Mişcarea Populară vrea ca Mazăre să scoată 34.000 de euro din propriul buzunar „Mesajul imnului este lipsit de decenţă, promovând alcoolismul şi obscenitatea”
Mişcarea Populară vrea ca Mazăre să scoată 34.000 de euro din propriul buzunar: „Mesajul imnului este lipsit
13 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
2277
Marime text

34.000 de euro
„Salvamarul” n-a spus că face „cinste” şi atunci când a venit vorba despre cheltuielile pe care le implică acest imn. De altfel, tot ce presupune piesa, cu tot cu videoclip, este suportat de agenţii economici şi de proprietarii de apartamente din Mamaia care, în urma unei hotărâri votate pe 30 aprilie de Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa, sunt obligaţi să achite o taxă de promovare a staţiunii. Din această taxă vor fi suportate cheltuielile legate de imnul staţiunii: „Prima cheltuială care se va face din această taxă este suportarea cheltuielilor pentru realizarea cântecului, a filmărilor. Oricum, suma este mică faţă de ce bani şi de ce milioane de euro au cheltuit degeaba cei din fostul guvern. Discutăm de 33-34.000 de euro, ceea ce este insignifiant faţă de impactul pe care îl au cântecul şi clipul”, explica primarul Mazăre la finalul şedinţei de CLM din 30 aprilie.
Ce impact are „reciclarea”
E drept, Loredana a declarat, înainte de lansare, că melodia este compusă de Tonci Huljic, „unul dintre cei mai mari compozitori din Croaţia”. Varianta în limba română este scrisă de Loredana. Chiar dacă piesa nu e un plagiat, ea este, totuşi, doar o variantă a unei melodii lansate cu mult înainte de cea românească. E greu de crezut că o staţiune de top poate fi promovată cu piese „reciclate”.
Reacţia Mişcării Populare Constanţa
Reacţiile nu au întârziat să apară, mai ales pentru că acest imn e susţinut financiar din banii proveniţi din colectarea taxei de promovare a staţiunii. Astfel, Filiala Constanţa a Mişcării Populare a dat ieri publicităţii un comunicat prin intermediul căruia îi solicită primarului Mazăre să achite din banii proprii „toate cheltuielile, de circa un miliard şi jumătate de lei vechi, pentru realizarea imnului staţiunii Mamaia”. „Credem că acest «imn de promovare» aduce de fapt deservicii imaginii staţiunii şi cerem Autorităţii Naţionale pentru Turism să-şi exprime poziţia oficială”, menţionează Mişcarea Populară.
Fundaţia îşi explică demersul în comunicatul de presă: „În primul rând, pentru că mesajul imnului este unul lipsit de decenţă, promovând alcoolismul, obscenitatea şi imaginea unui primar care şi-a manifestat repetat lipsa de respect faţă de valorile familiale. În al doilea rând, pentru calitatea proastă a muzicii şi a versurilor. În al treilea rând, pentru lipsa de originalitate dovedită prin mediatizarea melodiei croate după care a fost copiat, acest produs nu poate fi plătit din bani publici, chiar dacă ei provin din taxa de promovare a staţiunii Mamaia”.
De asemenea, Mişcarea Populară Constanţa precizează că acest imn „aduce deservicii turismului constănţean, arătând că staţiunea Mamaia este un rai al cluburilor de noapte şi al beţivilor, în care oamenii serioşi, decenţi, care vor să-şi petreacă un concediu liniştit la malul mării, şi nu weekend-uri în delir, nu au ce căuta”.
În final, Filiala Constanţa a Mişcării Populare solicită Autorităţii Naţionale pentru Turism să-şi exprime poziţia oficială faţă de acest „produs de proastă calitate, care nu poate fi parte a unei strategii naţionale de promovare a turismului din România”. Mişcarea Populară specifică faptul că prin acest demers „îşi concretizează strategia de respingere publică a iniţiativelor ce nu sunt în interesul comunităţii, ce contravin principiilor şi valorilor fundaţiei”.
Menţionăm că i-am solicitat şi primarului Radu Mazăre un punct de vedere. Acesta însă nu ne-a răspuns până la închiderea ediţiei. În cazul în care ne va transmite o declaraţie, aceasta va fi ulterior publicată.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii