Pregătiri pentru Paşte, la Murfatlar Hramul Mănăstirii „Sfântul Teotim“, marcat aşa cum se cuvine (galerie foto)
Pregătiri pentru Paşte, la Murfatlar: Hramul Mănăstirii „Sfântul Teotim“, marcat aşa cum se cuvine (galerieMănăstirea „Sfântul Teotim“ din localitatea constănţeană Murfatlar şi-a sărbătorit, ieri, hramul. Aproape 500 de enoriaşi au fost prezenţi la slujba săvârşită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de stareţul mănăstirii, Teotim, şi de un sobor de preoţi.
Mănăstirea, amplasată pe o colină din Murfatlar, este locul în care, de peste zece ani, enoriaşii se adună în ziua cinstirii sfântului Teotim pentru a lua parte la această sărbătoare duhovnicească. Agapa frăţească de ieri a fost organizată cu dărnicie de gospodinele din oraş, care au făcut pregătiri pentru aproximativ 1.000 de persoane. Vremea neprietenoasă nu i-a ţinut departe de sfântul lăcaş duhovnicesc pe enoriaşii veniţi în număr mare pentru a se închina la sfintele moaşte aduse de la Catedrala din Constanţa.
Din mijlocul oamenilor nu a lipsit primarul Valentin Saghiu, care este alături de fiecare parohie din localitate.
„După cum vedeţi, toate lucrurile au fost bine pregătite, ne bucurăm că l-am avut în mijlocul nostru pe înaltul prelat al Tomisului şi că am avut atâţia credincioşi care au venit alături de noi chiar şi pe această vreme nu foarte prietenoasă. Primăria Murfatlar se implică de fiecare dată la hramul bisericii şi i-am sprijinit cu tot ce au avut nevoie. Desigur, sfânta mănăstire s-a bucurat şi de sprijinul enoriaşilor, care au contribuit cu donaţii“, a declarat primarul Valentin Saghiu.
Stareţul Mănăstirii „Sfântul Teotim“, al cărui nume duhovnicesc este tot Teotim, a venit la acest lăcaş de cult în anul 2004. Vorbeşte despre ocrotitorul mănăstirii cu multă pasiune. „Acesta a trăit pe la sfârşitul secolului al IV-lea şi a fost de origine din Dobrogea. A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar calendarul ortodox pe care îl cunoaştem astăzi i se datorează, în parte“, a explicat acesta.
Daruri pentru pensionari
Şi pentru că până la Paşte nu mai este mult, primarul Valentin Saghiu vine în sprijinul pensionarilor cu venituri mici. Astfel că, de sărbătorile pascale, cei care au pensii mai mici de 1.000 de lei vor primi pachete cu alimente. Pentru a nu fi suspectaţi că aceste daruri sunt, cumva, cu iz electoral, pensionarii vor avea de semnat borderouri pentru fiecare aliment pe care îl primesc.
„Facem aceste activităţi de mulţi ani. Este un gest creştinesc, firesc. Dar pentru a preveni orice fel de comentarii maliţioase, cum că această acţiune prin care noi venim mai aproape de oameni ar putea avea iz electoral, fiecare pensionar va trebui să semneze un borderou în care se menţionează că a primit fiecare aliment“, a explicat primarul Valentin Saghiu.
În altă ordine de idei, pentru că până la noaptea de Înviere nu mai este mult, primarul îi îndeamnă pe cei din comunitatea sa să primească Lumina bunătăţii în sufletele lor.
„Ne pregătim de Paşte nu doar cu programele de curăţenie şi igienizare pe care le derulăm în oraş. Îmi doresc ca aceste sărbători să ne surprindă mai buni, mai împliniţi. În noaptea de Înviere, ca de fiecare dată, voi merge să iau lumină de la toate bisericile din localitate, dar ultima dată mă voi opri chiar la această mănăstire“, a declarat Valentin Saghiu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp