Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:45 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câştigătorii de la Cumpăna, în finala naţională de şah Înainte de marea competiţie, simultan cu maestrul Elisabeta Polihroniade (galerie foto)

ro

10 Jun, 2013 00:00 5103 Marime text
Copii din Cumpăna, Topraisar, Agigea, Constanţa, Mereni, Mangalia, Năvodari, dar şi invitaţi din ţară, au participat, în zilele de 8-9 iunie, la cea de-a III-a ediţie a concursului de şah „Cupa 1 Iunie”. Competiţia a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în parteneriat cu reprezentanţii Federaţiei Române de Şah, instructorii Ercsei Georgeta şi Ercsei Nicolae. Invitaţii speciali ai ediţiei din acest an au fost maestrul Elisabeta Polihroniade şi Emil Dănuţ Gabor, redactor-şef al Revistei Române de Şah „Gambit”.
Evenimentul s-a derulat la Casa de Cultură Cumpăna, la competiţie participând 74 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani.
Dacă sâmbătă, 8 iunie, copiii au dat tot ce au putut pentru a cuceri marele premiu, duminică, 9 iunie, ei au avut şansa să joace şah simultan cu maestrul internaţional Elisabeta Polihroniade, cea pe care îşi doresc, aşa cum au şi mărturisit, să ajungă să o egaleze în rezultate. 

Concursul de sâmbătă s-a desfăşurat pe categorii de vârstă şi a fost susţinut separat, fete-băieţi. Cel mai mic participant a fost Matei Ţolan din Constanţa, în vârstă de 4 ani. Primii trei clasaţi au avut surpriza să afle că vor merge în finala campionatului naţional de şah, care se va desfăşura, săptămâna viitoare, la Băile Olăneşti, unde vor fi prezenţi aproxiamtiv 25.000 de elevi.
„Cumpăna abia acum are câştigători care vor participa la concursul pe finale. Însă, ceea ce ne bucură este că toţi copiii sunt câştigători şi eu vreau să le mulţumesc atât profesorilor care îi pregătesc, cât şi părinţilor care au înţeles că este nevoie de susţinerea acestor elevi. Pentru Administraţia Publică Locală nimic nu este prea mult când investeşti în copii”, a declarat, ieri, primarul ec. Mariana Gâju.  
Emil Dănuţ Gabor a precizat că, la cum decurg lucrurile, peste câţiva ani Cumpăna are toate şansele să dea României o campioană care să reprezinte judeţul Constanţa cu mare cinste.

S-au pus bazele unui parteneriat

Ne-am obişnuit ca de fiecare dată să vină veşti bune dinspre Cumpăna. În cadrul celei de-a III-a ediţii a Cupei de şah, şefa autorităţii locale a anunţat că va pune bazele unui parteneriat între Primăria comunei Cumpăna, Federaţia Română de Şah, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Comunelor din România. Este vorba de un proiect prin care şahul să fie prezent în şcoală. „De ce şah? Pentru că şahul este temelia inteligenţei. De ce şah la Cumpăna? Pentru că Liceul „Nicolae Dumitrescu”, care numără 1.268 de elevi, are deja copii care urmează cursurile de şah, elevi care participă la concursuri interjudeţene, iar acum vor participa la finala pe ţară şi credem noi că şahul nu face altceva decât să le dezvolte inteligenţa şi, în acelaşi timp, copiii nu învaţă doar matematică, ci şi gramatică”, a mărturisit primarul Mariana Gâju. 

„Copiii, să vină la tabla de şah!”

Elisabeta Polihroniade a primit o diplomă de excelenţă din partea Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna. Însă, ce a determinat-o pe Elisabeta Polihroniade să vină duminică la Cumpăna? „Am primit o invitaţie deosebit de amabilă şi plăcută, pe care sub nicio formă nu am putut să o refuz”, a precizat maestrul internaţional Elisabeta Polihroniade. Aceasta le-a transmis copiilor şi un mesaj: „Să vină la tabla de şah şi să vină la mine cât mai mulţi, dar şi la colegul şi colaboratorul meu (n.r. Emil Dănuţ Gabor, redactor şef Revista Gambit)”. Cum poţi deveni un bun şahist? „10% inspiraţie şi restul, până la 100%, transpiraţie”, reprezintă reţeta succesului, potrivit Elisabetei Polihroniade.

La rândul lui, Andrei Furcă, antrenor la Clubul Callatis din Mangalia, prezent de asemenea la eveniment, a precizat că „şahul îi învaţă pe copii să ia decizii, acesta fiind cel mai mare câştig pe care îl pot obţine şahiştii”. 

Vezi primele locuri din clasamentul general

Primul loc în clasamentul general al competiţiei a fost câştigat de Andreea Bianca Panaite, în vârstă de 11 ani, campioana europeană la şah (la 8 ani, Andreea Bianca a obţinut locul III la campionatul european de şah). Următorii clasaţi au fost Daniel Ştefan Popa, în vârstă de 12 ani şi Andreea Şchiopu, în vârstă de 11 ani. Daniel Ştefan a obţinut anul trecut aurul la competiţia găzduită de oraşul Cernavodă, iar Andreea este campioană naţională şi europeană, în 2012 obţinând locul 25 la campionatul european din Cehia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii