Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:32 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 2014 încep lucrările de modernizare Cum se va dezvolta turistic oraşul Cernavodă

ro

20 Dec, 2013 00:00 3071 Marime text
Primăria Cernavodă va pune accent pe promovarea turistică a oraşului în 2014. Strategia de promovare turistică 2014 - 2016 a fost adoptată, iar din 2014 încep în oraş lucrările de realizare a infrastructurii necesare pentru turism. Primarul Gheorghe Hânsă a anunţat că vor fi iniţiate demersurile în privinţa amenajării Navei Axios, dar şi a unui centru de informare. De asemenea, se va interveni pentru consolidarea digului în vederea amenajării falezei, dar şi pentru construirea canalului subteran, care va ajuta la colectarea apei meteorice pentru a fi evitate inundaţiile istorice cu care se confruntă oraşul. În cazul canalului subteran vorbim de o lucrare în valoare de 700.000 de euro. Autoritatea locală îşi va îndrepta, în 2014, atenţia şi către recondiţionarea obiectivelor turistice, urmând, ca în primă fază, să fie valorificate Monumentul pictat de la Hinog, Podul Saligny şi Valul de piatră.

Infrastructura rutieră va fi şi ea pusă la punct. La începutul anului următor, imediat ce vremea va fi favorabilă construcţiilor, va demara modernizarea străzilor principale din urbe, în număr de 13.
Continuă lucrările şi la extinderea reţelei termice. A mai rămas ca aceasta să fie realizată în Cartierul Nou, susţine edilul.
Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cernavodă va fi amenajat aproape de intrarea de la podul din oraş, pentru realizarea lui fiind atrase fonduri europene în cuantum de 50.000 de euro.
 
O strategie în 85 de pagini
 
Strategia de promovare a turismului în oraş este un document de 85 de pagini, în care sunt prezentate în amănunt date cu privire la viitoarele proiecte ce se doreşte a fi implementate până în anul 2016.
În cazul Muzeului Axiopolis se are în vedere extinderea spaţiilor de expunere. De asemenea, Muzeul va fi dotat cu plasme şi proiectoare, care să permită rularea de filme cu conţinut documentar-istoric.
Pe Dealul Sofia, prin Strategie, se propune amenajarea unei zone de reconstituire/rememorare a sitului arheologic de descoperire a statuetelor Gânditorul şi Femeie şezând.

Valul de piatră este o rezervaţie naturală arheologică - botanică, inclusă pe lista monumentelor istorice
 protejate. „În zona în care DJ 223 străpunge valul de piatră poate fi reconstituită o poartă antică şi elemente de fortificaţie romane care să fie vizitate de către turişti”, se mai menţionează în Strategie.
În document se vorbeşte şi despre turismul religios, prin includerea pe un traseu de turism ecumenic a bisericilor creştine, dar şi a Geamiei.

Şi-n cazul Podului Carol I se intenţionează să fie stabilit un traseu standard pentru turişti, astfel încât acesta să poată fi vizitat.
Pe Dealul Hinog, zonă de belvedere, se va afla platforma de întâmpinare a turiştilor, dar şi viitoarea statuie a Regelui Carol I. Platforma va fi echipată cu un binoclu ancorat.
 
În ceea ce priveşte Locul Fosilifer Cernavodă, acesta necesită, potrivit Strategiei, „amenajări minimale pentru turişti - explicaţii, indicatoare, dar şi un regulament de vizitare ca arie protejată trebuie să fie expus, astfel încât să se limiteze eventualele expediţii de căutare a fosilelor”.
Împrejurimile imediate ale Mormântului pictat de la Hinog pot fi amenajate ca un mic parc de prezentare a mormântului şi picturilor, se arată în acelaşi document.

Nava Axios va participa la spectacole în întreaga Europă

Axios (Axiopa) va fi un produs al arheologiei experimentale.

Obiectivul acestui proiect este de a reconstrui o versiune realistă şi documentată a unei nave antice cu rame, navă denumită Axios (Axiopa).
Nava antică va participa la Serbările Mării (15 august) şi pe timpul verii va putea fi utilizată pentru croaziere. Este de aşteptat participarea navei la spectacole culturale din întreaga Europă, se menţionează în Strategie.
Autorităţile locale din Cernavodă vor exploata şi potenţialul Adăpostului de animale abandonate „Footprints of Joy”, prin organizarea de cursuri de echitaţie şi terapie cu măgăruşii. În Strategie se propune şi organizarea de plimbări în cotigi trase de măgăruşi, precum şi un program destinat vizitatorilor pentru hrănirea şi îngrijirea măgăruşilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii