Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:43 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miliardarii lumii cu afaceri păguboase la Constanţa

ro

24 Jan, 2014 00:00 3125 Marime text
Capital a realizat un top al celor mai mari miliardari ai lumii, prezenţi cu afaceri imobiliare în România, şi care au avut cel mai mult de pierdut de pe urma activităţilor desfăşurate la noi în ţară.

Printre cei cinci investitori enumeraţi de Capital (Gerald Grosvenor, Eyal Ofer, Beny Steinmetz, Mordechay Zisser sau Sándor Csányi) ale căror afaceri au avut de suferit din cauza crizei, trei au proprietăţi imobiliare şi-n Constanţa. Vorbim de miliardarii de top Mordechay Zisser, Eyal Ofer şi Sándor Csányi. 
8,1 miliarde de euro au promis pieţei imobiliare româneşti miliardarii care au avut cel mai mult de pierdut de pe urma afacerilor din România, notează cei de la Capital.

Mordechay Zisser (58 de ani) a investit, în principal, prin intermediul Plaza Centers, peste 300 milioane de euro în şapte terenuri localizate în Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Târgu-Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). Calculele Capital arată că proprietăţile Plaza Centers s-au devalorizat cu 78,7 milioane euro, faţă de valoarea lor de vârf din perioada 2007-2008. De altfel, compania nu a reuşit să ducă la bun sfârşit niciunul din proiectele promise, iar în noiembrie anul trecut a intrat în insolvenţă la nivel de grup.
Eyal Ofer (63 de ani), de asemenea, investitor israelian, care alături de fratele său Idan Ofer, a moştenit imperiul clădit de tatăl său Sammy Ofer, deţine 10.000 de hectare de teren în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara, majoritatea loturi agricole. Potrivit spuselor sale, israelianul a investit în România peste 500 milioane de euro. Cele mai importante proiecte sunt ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gardens, centrul de afaceri Willbrook Platinum de pe DN1, clădirea de birouri Cathedral Plaza, hotelul Teleferic din Poiana Braşov şi centrul comercial Tomis Mall din Constanţa.

Să nu uităm că omul de afaceri a încheiat în 2011 un contract în valoare de 400 milioane euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuia să îi livreze patru cargouri pentru transport comercial.
Criza şi-a spus însă cuvântul. Un exemplu de investiţie, care s-a soldat cu eşec este Willbrook Platinum. La doi ani de la începerea procesului de închiriere, peste 70% din complex este încă neocupat. Nici situaţia Oxford Gardens nu este cu mult diferită. Potrivit celor de la Capital, în ciuda scăderilor de preţ realizate de majoritatea dezvoltatorilor concurenţi, la Oxford Gardens cea mai ieftină vilă este de 285.000 de euro, fără TVA.
Sándor Csányi (60 de ani), cel mai bogat maghiar, şi Sándor Demján, s-au reîntors anul trecut pe piaţa imobiliară românească, în care au investit prin intermediul grupului TriGranit peste 250 milioane euro. Grupul maghiar are în proprietate circa 382 de hectare de teren în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov şi a intrat pe piaţa românească prin intermediul lui Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, care le-a pus la dispoziţie o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mallurile Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz.

În 2010, acţionarii grupului maghiar se aflau la stadiul de structură cu mall-ul Maritimo, iar compania a rămas fără bani şi Immofinanz a fost nevoit să preia proiectul la un preţ simbolic de 1 euro, plus datoriile acumulate de circa 40 milioane de euro. Până la momentul tranzacţiei, construcţia a fost finanţată printr-un credit de 38 milioane de euro obţinut de la OTP Bank Budapesta, la care Sándor Csányi este acţionar. După acest incident, următoarea investiţie legată de construcţia unui nou mall în Braşov nu a mai avut loc. Cei doi milionari maghiari şi-au îndreptat din nou atenţia către piaţa românească în octombrie anul trecut, când Sándor Demján a fost implicat într-o tranzacţie similară cu cea de la Constanţa (preţ simbolic plus preluare de datorii), dar de această dată din postura de cumpărător, notează cei de la Capital. Grupul Demján, din care face parte şi TriGranit, a preluat controlul centrului comercial Atrium Center din Arad, proiect care, momentan nu are performanţe prea strălucite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii