Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ansamblul „Româncuţa“ din Cumpăna, pe scena Festivalului Internaţional de Jocuri de Stradă „Tocati“ din Verona (galerie foto)

ro

19 Sep, 2017 00:00 2897 Marime text
Pentru că duc mai departe zestrea neamului românesc şi pentru că reprezintă, cu succes, comuna Cumpăna şi România oriunde în lume, membrii ansamblului folcloric „Româncuţa“ din Cumpăna au ajuns tocmai în Italia.
 
Timp de trei zile, ansamblul condus de maestrul coregraf Constantin Olteanu a reprezentat cu succes şi mândrie România, dar şi comuna Cumpăna, la Festivalul Internaţional de Jocuri de Stradă „Tocati“, desfăşurat la Verona. Costumele populare româneşti şi drapelul României, purtate de tinerii ansamblului din Cumpăna, au atras privirile tuturor participanţilor la acest eveniment internaţional. Maestrul Gheorghe Turda şi ansamblul folcloric „Româncuţa“ au adus aproape de sufletul publicului cântecul şi dansul popular autentic romanesc. Fie că erau români veniţi să-şi aline dorul de ţară, fie că erau străini care ascultau pentru prima dată cântecul românesc, toţi şi-au dat mâna şi s-au prins în hora prieteniei. Delegaţia din comuna Cumpăna a fost condusă de viceprimarul Florin Neagu şi secretarul comunei, Sorin Daniel Nicolae.

Folclorul, păstrat şi valorificat

Ansamblurile folclorice ale comunei Cumpăna au grijă să păstreze vie flacăra naţională şi să reprezinte cu mândrie localitatea pe întreg teritoriul României, dar şi în afara hotarelor. În anul 2003, datorită dorinţei primarului, ec. Mariana Gâju, a luat fiinţă primul ansamblu al comunei. În cadrul clasei a II-a a învăţătorului Vasilica Meran, ia naştere ansamblul de fete „Româncuţa“. La câteva luni de la înfiinţare, ansamblul a participat la Festivalul Judeţean „Fiii Dobrogei“, câştigând premiul de popularitate. În 2004, ansamblul se măreşte, devenind ansamblu de copii mixt, format din elevii Şcolii Generale Cumpăna şi conduşi în continuare de Vasilica Meran.
 
În 2005, datorită sprijinului doamnelor Nadia Halichia, Valentina Veliciasa şi Elena Obertaş, ia naştere ansamblul de tineri „Româncuţa“, iar instructorul coregraf Ion Niţă se alătură la conducerea grupurilor artistice. În acelaşi an are loc şi primul turneu în afara ţării, în Franţa, la Festivalul „Danserien Ar Gelmeur“, din oraşul Brest. Din anul 2006, preia frâiele ansamblului instructorul coregraf Constantin Olteanu, aducând grupului un plus de autenticitate. Această schimbare dă startul unui şir de turnee: în anul 2006, în Germania, în 2007, în Bulgaria şi Turcia, în 2008, în Turcia, iar în 2009, în Polonia, la Festivalul „Na ludową nute“. De altfel, în această perioadă a susţinut numeroase spectacole în Bulgaria şi Republica Moldova.
 
În anul 2016, ansamblul a prezentat în cadrul Târgului de Crăciun din oraşul Anderlecht – Belgia tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti de sărbători. Deoarece dragostea de folclor este foarte mare la Cumpăna şi datorită succesului ansamblului „Româncuţa“, din 2007 acesta a început să facă „puişori“. Astfel, instructorul Olteanu a format alte trei trupe de dans de-a lungul timpului: ansamblul „Boboceii Cumpenei“ (7-10 ani), „Muguraşii Cumpenei“ (10-15 ani) şi, începând cu anul 2015, ansamblul „Speranţa“, grupul caselor protejate din Cumpăna, al persoanelor cu dizabilităţi.
 
În acest moment, întreaga familie a ansamblului „Româncuţa“ numără în jur de 100 de membri. Grupul are în componenţă trei solişti vocali la început de drum, Cătălin CâmpanuElena Iordan şi Ştefania Luzinschi. Repertoriul ansamblului este în continuă creştere, la fel şi importanţa acestuia. La momentul actual, se numără printre cele mai bune ansambluri folclorice de amatori din ţară, fiind un nume de referinţă în rândul grupurilor de gen din Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii