Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:10 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie permanentă „Comunismul în Dobrogea“ sau cum trăiau şi cât sufereau românii în Epoca de Aur, la Muzeul de Istorie Constanţa (galerie foto + video)

ro

18 Aug, 2017 00:00 5834 Marime text
Poveştile spuse de bunici şi de părinţi nepoţilor şi copiilor în care apare invariabilul „pe vremea mea“ vor putea fi de acum ilustrate printr-o vizită la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), vizitând expoziţia permanentă „Comunismul în Dobrogea“, care s-a deschis joi, 17 august, la etajul al II-lea al instituţiei de cultură.
 
Expoziţia este structurată pe trei secţiuni (două săli şi holul): „Aspecte din evoluţia politică, economică şi culturală a Dobrogei (1945-1989)“, „Gulagul comunist în Dobrogea“ şi „Viaţă cotidiană“.
 
Copiii, adolescenţii şi tinerii de azi vor vedea uniformele şcolare de altădată, cămaşa portocalie, şorţuleţul albastru şi basca de şoim al patriei, rochiţa pepită şi sorţul cu volane albastru închis, sarafanul bleumarin, accesorizate cu cravata de şoim al patriei/pionier, guler scrobit, bentiţă şi şosete albe. Vor putea să afle că, odinioară, copiii nu prea aveau multe opţiuni de petrecere a timpului liber în casă, că ei jucau „Piticot“, „Nu te supăra, frate“ sau „Marocco“, vor afla cum arătă o cutie de detergent „Perlan“, ce săpunuri se găseau atunci pe plajă - „Scoica“ şi „Cheia“ se aflau printre ele - sau vor afla ce spray-uri şi apă de colonie foloseau bunicii şi părinţii. Mai mult, vor vedea cum arătau televizoarele de altădată, acoperite cu milieu, pe care trona un masiv... peşte din sticlă, folosite mai mult ca mobilier, deoarece programul de difuzare era limitat, vor vedea un telefon cu fir şi cu disc, un aspirator sau un uscător de păr din secolul trecut.
 
Dar vor descoperi şi cu ce preţ se plătea odinioară libertatea de gândire, libertatea de a spune lucrurilor pe nume. Vor vedea cum arată o celulă de detenţie, reconstituită cu obiecte autentice de la Fortul 13 Jilava, după indicaţiile oferite de fostul deţinut politic Paul Andreescu, dar şi în condiţii se muncea la Canal, cu roaba şi târnăcopul. De asemenea, pe unul dintre pereţii unei săli de expoziţie vor putea citi numele celor 849 dintre cei peste 2.000 de deţinuţi politici morţi la Canal, la Năvodari, Lumina şi Ovidiu.
 
Ultima bucată de pâine de la Gherla
 
Într-o vitrină este expusă o fărâmă din ultima bucată de pâine primită la Gherla, pe 24 martie 1963, aparţinând lui Alexandru Mihalcea, fost deţinut politic, dar şi ultima lui sarsana confecţionată în atelierul temutei închisori. Într-o altă vitrină se află biletul de eliberare al lui Paul Andreescu, arestat în 1956, la doar 17 ani, şi eliberat în noiembrie 1961, dar şi cărţi memorialistice. De asemenea, sunt expuse panouri pe care se regăsesc mărturii ale foştilor deţinuţi despre experienţa concentraţionară.
 
O parte dintre obiectele expuse sunt de la Fortul 13 Jilava, printre ele aflându-se cătuşe de picioare pentru bărbaţi, cătuşe de mâini pentru femei, o gamelă şi o cană. „Toate obiectele din expoziţie, în afară de reconstituirea de la Canal, sunt obiecte autentice, sunt strânse cu foarte multe eforturi. Unele dintre ele au avut o mare valoare sentimentală şi familiile s-au despărţit cu greu de ele“, a menţionat cercetătorul MINAC dr. Delia Cornea.
 
Pe panouri, sunt sintetizate şi cele mai importante momente din istoria Dobrogei sub comunism, cum ar fi mişcarea de rezistenţă aşa cum se regăseşte în arhivele Securităţii, documente care au aparţinut primul prefect comunist, Victor Duşa.

 
Proiectul expoziţional „Comunismul în Dobrogea“ a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituţii: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Penitenciarul Bucureşti Jilava, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa. Realizarea expoziţiei a fost susţinută financiar de Grupul de firme CELCO SA - SOCEP SA.
 
La vernisaj au fost prezenţi: directorul interimar al MINAC, Traian Cliante, cercetătorul dr. Delia Cornea, şeful Serviciului Cercetare din cadrul CNSAS, dr. Silviu Moldovan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, comisarul-şef Cristi Mincu, precum şi foştii deţinuţi politici Alexandru Mihalcea şi Paul Andreescu. Vernisajul expoziţiei a fost urmat de proiecţia filmului „Canalul morţii“ (2017), în regia lui Nicolae Mărgineanu.
 
Expoziţia „Comunismul în Dobrogea“ poate fi vizitată până la 30 septembrie, zilnic, între orele 9.00-20.00. În extrasezon (1 octombrie-30 aprilie), programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii