Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Să înceapă carnavalul!“ Guvernul lasă primăriile fără „colac de salvare“ „Salvamarul“ Mazăre, nevoit să finanţeze plata salvamarilor şi a posturilor de prim ajutor de pe plaje? (document)

ro

14 May, 2014 00:00 2958 Marime text
Primăriile vor fi nevoite să asigure de acum încolo plata salvamarilor şi a posturilor de prim ajutor. Asta pentru că Guvernul refuză să o mai facă. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, cel a cărui demisie Nicuşor Constantinescu a cerut-o în repetate rânduri, l-a informat în scris pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa că finanţarea acestor servicii trebuie asigurată din bugetele locale. Aşadar, primăriile localităţilor de pe litoral rămân fără „colac de salvare“ de la centru.

Sute de salvamari care asigură protecţia turiştilor pe plajele litoralului românesc nu vor mai fi plătiţi, din acest an, din fondul de rezervă al Guvernului, aşa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani. De această măsură sunt afectaţi 400 de salvamari a căror plată ajunge la aproximativ un milion de euro. Legat de acest subiect, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat, la finalul şedinţei de CJ din mai: „Suntem în aer, pur şi simplu nu mai există finanţare şi fiecare primărie trebuie să o asigure din fonduri proprii“.

Mai face cinste salvamarul?

Ce va face primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, în această situaţie? Ce „iepuraş“ va scoate din joben edilul-şef, având în vedere că sezonul estival a început deja? Va aloca sau nu fonduri din bugetul local pentru finanţarea serviciilor publice de salvare acvatică - salvamar şi a posturilor de prim ajutor?
Amintim că primarul Mazăre are o simpatie pentru salvamari şi că imnul de anul trecut al staţiunii Mamaia - cel extrem de mediatizat şi de criticat - a pus mare accent pe aceştia, atât prin versuri, cât şi prin costumaţie. Mai exact, presupusul hit al verii 2013, interpretat de Loredana feat. Alex Velea, Cabron şi Mazăre şi intitulat „Viva Mamaia“, conţinea versuri explicite despre salvamari: „Uite luna, uite farul / Uite vine salvamarul!“ şi „Oh, oh, să-nceapă carnavalu' / Oh, oh, face cinste salvamarul“. Mai mult, însuşi primarul Radu Mazăre a apărut în clipul imnului staţiunii Mamaia în rol de salvamar, purtând ceea ce el numea „budigăi cu bretele“, în dungi roşii şi galbene.
Totodată, amintim şi că edilul-şef al municipiului Constanţa este, aşa cum e specificat şi în cea mai recentă declaraţie de interese a sa, membru al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.
În acest context, este cu atât mai interesant de aflat cum comentează Mazăre decizia Executivului de a nu mai finanţa plata salvamarilor şi a posturilor de prim ajutor. Este de notorietate faptul că liderul PSD Constanţa nu are nicio ezitare în a-şi critica şefii pe linie de partid, fie ei şi miniştri. În acest scop, am încercat să aflăm, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, punctul de vedere al şefului administraţiei publice locale constănţene, dar acesta nu a răspuns întrebărilor noastre. În cazul în care o va face, opinia sa va fi, ulterior, publicată.
Mazăre a făcut totuşi, ieri, o serie de declaraţii pe acest subiect, la ieşirea din sediul IPJ Constanţa, acolo unde se prezintă săptămânal pentru dosarul în care este acuzat de DNA de luare de mită de la constructorul campusului social „Henri Coandă“. „Nu le taie ministrul Voinea. Eu am avut o discuţie cu dumnealui acum patru luni de zile, când a făcut Legea Bugetului. M-a rugat să rămână aşa, urmând să plătească şi anul ăsta din fondul de rezervă al Guvernului, la fel cum s-a plătit şi anul trecut. E nefiresc să plătim noi şi nici nu cred că este legal să plătim noi de la autoritatea locală, atâta vreme cât nu administrăm noi plajele. Ăla e domeniul public al statului, administrat de Apele Române, şi nu pot să plătesc eu, să fac o cheltuială pe ceva ce nu administrez. Ştiu că a trimis o adresă. Am discutat cu dumnealui la telefon ieri (n.r. luni), a discutat senatorul Moga (n.r. Nicolae Moga) cu secretarul general al Guvernului şi aproape sigur vor plăti din fondul de rezervă al Guvernului“. Iată deci că discuţia se situează, la această oră, în zona lui „aproape sigur“. Este interesant de observat faptul că, în eventualitatea în care lucrurile rămân aşa cum susţine ministrul delegat pentru Buget, am putea considera că primarul Mazăre este „faultat“ chiar de colegii săi de partid.

Ce spune legea

În expunerea de motive a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, se menţionează: „Potrivit prevederilor art. 33 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 59/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, finanţarea serviciilor publice «Salvamar», a posturilor de salvare şi a posturilor de prim ajutor medical, precum şi a serviciilor publice locale de salvare se asigură din bugetul propriu de către administrator, respectiv Compania Naţională «Apele Române» - S.A., consiliile locale sau agenţii economici, după caz“. Tot aici se arată că „prevederi referitoare la finanţarea organizării şi asigurării serviciilor publice de salvare acvatică - salvamar şi a posturilor de prim ajutor se regăsesc şi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, având ca surse de finanţare bugetul de stat şi alte surse, potrivit legii, astfel că cele două acte normative nu sunt corelate“.

Legea nr. 28/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, la fel ca şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, a fost publicată pe 24 martie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii