Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:42 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabina Fati „A merge în jurul Mării Negre ar putea fi ca într-o vacanță. Descoperi în fiecare zi plaje noi, bei limonadă, bei cvas...“ (galerie foto)

ro

25 Mar, 2017 00:00 3475 Marime text
Arhiplină a fost, vineri la amiază, Sala Senatului Universității „Ovidius“, studențși profesori de la Facultatea de Istorie șȘtiințe Politice, dar și de la alte facultăți, precum și intelectuali ai orașului fiind prezenți la dezbaterea prilejuită de lansarea volumului „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițși o lovitură de stat în prime-time“, semnat de jurnalista Sabina Fati. 
 
Despre cartea Sabinei Fati, apărută în 2016 la prestigioasa editură Humanitas, au vorbit redactorul-șef al revistei Ligii Navale Române „Marea Noastră“, dr. Carmen Atanasiu, prozatorul, criticul literar și eseistul prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius“, președinte al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, precum și prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, lect. univ. dr. Daniel Citirigă.

Dr. Carmen Atanasiu: „Ai impresia că vezi un film“

„Sabina Fati reușește să creeze imagini cinematografice. Ai impresia că vezi un film, la granița dintre un documentar, pentru că este extrem de serios documentat acest volum, și un film... artistic, animat de sentimente. Sabina Fati este o combinație fericită între istoric și jurnalistic și aceste calități ale sale le aduce aproape de desăvârșire“, a spus dr. Carmen Atanasiu.
 
„Cartea vine cu o realitate trăită. O realitate trăită la propriu de autoare, interpretată de un om foarte deștept, rafinat, un fin psiholog și un foarte bun analist politic. O să vedeți că nu este nicio exagerare ce spun atunci când veți citi această carte. (...) Cred că plusul de valoare al acestei cărți nu-l dau datele, nu cronologia, ci îl dă exact această atmosferă în care Sabina Fati ne introduce. Practic, interacționăm cu personajele și cu oamenii care apar în această carte. (...) «Ocolul Mării Negre în 90 de zile» este o carte fascinantă, extrem de complexă, pe care nu poți să o caracterizezi în câteva cuvinte“, a mai spus redactorul-șef al revistei Ligii Navale Române „Marea Noastră“.
 
În concluzie, dr. Carmen Atanasiu, cu o experiență de aproape 40 de ani de cercetare în domeniul istoriei, a situației Mării Negre, în special, s-a întrebat: „Dacă pe mine m-ar întreba cineva acum: «Cum ți-ar fi plăcut să scrii?», eu aș răspunde: «Aș vrea să scriu precum Sabina Fati»“.

Prof. univ. dr. Angelo Mitchievici: „O carte de călătorie care poate să stea pe primul raft în literatura română“

Din punctul de vedere al omului de litere, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici a mărturisit: „Nu te poți gândi la un ocol al mării și la cele 90 de zile fără să-ți amintești de romanul lui Jules Verne «Ocolul pământului în 80 de zile» și de acest pariu aparent intenabil între aventură și punctualitate pe care cultura occidentală ni-l propune (...). Acest teritoriu pe care îl vizitează Sabina Fati este, de fapt, un uriaș și viu palimpsest“.
 
Folosindu-se de mijloacele istoricului, antropologului, politologului, jurnalistului, inclusiv ale literatului, Sabina Fati reușește, în opinia prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, să dea profunzime volumului „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“, apropiindu-l de marile cărți ale literaturii.
 
Remarcând talentul de peisagist al Sabinei Fati, Mitchievici a apreciat: „Avem una dintre cărțile de călătorie care pot să stea pe primul raft în literatura română, și, aș îndrăzni să spun, și în literatura universală. Dacă ar fi să o compar pe Sabina Fati cu un astfel de jurnalist atât de bine informat cultural și cu o acuitate atât de deosebită, l-aș numi pe Robert Kaplan, care a făcut un serviciu imens țărilor din Balcani, așa cum Sabina Fati îl face țărilor din arealul Mării Negre“.

Lect. univ. dr. Daniel Citirigă: „O carte care-ți poate provoca depresie intelectuală“

Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, a apreciat acribia cu care Sabina Fati a scris această carte, direct la sursă, dar și cultura sa impresionantă, precum și bibliografia folosită. Despre volumul „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“, lect. univ. dr. Daniel Citirigă a spus: „Poate fi o carte de istorie, o carte de călătorie, poate fi cartea unui jurnalist, o carte de geopolitică sau de relații internaționale. Însă, în același timp, vestea proastă pentru noi, istoricii, analiștii, geopoliticienii, este că această carte le are pe toate la un loc. Este o carte care-ți poate provoca depresie intelectuală. (...) Sabina Fati merge și pune mâna pe ce se întâmplă, ca un jurnalist care nu are încredere în nimic din ceea ce a citit până acum, merge să se convingă singură că aceste pericole există, transmite de la fața locului“.

„Patriotismul, în toată regiunea Mării Negre, mai mult negativ decât pozitiv, te conduce peste tot“

„Mulțumesc că ați venit să ne întâlnim aici în loc mergeți să vă uitați la mare, care sigur e mai frumoasă și mai plăcută. Sunt copleșită și pentru privilegiul de a fi cu dvs.“, a spus Sabina Fati.
 
Dând exemplul cvasului, băutură tradițională din Rusia, jurnalista a vorbit despre patriotism așa cum l-a regăsit ea în Ucraina, Rusia și Crimeea, Georgia și Abhazia, Turcia și Bulgaria. „A merge în jurul Mării Negre ar putea fi ca într-o vacanță. Descoperi în fiecare zi plaje noi, bei limonadă, în general în Rusia, Ucraina, Georgia, bei cvas, care e făcut din secară sau din pâine neagră, o băutură fermentată pe care ofițerii lui Napoleon au numit-o limonada porcilor, atunci când au încercat să cucerească Rusia. Acest cvas, care se găsește în cisterne uriașe și frumos colorate pe malul Mării Negre, a devenit o băutură patriotică în Rusia, un fel de «hai să ne punem cu multinaționalele! Că cvasul nostru e mai bun decât Coca-Cola, mai sănătos». Patriotismul, în toată regiunea Mării Negre, mai mult negativ decât pozitiv, te conduce peste tot“, a spus Sabina Fati.
 
„Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“ numără peste 450 de pagini, printre care se regăsesc fotografiile autoarei, dar și reproduceri ale unor hărți istorice ale Mării Negre. Lansarea de carte a fost urmată de o sesiune de întrebări-răspunsuri și s-a încheiat cu... autografe.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

„Ocolul Mării Negre în 90 de zile“, punct de plecare pentru o dezbatere

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii