Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:43 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A alergat de una singură pentru marele premiu Shapir Structures 1991 LTD şi-a adjudecat un contract de peste 160.000.000 de lei (documente)

ro

29 May, 2015 00:00 3646 Marime text

Confort Urban SRL, societatea Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa, atribuia, pe data de 12 octombrie 2008, în urma unei licitaţii, contractul pentru „Lucrări de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectare linie dublă tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor de învăţământ şi de cultură din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje rutiere“. În valoare de 162.045.968 de lei, contractul a fost adjudecat de Shapir Structures 1991 LTD, prin societatea afiliată SC Shapir Structures SRL, în calitate de antreprenor.
 
Potrivit procesului-verbal încheiat pe data de 18 august 2008, cu ocazia deschiderii ofertelor, pentru acest contract a depus o ofertă financiară un singur ofertant, şi anume Shapir Structures 1991 LTD, care, evident, a şi câştigat. Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Claudiu Rădulescu - preşedinte, Claudia Petrescu, Elena Ignat, Marian Mihoci, Cristian Talpău, Georgeta Gheorghe şi Ghiulnihal Mutalâp - membri.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi vizualiza cele mai recente declaraţii de avere ale membrilor comisiei, în măsura în care acestea au fost disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
Shapir Structures 1991 LTD a corespuns, conform procesului-verbal, din toate punctele de vedere: a avut o ofertă tehnică şi una financiară pe placul autorităţii contractante, a făcut dovada constituirii garanţiei pentru participare, printr-o scrisoare de garanţie bancară, a prezentat certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor de plată exigibile a impozitelor şi taxelor locale, prin declaraţie notarială, precum şi două contracte similare celui pe care l-a câştigat de data aceasta. Subliniem însă că firma nu a prezentat şi lista principalelor servicii de proiectare realizate în ultimii trei ani şi nici recomandări, aşa cum reiese din procesul-verbal menţionat.

De asemenea, de precizat este că, prin două hotărâri ale Consiliului Local Municipal Constanţa, au fost aduse modificări la hotărârea nr. 17 din ianuarie 2008, care se referea la „Programul de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectarea a 25 km linie dublă de tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor de învăţământ şi cultură din municipiul Constanţa“. Astfel, în octombrie 2010, CLM Constanţa hotărăşte modificarea articolului 6 al HCL adoptată în ianuarie 2008, după cum urmează: „Partea creditată a Contractului lucrări nr. 8710/10.12.2008 încheiat între SC Confort Urban SRL în calitate de autoritate contractantă şi Shapir Structures 1991 LTD prin societatea afiliată Shapir Structures SRL în calitate de antreprenor nu va depăşi suma de 10.950.000 de euro, inclusiv TVA“.
Printr-o hotărâre din 2011, CLM Constanţa aprobă completarea HCL din ianuarie 2008 cu un alineat al articolului 6 al hotărârii: „În cursul anului 2011 se vor face plăţi directe până la 100% din valoarea lunară a producţiei executate pe baza proceselor-verbale încheiate la terminarea lucrărilor, în limita bugetului aprobat, astfel încât pe valoarea totală a contractului, plăţile directe să reprezinte 30%, iar partea creditată, pentru care se vor emite bilete la ordin, să reprezinte 70% din valoarea totală a contractului“.

Mărirea şi decăderea unei firme de succes

Shapir Structures SRL, firma afiliată Shapir Structures 1991 LTD, este un business arhi-cunoscut în Constanţa, apropiat actualei administraţii publice locale. Firma a construit locuinţele sociale din Campusul Social „Henri Coandă“ şi a obţinut, din 2008 şi până astăzi, direct sau prin intermediul unor firme afiliate, doar la Constanţa, contracte de aproape 400 de milioane de lei. Suma a intrat însă în buzunarele Shapir nu sub forma a zeci de contracte, ci doar prin intermediul a patru atribuiri.
 
Mai multe detalii pe acest subiect puteţi afla citind materialul „Numai patru-s norocoase. Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)“
 
Conform fişei disponibile la Registrul Comerţului, Shapir Structures SRL a fost înfiinţată pe 10 noiembrie 2000, având ca domeniu de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Potrivit însă celei mai recente înregistrări de la Registrul Comerţului (24 aprilie 2015), firma este în faliment. Asociat persoană juridică în firmă este SC Larton Consultants Limited (asociat unic), cu sediul în Cipru, Nicosia. În fişa disponibilă la Registrul Comerţului figurează însă şi un lichidator financiar, anume CITR Filiala Bucureşti SPRL.

Fostul administrator, cercetat alături de Radu Mazăre

Amintim, în acest context, că în vara anului trecut, potrivit Monitorului Oficial al României, partea a IV-a, nr. 442/4.VII.2014, afaceristul israelian Avraham Morgenstern, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, era revocat din funcţia de administrator al SC Shapir Structures SRL. În acelaşi monitor se menţiona că în locul lui Morgenstern era numită în funcţia de administrator societatea Larton Consultants LTD din Cipru, reprezentată de Gheorghiades Chiris şi de Christodoulou Thomas.


Cât despre Avraham Morgenstern, acesta este nu doar cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, ci şi judecat într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti pentru o presupusă evaziune fiscală în valoare de peste 10 milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, (n.r. afaceristul) nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. Totodată, DNA arată că, „în aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“.
 
 Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)


 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii