Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:06 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţiile cu capital străin i-au adus notorietate comunei conduse de Valentin Vrabie Reprezentanţi din şapte ţări europene, prezenţi la Peştera (galerie foto)

ro

20 Nov, 2013 00:00 2056 Marime text
Datorită investiţiilor cu capital străin atrase, comuna Peştera a fost ieri gazda unui eveniment internaţional. Au fost prezenţi în localitatea constănţeană reprezentanţi din Irlanda, Spania, Cipru, Germania, Lituania, Italia şi România (Constanţa) pentru promovarea unui proiect cu fonduri europene, a cărui implementare a început în urmă cu doi ani şi prin care se încearcă găsirea celor mai bune practici pentru integrarea migranţilor la nivel european. Proiectul este de altfel denumit „Cele mai bune practici în competenţe digitale şi de integrare a migranţilor”.

„Sunt atâtea personalităţi aici! Sper să fie un semn bun”

Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a precizat că „scopul cel mai important al evenimentului îl reprezintă promovarea acestei localităţi”. „Până în acest moment, sunt investiţii atrase, însă comuna Peştera are resurse pe care le vedem şi le descoperim pe zi ce trece. Pentru acest lucru avem nevoie de promovare internaţională, de informare. Avem nevoie de investiţii foarte mari şi, de ce nu, experienţa celor mai dezvoltate ţări ne-ar prinde bine în comuna Peştera”, a declarat şeful autorităţii locale.  
Peştera, care în luna mai a acestui an a beneficiat de prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a reuşit ieri să devină cunoscută nu doar la nivel naţional, ci şi internaţional. „A durat ceva timp până să ne creăm această carte de vizită, dând în primul rând dovadă de seriozitate”, a afirmat şeful autorităţii locale, care a precizat că pentru întreaga comunitate reprezintă „o onoare prezenţa atâtor ţări organizatoare”. „Sunt atâtea personalităţi astăzi (n.r. ieri) aici! Sper să fie un semn bun”, a adăugat primarul comunei Peştera. De altfel, Gabriela Livadariu, partener în cadrul proiectului prin Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Medgidia, a precizat că Peştera a fost aleasă drept gazdă a evenimentului pentru că reprezintă pentru România un model de bune practici, fiind o localitate care a reuşit să atragă un număr mare de investitori străini. 

Margaret Deegan: „Munca desfăşurată în această comunitate este deosebit de importantă”

Margaret Deegan, din Irlanda, coordonatorul proiectului, s-a declarat încântată de ceea ce a văzut la Peştera. „Suntem foarte fericiţi să fim astăzi (n.r. ieri), aici, în Peştera. Proiectul nostru vorbeşte despre integrarea muncitorilor în Europa, iar această localitate şi această zonă sunt cele mai potrivite pentru întâlnirea noastră. Este pentru prima dată când vin în România, este pentru prima dată când îl întâlnesc pe domnul primar. Este evident că întreaga muncă desfăşurată în această comunitate este deosebit de importantă pentru locuitorii ei”, a spus Margaret Deegan. 
La rândul lui, Constantin Livadariu, a precizat: „Proiectul este o chestie foarte interesantă. Este un proiect care a creat nişte surse de informare foarte utile pentru migranţi. Migranţii în Europa sunt de mai multe categorii, migranţi români, care ajung în altă ţară şi reprezintă o forţă de muncă, migranţi străini, care vin în România şi devin mari investitori”. 

Investitorii, atraşi de autorităţile din Peştera, dar descurajaţi de celelalte deconcentrate

Primăria Peştera a atras numeroase investiţii cu capital străin, peste zece dintre acestea fiind de mare amploare. Totul a fost posibil prin crearea de facilităţi. „În primul rând, am reuşit să-i convingem pe investitori prin faptul că avem înfiinţat Serviciul de Urbanism şi toate documentaţiile necesare oricărei investiţii se eliberează pe loc. Apoi, am venit cu reducerea de taxe şi de impozite şi alte facilităţi pentru oferirea unor terenuri. Orice are nevoie, un om care crede că poate să dezvolte o afacere în Peştera va primi sprijin necondiţionat”, susţine primarul Valentin Vrabie. Proiectele investitorilor s-au blocat însă la instituţiile deconcentrate, care întârzie eliberarea diferitelor avize sau prin eliminarea de către guvernanţi a diferitelor facilităţi. În domeniul energiei verzi, vorbim, spre exemplu, de suspendarea acordării certificatelor verzi.

Printre marile investiţii, majoritate aflate în stadiu de proiect din cauza blocajelor, se află cele în domeniul energiei verzi. Primarul Valentin Vrabie a vorbit în acest sens despre amenajarea unei fabrici de peleţi şi realizarea unui proiect de cogenerare pentru valorificarea materiei prime, în speţă a vegetaţiei uscate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii