Primari prinşi pe picior greşit şi amendaţi Ilegalităţi cu duiumul depistate de Autoritatea Electorală Permanentă în listele de alegători (document)
Primari prinşi pe picior greşit şi amendaţi: Ilegalităţi cu duiumul depistate de Autoritatea Electorală
03 Dec, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
3871
Marime text
Controlul Autorităţii Electorale Permanente, Filiala Sud-Est (AEP), efectuat în luna octombrie, scoate la iveală o serie de nereguli petrecute în administraţia publică locală constănţeană. Autorităţile locale verificate, în număr de nouă, au fost prinse pe picior greşit şi sancţionate pentru abaterile săvârşite. Este vorba de primăriile din comunele Gârliciu, Fântânele, Mihai Viteazu, Istria, Săcele, Lumina, Tortoman, Saligny şi Seimeni. Controalele continuă în judeţ. Vizate sunt localităţile Siliştea, Mircea Vodă, Cuza Vodă, Cobadin, Ciocârlia, Mereni, Topraisar, Amzacea şi 23 August, în cazul cărora verificarea nu a putut să se desfăşoare în luna octombrie, aceasta fiind reprogramată.
Menţionăm că în cazul primăriilor verificate au fost amendaţi fie secretarii comunelor, fie primarii acestora, excepţie făcând Primăria comunei Istria.
Potrivit controlului inspectorilor AEP, Filiala Sud-Est, sunt primari, care, deşi legea îi obligă, nu semnează listele electorale permanente. De asemenea, în listele electorale permanente sunt înscrişi numeroşi alegători fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu. Autorităţilor locale le scapă din vedere şi problema persoanelor decedate, inspectorii AEP menţionând că în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate prin radierea persoanelor decedate.
În rândurile ce urmează publicăm date cu privire la fiecare primărie controlată şi sancţiunile dispuse de AEP, Filiala Sud-Est.
Potrivit raportului AEP, Primăria comunei Gârliciu nu păstrează în condiţii corespunzătoare exemplarul original al listei electorale permanente, copia listei electorale permanente întocmită pe secţii de votare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din anul 2012 o păstrează într-un plic şi nu este semnată de primarul şi secretarul comunei. Inspectorii AEP menţionează şi că Primăria comunei Gârliciu nu a prezentat dovada comunicării către judecătorie a unui exemplar original al listei electorale permanente. De asemenea, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire conform dispoziţiilor articolului 70 aliniat (5) din Legea numărul 370/2004. inspectorii AEP mai reţin în raport că Primăria comunei Gârliciu nu organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. în urma verificării, secretarul comunei a fost sancţionat cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei pentru păstrarea registrelor cu listele electorale permanente în condiţii necorespunzătoare.
Un nou control şi alte nereguli. La Primăria comunei Fântânele, reprezentanţii AEP au constatat că din numărul total de 1.363 de alegători din lista electorală permanentă, 219 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu.
De asemenea, în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate.
Şi-n cazul Primăriei Fântânele, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi, de asemenea, nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
De această dată, primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, a fost sancţionat cu avertisment pentru neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege şi neoperarea lor în exemplarul listei electorale permanente existent la Primărie.
Şi la Primăria comunei Mihai Viteazu au fost depistate o serie de nereguli. Potrivit inspectorilor AEP, lista electorală permanentă nu este semnată de primar, iar din numărul total de 2.635 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 376 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu.
Din raportul AEP aflăm că şi la Mihai Viteazu, în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate şi nu se comunică către Judecătorie modificările operate în listele electorale permanente.
Nu numai la Gârliciu şi Fântânele, ci şi la Primăria comunei Mihai Viteazu, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. La fel ca şi colegul său de la Fântânele, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a fost sancţionat cu avertisment pentru neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege şi neoperarea lor în exemplarul listei electorale
permanente existent la Primărie.
Inspectorii AEP au ajuns cu verificările şi la Primăria comunei Istria. Aici, în raportul AEP, se menţionează următoarele: din numărul total de 2.034 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 412 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire; nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale; nu a fost tipărit un exemplar al listei electorale permanente din Registrul electoral.
Primăriei comunei Săcele i s-au adus la cunoştinţă următoarele abateri: din numărul total de 1.896 de alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 324 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate prin radierea persoanelor decedate în perioada 01.10.2012 – 15.10.2013; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale
permanente de către alegători între perioadele electorale.
Primarul comunei Săcele, Ion Oprea, a fost, de asemenea, sancţionat cu avertisment.
La Primăria comunei Lumina, inspectorii AEP, Filiala Sud-Est, au descoperit că lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei, din numărul total de 7.843 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 525 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu, dar şi că nu este desemnată persoana autorizată pentru a opera în listele electorale permanente şi complementare.
Inspectorii AEP mai menţionează în raport că în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat de secretarul comunei Lumina nu se efectuează operări în baza comunicărilor primite.
Şi la Lumina exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nici aici nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. În urma controlului, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a fost sancţionat cu avertisment.
Şi primarul comunei Tortoman, Lucian Chitic, a fost sancţionat de inspectorii AEP cu avertisment, în cadrul autorităţii locale conduse de acesta fiind depistate următoarele abateri: din numărul total de 1.413 alegători din lista electorală permanentă, 194 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; între perioadele electorale nu se efectuează operări în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat la Primărie; nu se comunică către judecătorie modificările operate în listele electorale.; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Şi-n cazul Primăriei comunei Saligny se repetă aceleaşi nereguli întâlnite la celelalte autorităţi locale verificate. Primarul Ion Beiu a fost şi el sancţionat cu avertisment. Inspectorii AEP notează în raport că în cazul Primăriei comunei Saligny lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei; din numărul total de 1.744 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 300 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat de secretarul comunei nu se efectuează
operări în baza comunicărilor primite; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Şi la Seimeni abaterile sunt aceleaşi. Şi aici, primarul Lucian Blaj a fost sancţionat cu avertisment. Potrivit inspectorilor AEP lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei, din numărul total de 1.758 de alegători înscrişi în lista electorală
permanentă, 1.347 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente nu se efectuează operări în baza comunicărilor primite; nu se comunică către judecătorie modificările operate în listele electorale permanente; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Menţionăm că în cazul primăriilor verificate au fost amendaţi fie secretarii comunelor, fie primarii acestora, excepţie făcând Primăria comunei Istria.
Potrivit controlului inspectorilor AEP, Filiala Sud-Est, sunt primari, care, deşi legea îi obligă, nu semnează listele electorale permanente. De asemenea, în listele electorale permanente sunt înscrişi numeroşi alegători fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu. Autorităţilor locale le scapă din vedere şi problema persoanelor decedate, inspectorii AEP menţionând că în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate prin radierea persoanelor decedate.
În rândurile ce urmează publicăm date cu privire la fiecare primărie controlată şi sancţiunile dispuse de AEP, Filiala Sud-Est.
Potrivit raportului AEP, Primăria comunei Gârliciu nu păstrează în condiţii corespunzătoare exemplarul original al listei electorale permanente, copia listei electorale permanente întocmită pe secţii de votare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din anul 2012 o păstrează într-un plic şi nu este semnată de primarul şi secretarul comunei. Inspectorii AEP menţionează şi că Primăria comunei Gârliciu nu a prezentat dovada comunicării către judecătorie a unui exemplar original al listei electorale permanente. De asemenea, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire conform dispoziţiilor articolului 70 aliniat (5) din Legea numărul 370/2004. inspectorii AEP mai reţin în raport că Primăria comunei Gârliciu nu organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. în urma verificării, secretarul comunei a fost sancţionat cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei pentru păstrarea registrelor cu listele electorale permanente în condiţii necorespunzătoare.
Un nou control şi alte nereguli. La Primăria comunei Fântânele, reprezentanţii AEP au constatat că din numărul total de 1.363 de alegători din lista electorală permanentă, 219 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu.
De asemenea, în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate.
Şi-n cazul Primăriei Fântânele, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi, de asemenea, nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
De această dată, primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, a fost sancţionat cu avertisment pentru neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege şi neoperarea lor în exemplarul listei electorale permanente existent la Primărie.
Şi la Primăria comunei Mihai Viteazu au fost depistate o serie de nereguli. Potrivit inspectorilor AEP, lista electorală permanentă nu este semnată de primar, iar din numărul total de 2.635 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 376 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu.
Din raportul AEP aflăm că şi la Mihai Viteazu, în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate şi nu se comunică către Judecătorie modificările operate în listele electorale permanente.
Nu numai la Gârliciu şi Fântânele, ci şi la Primăria comunei Mihai Viteazu, exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. La fel ca şi colegul său de la Fântânele, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a fost sancţionat cu avertisment pentru neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege şi neoperarea lor în exemplarul listei electorale
permanente existent la Primărie.
Inspectorii AEP au ajuns cu verificările şi la Primăria comunei Istria. Aici, în raportul AEP, se menţionează următoarele: din numărul total de 2.034 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 412 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire; nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale; nu a fost tipărit un exemplar al listei electorale permanente din Registrul electoral.
Primăriei comunei Săcele i s-au adus la cunoştinţă următoarele abateri: din numărul total de 1.896 de alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 324 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente existent la Primărie nu se efectuează operări de către persoanele autorizate prin radierea persoanelor decedate în perioada 01.10.2012 – 15.10.2013; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale
permanente de către alegători între perioadele electorale.
Primarul comunei Săcele, Ion Oprea, a fost, de asemenea, sancţionat cu avertisment.
La Primăria comunei Lumina, inspectorii AEP, Filiala Sud-Est, au descoperit că lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei, din numărul total de 7.843 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 525 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu, dar şi că nu este desemnată persoana autorizată pentru a opera în listele electorale permanente şi complementare.
Inspectorii AEP mai menţionează în raport că în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat de secretarul comunei Lumina nu se efectuează operări în baza comunicărilor primite.
Şi la Lumina exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nici aici nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale. În urma controlului, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a fost sancţionat cu avertisment.
Şi primarul comunei Tortoman, Lucian Chitic, a fost sancţionat de inspectorii AEP cu avertisment, în cadrul autorităţii locale conduse de acesta fiind depistate următoarele abateri: din numărul total de 1.413 alegători din lista electorală permanentă, 194 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; între perioadele electorale nu se efectuează operări în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat la Primărie; nu se comunică către judecătorie modificările operate în listele electorale.; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Şi-n cazul Primăriei comunei Saligny se repetă aceleaşi nereguli întâlnite la celelalte autorităţi locale verificate. Primarul Ion Beiu a fost şi el sancţionat cu avertisment. Inspectorii AEP notează în raport că în cazul Primăriei comunei Saligny lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei; din numărul total de 1.744 alegători înscrişi în lista electorală permanentă, 300 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente păstrat de secretarul comunei nu se efectuează
operări în baza comunicărilor primite; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Şi la Seimeni abaterile sunt aceleaşi. Şi aici, primarul Lucian Blaj a fost sancţionat cu avertisment. Potrivit inspectorilor AEP lista electorală permanentă nu este semnată de primarul comunei, din numărul total de 1.758 de alegători înscrişi în lista electorală
permanentă, 1.347 alegători sunt înscrişi fără menţiuni complete privind adresa de domiciliu; în exemplarul original al listei electorale permanente nu se efectuează operări în baza comunicărilor primite; nu se comunică către judecătorie modificările operate în listele electorale permanente; exemplarele anterioare ale listelor electorale permanente nu au fost predate spre topire şi nu se organizează acţiuni de popularizare a posibilităţii de consultare a listelor electorale permanente de către alegători între perioadele electorale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii