S-a deschis Tabăra de pictură „Pontul Euxin“ Florin Cârstocea - „Ne propunem ca acest eveniment să devină o tradiţie“ (galerie foto)
S-a deschis Tabăra de pictură „Pontul Euxin“: Florin Cârstocea - „Ne propunem ca acest eveniment să devină
29 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3270
Marime text
Cea de-a doua ediţie a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, organizată la Constanţa de omul de afaceri Florin Cârstocea, şi-a deschis, ieri, porţile la campingul GPM Holiday’s din staţiunea Mamaia. La tabăra care se desfăşoară între 27 august - 6 septembrie participă pictori de renume internațional, critici de artă și lectori, studenţi şi masteranzi. De la evenimentul de deschidere nu a lipsit organizatorul şi finanţatorul taberei, Florin Cârstocea.
Omul de afaceri constănţean a mărturisit că este fericit pentru că avut ideea organizării acestei tabere de creaţie plastică. „Anul trecut, după prima ediţie a taberei, am promis că o vom organiza şi în acest an. La această ediţie am invitat 14 pictori consacraţi, dar şi câţiva dintre participanţii la prima ediţie. Ne propunem ca această tabără să devină un obicei, o tradiţie. Această acţiune o fac din suflet, chiar dacă implică mari costuri. În copilărie, avem un unchi care era pictor şi îmi plăcea mereu să-l urmăresc cum desenează. Şi dacă la Balcic există o tabără similară cu pictori români, de ce nu ar exista o asemenea iniţiativă şi la Constanţa. Tema din acest an, «Creştinismul în Dobrogea», este profundă, mai ales că despre Dobrogea se spune că ar fi Betleemul românesc. Este o temă grea, dar generoasă. Sper ca participanţii vor avea inspiraţie şi că vom avea un vernisaj bogat în lucrări“, a declarat omul de afaceri Florin Cârstocea. La cea de-a doua ediţie a taberei participă: Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu, Silvia Radu, Horea Paștina, Emilia Pop, Daniela Ţurcanu, Darie Dup, Gheorghe Caruţiu, Miruna Budișteanu, Zamfira Bârzu, Cristian Diaconescu, Andrei Tudoran, Mihaela Mihalache, Dragoș Bojin, Adrian Dica, Radu Augustin Răzvan, Laura Macri, Flondor Constantin, Ariana Nicodim, Mihai Sîrbulescu, Dacian Andoni, Sorin Scurtulescu. La rândul său, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu a precizat că la cea de-a doua ediţie a taberei au fost invitaţi artişti consacraţi, care şi-au dedicat viaţa creaţiei pe teme religioase. „Această ediţie este dedicată memoriei artistului Dan Hăulică, care a plecat dintre noi recent. El a fost cel care a stat alături de această generaţie de artişti plastici români. Dobrogea este un loc curat şi pur. Vom vizita mai multe mănăstiri şi biserici care ne pun în contact cu divinitatea. Au fost invitaţi şi tineri care au participat la prima ediţie, anume pentru a fi alături de marii maeştri. Tabăra este ca o punte de legătură între generaţii. Ne aşteptăm ca expoziţia finală să fie compusă dintr-o suită de sentimente şi sinteze posibile ale celor două generaţii. Sperăm că tabăra va avea un rod bun, mai ales că tema aleasă este o provocare“, a explicat conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu, coordonatorul artistic al taberei.
Vizite de documentare la mănăstirile şi bisericile dobrogene
După festivitatea de deschidere a taberei, care a avut loc miercuri seara, urmează două excursii de documentare, pentru realizarea temei propuse. Astfel, participanţii vizitează în această perioadă mănăstirile Saon, Cocoşu, Celic Dere, Niculiţel şi Bălteni din judeţul Tulcea. Vizitele vor continua la bisericile de cretă din Basarabi, la Adamclisi, la Mănăstirea Sfântul Andrei și la Dervent. Pe data de 4 septembrie, va avea loc conferința cu tema „Experienţă estetică și experiență religioasă în simțire - epifanie - plasticitate (Pictorul are în cerul gurii gustul învierii)“, în cadrul căreia îşi vor expune punctul de vedere pe acest subiect conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu, criticii de artă Mircea Oliv şi Mihai Hurezeanu, conf. univ. Dacian Andone, precum şi pictorul Sorin Scurtulescu.Vernisaj la Muzeul de Artă Constanţa
Vernisajul taberei de pictură va avea loc pe 5 septembrie, la Muzeul de Artă din Constanța, unde toţi participanții își vor expune tablourile. Totodată, în cadrul festivității vor fi decernate diplome de onoare și de participare. Reamintim că prima ediţie a taberei de pictură s-a numit „Briza mării“ şi s-a bucurat de participarea studenţilor la Arte din Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Constanţa. Tabăra de pictură „Pontul Euxin“ este organizată de Asociația Pontul Euxin - Constanța, președinte Florin Cârstocea.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii