Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:19 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Triplă lansare de carte la Muzeul Militar „Regele Ferdinand I“ Autoarea Carmen Zamfirescu, o viaţă dedicată condeiului (galerie foto)

ro

13 Aug, 2014 00:00 3901 Marime text
Cu ocazia acţiunilor dedicate Zilei Marinei Române, ieri, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand“, Filiala Constanţa, a găzduit o triplă lansare de carte. Este vorba despre două volume semnate de Carmen Zamfirescu: „Rolul regilor României în dezvoltarea Marinei Militare Române“ şi „Soţia comandorului şi taina rubinelor“. Cel de-al treilea volum, „Mormântul poetului Publius Ovidius Naso: între mit şi realitate“, este semnat de Carmen Zamfirescu şi de lector univ. dr. Florian Olteanu, de la Universitatea din Craiova.

„Despre viaţa poetului latin Publius Ovidius Naso se ştiu puţine lucruri. Nu au fost clarificate circumstanţele în care a fost exilat la ţărmul Pontului Euxin. Cum, de altfel, nu se cunosc cu exactitate momentul morţii sale sau locul unde a fost înmormântat. Din operele sale, «Tristele» şi «Ponticele», răzbat însă anumite indicii despre ultimii ani din viaţa pământească, odată cu regretul de a nu se mai putea întoarce la Roma. Tradiţia îi atribuie ca loc de exil Tomisul, deşi, din versurile sale, se poate observa descrierea pregnantă a împrejurimilor Histriei. Aşadar, se nasc întrebările: unde a fost exilat Ovidius? Unde a fost înmormântat? (...) Datele istorice sunt puţine şi, de multe ori, contradictorii. De asemenea, este curios faptul că epigrafia pontică nu a dezvăluit până acum o inscripţie care să ateste prezenţa poetului aici în primii ani ai erei creştine. La un secol de când Vasile Pârvan a început săpăturile la Histria, dând startul valorificării arheologice a aşezărilor greco-romane şi autohtone dobrogene, nici arheologia nu a dat răspunsuri decisive în privinţa vieţii şi a locului unde şi-a găsit sfârşitul marele poet“, a declarat lector univ. dr. Florian Olteanu.
Volumul „Soţia Comandorului şi taina rubinelor“ a fost dedicat soţiilor de marinari, „demne urmaşe ale Penelopei, legendara eroină cântată de Homer“, aşa cum spune autoarea. Romanul redă povestea a doi prieteni, un român şi un grec, născuţi şi crescuţi în legendarul pământ al Dobrogei, udat de apele Pontului Euxin. Aceştia au reuşit să dejoace planurile naziştilor de a pune mâna pe un tezaur străvechi pierdut în timpul unui naufragiu, cu multe secole în urmă. Ajunşi la vârsta deplinei împliniri, Theodor şi Konstantinos duc la îndeplinire sarcina moştenită de la înaintaşii lor, cu spijinul Sophiei, soţia lui Theodor, al lui Aron, fiul lui Theodor, şi al Crinei, soţia lui Aron. Alături le stă Aliki, o temerară femeie pilot, nepoata unui erou grec al luptei antinaziste. În final, tezaurul considerat pierdut este recuperat înaintea vânătorilor de comori, iar eroii se reunesc cu ocazia balului ofiţerilor de marină.

Tombolă cu premii

După sesiunea de autografe, cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi să participe la o tombolă, Carmen Zamfirescu punând la bătaie un colier cu perle, o rochie cu colier auriu şi o brăţară cu rubine, replică a bijuteriilor despre care se vorbeşte în volumul „Soţia Comandorului şi taina rubinelor“. Carmen Zamfirescu locuieşte în Craiova. A absolvit Facultatea de Fizică, dar şi-a dedicat întreaga viaţă copiilor şi scrisului. A publicat 20 de volume, iar la sfârşitul acestui an, va mai lansa alte trei: „Chinta roială“, „Şi mâine este o nouă zi“  şi „O paralelă între reţete tradiţionale greceşti şi româneşti în zona Dobrogei“. Nu în ultimul rând, alte două volume vor fi scrise în colaborare cu Florian Olteanu. Este vorba despre „Modele culturale“ şi „România, între şah-mat şi remiză: 23 august 1944“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii