Iarna a lovit din nou crunt Constanța Bilanțul celui de-al doilea episod al gerului aprig din județ
Iarna a lovit din nou crunt Constanța: Bilanțul celui de-al doilea episod al gerului aprig din județ
12 Jan, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
2561
Marime text
Iarna s-a dezlănțuit în județul Constanța unde meteorologii au emis un nou cod portocaliu de ninsori, viscol și polei ce a intrat în vigoare în data de 10 ianuarie până ieri. Însă, în intervalul 11 ianuarie, ora 13.00 - 12 ianuarie, ora 10.00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării.
Ca urmare a codului portocaliu, viscolul năprasnic a mutat pe șosea toată zăpada și în scurt timp mai multe mașini s-au împotmolit. Oamenii au încercat să le urnească din loc, dar n-au reușit. Pe șosele s-au format troiene imposibil de înlăturat. Așa se face că în noaptea de marți spre miercuri peste 50 de mașini, cu zeci de oameni în ele, au rămas blocate, între nămeți, pe ruta Dorobanțu-Constanța. Pentru scoaterea mașinilor dintre nămeți s-a acționat cu utilaje specifice, la locul dezastrului fiind prezenți militari și mașini ale armatei.
Pentru înlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase au acţionat peste 700 de pompieri, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Ministerului Transporturilor şi reprezentanţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. În total s-a acţionat cu aproximativ 320 de utilaje şi autospeciale. Salvatorii au acționat pentru gestionarea efectelor generate de avertizările meteorologice periculoase la 71 de misiuni, în condiții foarte dificile, parcurgând tronsoane de drum cu zăpadă foarte mare și viscol năprasnic.Pe timpul misiunilor, structurile de intervenție au reușit salvarea a peste 600 de persoane aflate în dificultate şi au degajat din zăpadă 230 de autovehicule surprinse de viscol.
Oamenii au stat pe întuneric
Iarna a lovit și în 33 de localități unde oamenii au stat pe întuneric. Pe fondul condițiilor meteo nefavorabile (cod portocaliu de viscol, ploaie înghețată și zăpadă), au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii E-Distribuţie Dobrogea. Pe parcursul nopții de marți spre miercuri au fost afectate 33 de localități pe raza județului Constanța, dar echipele companiei și ale contractorilor au lucrat intens și au restabilit alimentarea în majoritatea zonelor.Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).
Intervenție cu elicopterul SMURD
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a aterizat, ieri, elicopterul SMURD, care a adus un bărbat, în vârstă de 76 de ani, din comuna Dumbrăveni. Bărbatul locuia într-o casă neîncălzită şi avea o stare de sănătate precară. Pacientul din comuna Dumbrăveni, a fost diagnosticat cu posibil accident vascular cerebral.La domiciliul acestuia au încercat să ajungă un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanţă, dar acesta s-a blocat între localităţile Scărişoreanu şi Plopeni. A fost trimisă spre pacient o şenilată de la Chirnogeni, autospeciala a preluat pacientul şi acesta a fost transportat într-un spaţiu încălzit din cadrul Primăriei Dumbrăveni. Echipajul cu medic de la SAJ a fost preluat de o şenilată de la Topraisar, s-a încercat deplasarea în localitatea Dumbrăveni, din cauza carosabilului blocat de nămeţi nu s-a reuşit acest lucru, iar echipajele au rămas în localitatea Topraisar.
Opt femei însărcinate, evacuate preventiv
Tot marți spre miercuri noapte, la ora 1.30, dn cauza drumului impracticabil, o femeie însărcinată din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost evacuată cu o autospecială de intervenție aparținând ISU Constanța până în localitatea Ovidiu, de unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean pentru a fi transportată la spital.Opt femei însărcinate au fost evacuate preventiv, cinci din localitatea Băneasa la Spitalul din Medgidia și trei femei însărcinate de la Mangalia sunt transportate la Constanța cu o auspecială de transport personal și victime multiple.
Tren blocat pe șine la Medgidia
Un tren cu 70 de călători a rămas blocat pe şine, la Medgidia, tot marţi noapte, după ce plugul locomotivei s-a rupt şi a intrat sub locomotivă, aceasta defectându-se.CFR Călători a trimis două locomotive care să preia garnitura trenului, pentru a fi continuat drumul către Iași.
Circulație închisă pe drumuri naționale și autostrăzi
Traficul a fost închis pe anumite căi rutiere din 12 județe (BR, BZ, CL, CT, GR, IF, IL, OT, PH, TL, VN, GL), respectiv autostrăzile A2, A3 și A4, 29 sectoare din 25 drumuri naţionale (DN1D, DN2N, DN2, DN21, DN21A, DN22, DN22A, DN22B, DN22C, DN22D, DN22F, DN23, DN23A, DN23B, DN24D, DN2A, DN2B, DN2C, DN3, DN31, DN38, DN3A, DN3B, DN3C, DN41,) și 89 drumuri județene.Aeroporturile au fost deschise. Pe aeroportul internațional Henri Coandă s-au înregistrat 12 curse aeriene întârziate, din cauza operațiunilor de deszăpezire a pistelor.
S-au înregistrat nouă trenuri cu întârzieri semnificative (peste 60 de minute) și au fost 148 de trenuri anulate.
De asemenea, au fost închise porturile Constanţa, Mangalia, Medgidia, Midia și Bara Sulina. Au fost închise și șapte căi navigabile: Braţ Borcea (între km 7-16), Braţ Măcin (între km 10;28;34;39-15;32;36;65), Braţele : Chilia, Sf. Gheorghe, Canal Caraorman, Canal Poarta Albă Midia Năvodari, Canalul Dunăre - Marea Neagră (între km 0-15), Fluviul Dunărea, între km 1075-175, 150-160.
În punctele de trecere s-au semnalizat restricții în PTF Zimnicea, Bechet, Ostrov și Turnu Măgurele la frontiera cu Bulgaria, unde, din cauza imposibilității transbordării cu bacul, nu s-au desfășurat activități specifice de trecere.
În PTF Vama Veche traficul rutier a fos închis pentru toate categoriile de autovehicule, dinspre România către Bulgaria. Circulaţia pe teritoriul Republicii Bulgare a fost închisă pentru autovehicule cu masa mai mare de 12,5 t.
Până la închiderea ediției, Autostrăzile A2 București - Constanța și A4 Constanța - Ovidiu și patru sectoare de drumuri naționale mai erau închise din cauza viscolului și a vizibilității zero. Cele patru sectoare de drumuri naționale închise circulației sunt: DN 22 Brăila - Smârdan, DN 24D Bălăbănești - Vânători, DN 3 Ileana - Basarabi și DN 38 Agigea - Negru Vodă.
Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, s-a acționat cu 842 autoutilaje și s-au răspândit 3.669 tone material antiderapant și 20,5 tone clorură de calciu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii