Făgădău aşteaptă rectificarea bugetară Preţul gigacaloriei depinde de subvenţia de la Guvern şi de la Primărie
Făgădău aşteaptă rectificarea bugetară: Preţul gigacaloriei depinde de subvenţia de la Guvern şi de la
30 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2247
Marime text
Iniţial, primarul interimar al municipiului, Decebal Făgădău, anunţa că preţul gigacaloriei ce va fi practicat de RADET în această iarnă va fi adus la cunoştinţa constănţenilor în luna octombrie. Acum, s-a amânat. Edilul-şef a declarat, în exclusivitate, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că „vom şti exact cât va costa gigacaloria la Constanţa la începutul lunii noiembrie“. Amânarea este cauzată de un demers al municipalităţii făcut la nivel central şi al cărui verdict încă nu se cunoaşte, dar şi de şedinţa de Guvern din octombrie, când se aşteaptă o nouă rectificare a bugetului de stat. Atunci se va şti, cu exactitate, dacă românii vor beneficia de ajutor guvernamental, cât reprezintă el, iar municipalitatea îşi va putea modela politica locală de preţ.
Potrivit viceprimarului, la ora actuală, se poartă discuţii cu reprezentanţii Executivului, decizia urmând a se lua la nivel guvernamental. „Am avut întâlniri cu premierul, cu ministrul Economiei, Andrei Gerea, cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi cu doamna ministrul al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh. Întrucât noi am demarat o serie de acţiuni în instanţă în dorinţa de a corecta modul în care s-a făcut divizarea companiei ELCEN, ce nedreptăţeşte Constanţa, consider că unica soluţie pentru a trece peste sezonul rece 2015-2016 este un cumul - ajutor guvernamental plus un ajutor de la bugetul local“.
Făgădău consideră oportună această variantă deoarece ar exista două măsuri complementare - subvenţionarea unitară a preţului gigacaloriei, de care ar beneficia toţi locuitorii, şi un ajutor punctual, acordat numai persoanelor vulnerabile.
Acord propus de Primăria Constanţa
El a subliniat că, în timp ce la Bucureşti „au ţinut un preţ al gigacaloriei populist“, care a dus la datorii de circa un miliard de dolari către RADET Bucureşti, la noi, „pentru 100 de lei facturaţi de Electrocentrale Constanţa către RADET, consumatorii, împreună cu municipalitatea şi un ajutor guvernamental, au achitat 106%“. În opinia lui Făgădău, singurul responsabil de funcţionarea CET-ului este Ministerul Energiei, care ar trebui să asigure fluxurile financiare astfel încât CET-ul să poată cumpăra combustibil şi să ni-l furnizeze. Iată de ce municipalitatea a avansat o propunere la care, deocamdată, nu a primit niciun răspuns. „Noi am propus un acord cvadripartit - între municipiul Constanţa, RADET, Electrocentrale Constanţa SA şi Compania Naţională Romgaz SA - astfel încât, cu orice sumă ar ajuta Guvernul municipiul Constanţa, ea să se ducă exclusiv pentru furnizare de combustibil în vederea producerii energiei termice“, ne-a declarat viceprimarul.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii