Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va arăta stema viitoarei Regiuni Sud-Est şi ce ar putea lua de la fiecare judeţ Delfinii de aur, corabia neagră, capul de bour, cloşca cu pui, ancora de aur, simboluri în contextul regionalizării (galerie foto)

ro

13 Aug, 2013 00:00 7404 Marime text
Crearea stemelor nu s-a dovedit a fi pentru unităţile administrativ-teritoriale un lucru uşor de realizat. Alegerea simbolurilor de pe stemele localităţilor şi avizarea acestora „presupune parcurgerea unui drum destul de lung”, susţine Mariana Belu, secretarul judeţului şi preşedintele Comisiei de Heraldică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Mai întâi, localităţile votează varianta de stemă agreată şi stabilesc legătura cu o firmă specializată în heraldică pentru realizarea acesteia. Apoi, stema concepută trebuie să primească avizul Comisiei Judeţene de Heraldică şi al Comisiei Naţionale. Odată parcurse aceste etape, Guvernul emite hotărâri pentru aprobarea stemelor. Pentru multe dintre comunele constănţene acest drum lung s-a dovedit a fi şi unul anevoios. Mariana Belu a declarat, ieri, că „foarte multe localităţi au primit stemele înapoi pentru a le reface întrucât nu erau bine realizate”. Potrivit Marianei Belu, la această dată Guvernul va emite hotărâri pentru stemele localităţilor Ostrov şi Castelu. De asemenea, stema comunei Mihail Kogălniceanu a primit aviz din partea Comisiei Judeţene de Heraldică, fiind trimisă pentru aprobare la Comisia Naţională. În schimb, comuna Independenţa trebuie să-şi refacă stema, întrucât cea prezentată Comisiei Judeţene are semne heraldice greşite.
 
Regiunea Sud-Est, bogată în elemente heraldice
 
Cu toate că obligativitatea conceperii stemelor există din anul 2013, localităţile nu au încheiat încă acest capitol. Iar cât de curând, deşi suntem cu socotelile încă neîncheiate la nivelul localităţilor, este de aşteptat să asistăm la un proces similar şi-n cazul viitoarelor regiunilor. „Comisia Judeţeană de Heraldică avizează stemele unităţilor administrativ-teritoriale existente. Nu vă pot vorbi de regiuni pentru că acestea nu s-au format”, a declarat, ieri, Mariana Belu, întrebată cum ar putea arăta stema viitoarei Regiuni Sud-Est.
Va împrumuta stema Regiunii Sud-Est elemente de la fiecare stemă a judeţelor componente (Brăila, Buzău, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Constanţa)? Sau va cuprinde într-un scut stemele celor şase judeţe? Nu avem de unde să ştim. Cu siguranţă, însă, viitoarea stemă a Regiunii Sud-Est nu va fi una lipsită de conţinut dacă se va apela la stemele judeţelor, acestea fiind bogate în simboluri. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care se va forma Regiunea Dobrogea cu judeţele Constanţa şi Tulcea.
 
Constanţa vine cu monumentul Adamclisi. Tulcea are crucea paleocreştină
 
Constanţa va aduce viitoarei Regiuni o stemă în formă de scut partajat în furcă răsturnată. În primul cartier, apare o corabie neagră, cu trei catarge de aceeaşi culoare, pânzele umflate de vânt şi fanioanele din vârf fiind de argint. În cartierul doi, pe aur, este desenat un vultur de mare ţinând în gheare un delfin, ambii negri şi planând deasupra valurilor. În cartierul trei, pe fond roşu, apare monumentul de la Adamclisi, de argint.
Tulcea va prezenta Regiunii delfinii şi crucea. Stema judeţului Tulcea se prezintă sub formă de scut albastru, încărcat cu trei fascii orizontale din argint. Pe fundal se profilează doi delfini din aur, afrontaţi. Între cei doi delfini se află o cruce paleocreştină din aur.
 
Ciorchine de strugure, la Buzău. Stele de aur, la Galaţi. Vulturul, la Vrancea. Corabia neagră, la Brăila
 
Cloşca cu puii de aur, un ciorchine de strugure, dar şi biserica, ce reprezintă vechiul sediu episcopal al Buzăului, se regăsesc pe stema judeţului Buzău şi probabil, vor fi prezente şi pe stema viitoarei Regiuni Sud-Est.

Stema judeţului Brăila aduce, în cadrul Regiunii Sud-Est, ca şi judeţul Constanţa, imaginea corăbiei negre. Mai precis, stema Brăilei se compune dintr-un scut cu baza curbată, având fond de azur, încărcat cu o corabie neagră cu două catarge de aceeaşi culoare şi cu pânze din argint, dotată la pupa şi în vârful catargului cu fanioane din acelaşi metal şi plutind pe valuri, de asemenea din argint.

Stema judeţului Vrancea vine cu un aport semnificativ de simboluri la nivel de regiune, aceasta fiind reprezentată de un scut roşu-albastru-gri, pe care se regăsesc simbolurile Moldovei – capul de bour şi al Ţării Romaneşti – vulturul, dar şi o eşarfă pe care scrie „Onoarea şi Patria”, precum şi fundul de butoi şi ciorchinii de struguri.
În contextul regionalizării, Galaţiul va contribui la nivel simbolic cu ancora şi stele de aur. Şi aceasta pentru că stema judeţului Galaţi se compune dintr-un scut roşu, încărcat cu o ancoră de aur, având un otgon alb-negru, înfăşurat pe braţul său vertical. În dreapta şi în stânga ancorei se află câte o stea de aur.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii