Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:13 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Energie verde pentru comuna Crucea Proiectele de milioane de lei nu aşteaptă vremea primăvăratică

ro

20 Jan, 2015 00:00 995 Marime text
Luna iunie a acestui an reprezintă pentru administraţia publică locală a comunei Crucea momentul în care una dintre cele mai importante investiţii ale Primăriei trebuie finalizate. Localitatea Crucea reprezintă un model de modernizare în rândul comunelor constănţene. Mai mult decât atât, investiţiile făcute sunt de anvergură, fiind menite să producă efecte pe termen lung. Proiectul, ale cărui lucrări se desfăşoară în prezent, prevede construirea unei centrale eoliene şi înfiinţarea unei staţii de biogaz - energie verde, care va asigura alimentarea iluminatului public în comună, conform gospodarului-şef. „Până în prezent, s-au realizat lucrări la staţia de biogaz, constând în construcţia propriu-zisă a camerei de fermentare, camera maşinilor, bazinele secundare şi laguna de fermentare. S-a montat motorul de co-generare şi urmează efectuarea lucrărilor de instalaţii termice şi sanitare necesare funcţionării staţiei“, a explicat şeful administraţiei publice locale, Gheorghe Frigioi. În ceea ce priveşte turbina eoliană, gospodarul-şef a explicat că au fost deja executate lucrările la fundaţie, urmând să fie montat şi motorul, în scurt timp.

 Investiţie de peste cinci milioane de lei pentru viitorul comunei


 Scopul proiectului este de a reduce cheltuielile bugetare prin folosirea la maximum a resurselor naturale şi eficientizarea calorică, astfel diminuându-se considerabil costurile din sectorul energetic. „Valoarea întregii investiţii este de 5.147.986 de lei, iar fondurile sunt asigurate din bani europeni. Deja am primit o bună parte din banii aferenţi lucrărilor, de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit“, a adăugat primarul Gheorghe Frigioi.
„Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanţe poluante şi gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Pe lângă producerea de energie electrică din surse regenerabile, instalaţia de biogaz presupune beneficii pentru mediu şi agricole: rezolvă în mod eficient problema deşeurilor organice, iar în urma procesării biomasei în instalaţie, se generează un nămol, recunoscut ca fiind un foarte bun fertilizator agricol“, a explicat Gheorghe Frigioi.

Nu doar acest proiect este în derulare la Crucea, în prezent. „Proiectul pentru construcţia turbinei eoliene şi a staţiei de biogaz va fi gata în luna iunie. Actualmente, se lucrează însă la reabilitarea sediului Primăriei. Pentru că vremea permite doar lucrările efectuate la interior, în prezent, angajaţii firmei ce realizează acest proiect se ocupă de reabilitarea interiorului sediului“, a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii