Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe final de mandat, consilierii judeţeni acordă sprijin financiar unor persoane cu probleme grave de sănătate (documente)

ro

11 May, 2016 00:00 4283 Marime text


Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) acordă sume importante de bani unor persoane cu probleme de sănătate, pe ultima sută de metri, chiar înainte de schimbarea actualei legislaturi. Deşi nu este o premieră pentru CJC, această perioadă de final de mandat (care, întâmplător, coincide şi cu cea a campaniei electorale), pare să fie una în care aleşii judeţeni şi-au întros, brusc, faţa către problemele oamenilor, după luni în care astfel de gesturi nu şi-au mai găsit locul pe convocatoarele şedinţelor CJC.
 
În şedinţa ordinară de astăzi, consilierii judeţeni vor avea spre aprobare acordarea unor ajutoare financiare pentru mai multe persoane din judeţ care suferă de boli grave, iar banii ar urma să fie utilizaţi pentru achiziţionarea tratamentelor necesare.

Maria Rebeca, ajutată de CJC

Pe lista beneficiarilor de ajutoare financiare se află Gabriel Romică Monea, pentru minora Maria Rebeca Monea, diagnosticată cu „masă tumorală malignă trunchi cerebral, compatibilă imagistic cu gliom infiltrativ“. Ea ar urma să primească 18.000 de euro, bani care îi sunt necesari pentru plata investigaţiilor medicale şi a şedinţelor de radioterapie.
 
În acest caz, părinţii au cerut ajutor urgent, deoarece tumora copilei este neoperabilă şi se măreşte în fiecare zi, astfel că este necesară o intervenţie de urgenţă. Părinţii fetei au mers cu aceasta la clinici medicale din străinătate şi au ajuns la o înţelegere cu Spitalul Anadolu din Istanbul, Turcia, care le-a făcut o ofertă mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât celelalte unităţi medicale cu care au luat legătura. Întrucât CJC cunoaşte insuficienţa veniturilor cu care se confruntă această familie, consilierii judeţeni trebuie să decidă dacă vor acorda un ajutor financiar.
 
Tot în şedinţa de astăzi, consilierii trebuie să mai decidă dacă vor acorda un ajutor financiar, în valoare de 5.000 de lei, lui George Simion, care suferă de o boală oftalmologică gravă, iar banii acordaţi ar urma să-i folosească pentru operaţia medicală necesară.
 
Pe ordinea de zi a consilierilor judeţeni se află şi un proiect privind acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 15.000 de lei, lui Daniel Damu, care suferă de insuficienţă respiratorie. Cu aceşti bani, Daniel Damu ar urma să-şi asigure necesităţile medicale pentru o perioadă de 12 luni. De asemenea, din această sumă ar mai trebui să fie asigurată hrana familiei Damu pentru o perioadă de şase luni.
 
Conform referatului medical eliberat de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, Daniel Damu este complet „dependent de o altă persoană, pentru hrănire, igienă, sondaj urinar intermitent. Necesită ajutor din partea unei alte persoane pentru transferul în căruciorul rulant şi pentru deplasarea cu fotoliul rulant“.
 
În aceeaşi şedinţă, consilierii trebuie să decidă dacă vor acorda un ajutor financiar, în valoare de 2.970 de euro, Loredanei Anastase, pentru minorul Matei Ştefan Starovici, diagnosticat cu tulburări de comportament, pentru achiziţionarea medicamentelor, pe o perioadă de şase luni.

 
Copilul a fost diagnosticat cu întârziere în dezvoltare şi a efectuat şedinţe de recuperare. Când Matei avea şapte ani, s-a observat o ameliorare a stării lui generale, dar această îmbunătăţire a fost urmată de crize de epilepsie. Medicii au încercat de atunci să aplice mai multe scheme de tratament, dar nu au reuşit să determine sursa suferinţei sale.  Pentru că formele de epilepsie sunt complexe, metoda medicală utilizată a fost experimentală, iar copilului i-a fost implantat un stimulator al nervului vag, dar fără a fi obţinute schimbări notabile. Totuşi, medicii de la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Bucureşti i-au pus un diagnostic copilului şi i-au recomandat un tratament medicamentos, dar pe care familia nu şi-l permite. Acum, Matei trebuie să aibă un regim alimentar strict,  bazat pe fructe şi legume, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.


   
Un alt proiect de hotărâre supus votului aleşilor judeţeni reprezintă acordarea unui ajutor financiar, de 3,294 de lei, Ionelei Ţigănilă, pentru minorul Andrei Liviu Cocoş, în vederea achiziţionării de alimente, rechizite şi îmbrăcăminte, pentru o perioadă de şase luni. Andrei a fost diagnosticat, în anul 2014, cu leucemie limfoblastică acută. Acum, tânărul trebuie să respecte un regim alimentar strict şi să fie încadrat într-un grad de handicap, pentru a beneficia de toate drepturile legale cuvenite.
 
Spre aprobarea consilierilor, în şedinţa de astăzi a CJC, va fi supus şi un proiect de hotărâre prin care va fi acordat un ajutor financiar tinerei Angela Aurelia Ulmanu, în valoare de 8.500 de euro. Angela suferă de „purpură trombopenică  idiopatică, alte anemii prin carenţă de fier“, şi a fost diagnosticată în luna aprilie a anului 2015. După confirmarea diagnosticului, tânăra a fost nevoită să renunţe la locul său de muncă şi la planurile pe care şi le făcuse, iar starea de sănătate psihică i-a fost afectată, aceasta refuzând a mai ieşi din casă. 
 

Suma ar urma să îi asigure tinerei acoperirea costurilor evaluării medicale iniţiale pentru stabilirea traseului terapeutic, deplasarea şi cazarea sa şi a unui însoţitor la clinica medicală Hadassah University Hospital din Israel.
 
Un alt proiect de hotărâre care se va afla astăzi pe masa consilierilor judeţeni vizează acordarea a 11.988 de lei lui Marius Tămâianu, care suferă de „boala Wilson, ciroză hepatică, hipersplenism hematologic, varice esofagiene“, pentru achiziţionarea tratamentului medical necesar acestuia pe o perioadă de două luni. Banii ar urma să mai fie folosiţi şi pentru achiziţionarea hranei necesare tânărului pentru o perioadă de şase luni.
 
Primele semne de boală şi-au făcut apariţia în luna decembrie a anului 2001, pe când acesta avea doar 12 ani, cu umflarea ficatului, acumulare de lichid la nivelul picioarelor şi abdomen, oboseală, tremur şi mişcări necontrolate. În urma analizelor, i-a fost stabilit diagnosticul menţionat mai sus. În prezent, conform recomandărilor medicilor, tânărul trebuie să consume 120 de capsule pe lună din singurul medicament autorizat spre comercializare pentru tratarea bolii de care suferă. Menţionăm că preţul unui flacon ajunge la aproximativ 4.500 de lei.
 
În secțiunea „Documente“, puteţi vizualiza proiectele de hotărâre la care facem referire.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii