Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:21 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catalogul „Publius Ovidius Naso. Drumul Exilului“ a văzut lumina tiparului

ro

16 Oct, 2017 00:00 3049 Marime text
La Editura Monitorului Oficial a apărut catalogul „Publius Ovidius Naso. Drumul Exilului“, realizat de Muzeul de Artă Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Ambasadei României în Italia. Cartea marchează 2000 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului latin, surghiunit la Tomis în anul 8 d.H. şi decedat aici în anul 17 d.H.
 
Poezia de exil a lui Ovidiu: Tristia - Tristele şi Epistulae ex Ponto - Scrisori de la Pontul Euxin sau Ponticele oferă informaţii vitale despre localnicii geţi, sarmaţi şi greci, despre mare, navigaţie şi navigatori, despre războaie, atacuri pustiitoare şi incursiuni de jaf, despre climă, moravuri şi obiceiuri, chiar dacă ele sunt distorsionate uneori prin exagerare sau autocompătimire. Acestea îşi pierd din subiectivitate în ultimii ani de viaţă, când îşi dă seama că revenirea în miraculoasa urbe este imposibilă şi începe să recunoască gesturile de respect şi de admiraţie ale localnicilor, ajungând chiar să îi preţuiască.
 
Lucrările reproduse în catalog fac parte din expoziţia de grafică ce reface drumul exilului, deschisă în perioada 15 mai - 30 septembrie în Italia: la Sulmona (locul naşterii poetului, la 20 martie 43 î.H.), la Roma - Accademia di Romania şi la Brindisi - Palazzo Granafei Nervegna; în Grecia, la Galeriile de Artă din Corint; în Bulgaria - la Nessebar şi la Balcic - palatul reginei Maria; în România, la Mangalia (17 august 2017), iar Constanţa - în sălile Muzeului de Artă şi la Cazinou. Expoziţia reuneşte 63 de lucrări aparţinând celor 21 de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România, cele patru state moderne constituite mai târziu de-a lungul acestui traseu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii