Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:31 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC tace Cine plăteşte prejudiciul de peste 6 milioane de euro din al treilea dosar în care Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată? (document)

ro

21 Nov, 2014 00:00 2726 Marime text
Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a fost trimis în judecată în al treilea dosar, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice. Conform anchetatorilor, preşedintele suspendat al CJC ar fi cauzat, alături de celelalte persoane deferite Justiţiei în acest dosar, un prejudiciu de 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român.
Amintim că, potrivit procurorilor DNA, în sarcina lui Nicuşor Constantinescu s-au reţinut şase infracţiuni asimilate celor de abuz în serviciu sub formă continuată, spălare a banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat.
 
Citeşte AICI comunicatul DNA prin care s-a dispus trimiterea lui Nicuşor Constantinescu în judecată.
 
În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată şi Adrian Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri Constanţa, Gică Ene, inginer silvic în cadrul aceleiaşi instituţii, Ruxandra Luminiţa Darie, notar public, soţia vicepreşedintelui CJC Cristian Darie, Victor Aurelian Popa şi Daniel Dan Popa, administratori ai SC Rom Coman SRL, Costică Zelcă, administrator al SC Stop SRL, Florin Onescu, primarul comunei Lipniţa, Nela Geileanu, secretar în aceeaşi localitate, dar şi persoanele juridice Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, SC Rom Coman SRL şi SC Stop SRL.
Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 1.269.486,85 de lei, raportat la prejudiciul adus statului. Interesant este însă că, potrivit procurorilor DNA, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat până în prezent dacă se constituie parte civilă în cauză, raportat la prejudiciul în valoare de 30.782.039 de lei, în pofida faptului că i s-a solicitat acest lucru.
Nu în ultimul rând, în cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor: Ruxandra Luminiţa Darie, Florin Georgel Onescu, Ionuţ Țiţimeaua, Lucian Simion, Victor Aurelian Coman, Costică Zelcă, Tudorel Pârvu şi Titi Cenuşă. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se lua măsura preventivă a interdicţiei iniţierii ori, după caz, a suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare a SC Rom Coman SRL.
Aşa cum menţionam mai sus, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat până la acest moment dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză. În acest context, se impune întrebarea: cine va suporta prejudiciul de peste 6.800.000 de euro în dauna CJC? Nicuşor Constantinescu?

Averea unui preşedinte suspendat 

Pe cale de consecinţă, ar fi interesant de remarcat cum mai arată, la momentul actual, averea preşedintelui suspendat al CJC. În ceea ce priveşte clădirile familiei, Codruţa Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu, este unicul proprietar al unei case de locuit, în suprafaţă de 687 mp, în municipiul Constanţa, pe care a dobândit-o prin „act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă“. În declaraţia de avere anterioară, aceeaşi proprietate figura ca aparţinându-i doar pe jumătate, din anul 2002. De asemenea, fiica celor doi este unica proprietară a unei case în Bucureşti, primită prin donaţie (256,57 mp), în vreme ce fiul deţine, tot ca urmare a unei donaţii, o casă de vacanţă în Piatra Neamţ (448,50 mp).
Numele Codruţei Constantinescu apare din nou în dreptul unei case de locuit „executate în regie proprie“, în Bucureşti, în anul 2013 (184,43 mp). În declaraţia completată anul trecut se menţiona că, pe 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu a donat bunurile descrise mai sus (casa din Bucureşti şi casa de vacanţă din Piatra Neamţ) fiicei, respectiv fiului său.
În ceea ce priveşte terenurile, soţia preşedintelui suspendat al CJC deţine un teren intravilan de 1.431 mp în Constanţa, dobândit prin „act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă“. Soţii Constantinescu au, de asemenea, un teren intravilan de 2.000 mp în Mila 23, Tulcea, şi unul de 1.123 mp, tot intravilan, în comuna Voluntari, judeţul Ilfov. Un teren intravilan de 335 mp a fost donat fiului său în 2013. Nu mai puţin important, Nicuşor Constantinescu are şi două terenuri în Bucureşti, terenuri din care deţin cote părţi, printre alţii, Ionuţ Barbu, Radu Mazăre, Mihai Mazăre, Sorin Strutinsky, Emilian Schwartzenberg.

În ceea ce priveşte bunurile mobile, Nicuşor Constantinescu deţine, aşa cum reiese din cea mai recentă declaraţie de avere, o şalupă de agrement (33% cotă indiviză), un autoturism ARO 304, un Jaguar, un Volkswagen Golf, un Fiat şi un Land Rover.
Familia Constantinescu mai deţine şi „tablouri, colecţie timbre, bijuterii, numismatică, obiecte de mobilier vechi, obiecte de artă“ dobândite în perioada 1990-2011, a căror valoare nu poate fi însă estimată. De asemenea, la acelaşi capitol, Codruţa Constantinescu declară că a dobândit, anul trecut, „picturi ulei pe carton şi pânză“, a căror valoare estimată se ridică la 15.000 de euro.
Codruţa Constantinescu apare în declaraţia de avere şi cu suma de 300.000 de lei, primită cadou (!) de la Gheorghe Oancea (decedat în iulie 2013, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti şi cunoscut partener de afaceri al lui Mazăre şi al lui Constantinescu). Preşedintele CJC mai are un depozit bancar de 987.000 de dolari şi un cont curent la Citibank, de 5.558 de dolari.

Afaceri 

Nicuşor Constantinescu deţine părţi sociale şi acţiuni în SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Oltenia, SC Comtext SA, dar şi în unele societăţi care nu erau menţionate anul trecut: SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Companz SA, SC Silk Estate SA, SC Rafting Company SRL. Valoarea acestor participaţiuni se ridică la suma de 116.395 de lei. Tot aici sunt precizate un împrumut de 100.000 de euro, acordat în nume personal către SC Rafting Company SRL, şi un altul, stipulat încă de anul trecut, de 100.685 de lei, către societatea Xenoti SRL. Din declaraţia de avere mai reiese că, anul acesta, Nicuşor Constantinescu s-a împrumutat de 40.000 de dolari de la o persoană fizică, datorie scadentă în anul 2024. Anul trecut, el acordase un împrumut de 200.000 de euro, în nume personal, unei persoane fizice.

În calitate de preşedinte al CJC, social-democratul a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, o indemnizaţie de 55.656 de lei. Soţia sa, angajată a On Plonge SRL, a realizat un salariu de 12.168 de lei, în timp ce fiul, minor, primeşte de la stat o alocaţie de 504 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii