Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participare activă la viaţa şi dezvoltarea comunităţii Planurile de viitor ale comunei Cumpăna, prezentate în cadrul unui forum internaţional

ro

21 Jun, 2014 00:00 2131 Marime text
Proiectele pe care comuna Cumpăna le desfăşoară între graniţele localităţii se fac auzite în toate colţurile ţării. În acest sens, recent, administraţia publică locală Cumpăna a participat la evenimentele prilejuite de Forumul Internaţional pe Teme de Administraţie Publică „Managementul public colaborativ, calea către o bună guvernare“, care a avut loc în perioada 18-22 iunie, la Braşov.  Manifestarea a fost organizată de Revista Română de Administraţie Publică Locală, împreună cu mai mulţi parteneri naţionali şi internaţionali. Evenimentul s-a desfăşurat timp de patru zile şi a oferit aleşilor locali şi funcţionarilor publici din România şansa de a se întâlni în mod direct cu omologi din sectorul public american, dar şi din alte ţări, si de a discuta pe diferite teme, în situaţii diverse, atât în context formal, cât şi informal. „Forumul şi-a propus explorarea diferitelor abordări ale bunei guvernări, facilitând accesul la modele alternative de management public strategic, utilizate în prezent în SUA şi în alte state ale lumii, conferind putere, prin cunoaştere, autorităţilor locale, nivelul local fiind singurul unde cooperarea şi parteneriatele pot contribui eficient la dezvoltarea comunităţilor“, se precizează într-un comunicat remis de Primăria comunei Cumpăna.

Idei de bune practici implementate la Cumpăna, pe placul americanilor

Administraţia publică locală a comunei Cumpăna a participat la acest forum în cadrul sesiunii „Implicarea comunităţii şi a cetăţenilor: Managementul schimbării, dezvoltare comunitară, implicare, voluntariat“, unde au fost prezentate idei de bune practici şi poveşti de succes legate de importanţa implicării comunităţii în proiectarea şi construirea viitorului localităţii. Comuna Cumpăna a prezentat proiectul „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea serviciilor sociale la Cantina Socială din cadrul Parohiei 2 Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva Cumpăna“. Au fost puse în discuţie opţiuni ce urmăresc beneficii fie prin păstrarea valorilor, fie prin modernizare, precum şi parteneriate - cooperare, voluntariat şi sectorul ONG, necesitatea transparentizării demersului administrativ şi utilizarea noilor tehnologii în relaţia cu cetăţeanul. Implicarea comunităţii generează, pe lângă instrumente de lucru, capital de cunoaştere şi de legitimitate, punând în valoare suplimentar actul administraţiei locale.

Proiectele comunei Cumpăna, recunoscute la nivel naţional

În perioada 19-20 iunie, la Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Târgului Internaţional de Investiţii din România „Împreună Reconstruim România“, parte a proiectului de dezvoltare şi promovare „Cartea Primăriilor din România“, coordonat de grupul de firme Avangarde. În cadrul acţiunii, au fost prezentate proiecte de dezvoltare comunitară, susţinute public de primari din România aflaţi în căutare de soluţii şi parteneri de investiţii. La târgul unde au participat peste 20 de localităţi, comuna Cumpăna a prezentat proiectele propuse pentru implementare în perioada 2014 - 2020, câştigând locul al II-lea. Proiectele respective fac referire la construcţia unui pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, la amplasarea unui dig - platformă pentru debarcader, pe malul stâng al Canalului, la construcţia drumului situat pe malul stâng al Canalului, precum şi la amenajarea unui aerodrom şi a instalaţiilor aferente. De asemenea, au fost aduse în discuţie proiectul de extindere a reţelei de energie electrică, dezvoltarea energetică neconvenţională eoliană şi solară, construcţia drumului între şoseaua Constanţei DN 39E şi strada Meşterul Manole din Km. 5 Constanţa, a creşei pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, precum şi construcţia unei staţii de compost - prelucrarea deşeurilor organice şi transformarea acestora în îngrăşământ natural. Alte proiecte au vizat construcţia Muzeului Satului şi a Casei Scriitorului, a unui centru turistic multifuncţional, a parcului de distracţii cu teren de golf, a unui cămin pentru persoane vârstnice, precum şi a unei unităţi de învăţământ preşcolar -  grădiniţă cu program normal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii