 0 lei/an până la 2.679 de lei/an. Deţinătorii de remorci, semiremorci, rulote vor plăti astfel: până la o tonă inclusiv - 9 lei, peste o tonă, dar nu mai mult de trei tone - 34 de lei, peste trei tone, dar nu mai mult de cinci tone - 52 de lei, peste cinci tone - 64 de lei.

Constănţenii care dispun de mijloace de transport pe apă vor scoate din buzunare următoarele sume: luntre, bărci fără motor folosite pentru pescuit şi uz personal - 25 de lei/an, bărci fără motor folosite în alte scopuri - 67 de lei/an, bărci cu motor - 252 de lei/an, nave de sport şi agrement - de la 500 de lei/an până la 1.100 de lei/an, în funcţie de lungimea ambarcaţiunii, scutere de apă - 252 de lei/an, remorchere şi împingătoare - de la 670 de lei/an până la 2.684 de lei/an în funcţie de caii putere ai ambarcaţiunii, vapoare - 218 lei/an pentru fiecare 1.000 de tone, ceamuri, şlepuri şi barje fluviale - de la 218 lei/an până la 587 de lei/an, în funcţie de tonajul ambarcaţiunilor.

Pentru ambarcaţiunile de agrement de tip yacht se va aplica o cotă adiţională de 50% la valoarea de 1.100 de lei/an. Prin noţiunea de yacht se înţelege o ambarcaţiune care poate fi prevăzută cu vele şi/sau motor, are mai multe cabine, iar confortul reprezintă o caracteristică definitorie. Prin confort se înţelege existenţa a cel puţin un dormitor, un living şi o bucătărie.

Menţionăm că, pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie 2017, persoanelor fizice li se acordă o bonificaţie de 10% la impozitul pe mijloacele de transport, iar persoanelor juridice li se acordă o bonificaţie de 5% la impozitul pe mijloacele de transport. Se scuteşte impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.
 
Pentru mai multe detalii privind impozitul pe mijloace de transport în anul 2017 puteţi citi mai multe accesând secţiunea „Documente”.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii