Afacerile coreeanului Jong Kan Kim, încătuşat în Dosarul Subcontractorilor din Şantierul Naval Mangalia
Afacerile coreeanului Jong Kan Kim, încătuşat în Dosarul Subcontractorilor din Şantierul Naval MangaliaMai mulţi cetăţeni români şi coreeni au fost trimişi în judecată, ieri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind bănuiţi de evaziune fiscală. Lista inculpaţilor este deschisă de Jong Kan Kim, cetăţean coreean, şi continuată de Iulian Crangă, Ion Ion, Ion David, Petrică Doru Dascălu, Valentin Cornea, Stelian Raica, Ioan Bălan, Viorel Damian, Marian Boncilă şi Cristian Niculae, toţi cetăţeni români. Organele de anchetă susţin că, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli nereale, inculpaţii ar fi ajuns să înregistreze pierderi fiscale şi astfel s-ar fi sustras de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat consolidat, provocând un prejudiciu total de circa 9.341.671 de lei, aferent anilor 2012 şi 2013.
De asemenea, în acest dosar au mai fost deferite justiţiei şi mai multe firme: SC Confidenţial Consulting SRL Mangalia, SC Dec Equipment SRL Mangalia, SC Korom Industrial Services SRL Agigea, SC Korom Hatch Covers SRL Agigea, SC Gil Nav SRL Mangalia, SC Korom Marking SRL Limanu, SC Weldmarios Nav SRL Mangalia, SC Ship Nav Marine SRL Bucureşti, SC Rokom Navship SRL Limanu, SC Vision Corporation SRL Mangalia, SC Mirushipnav SRL Mangalia, SC Kig Nav Ship SRL Mangalia, SC Arca Shipnav SRL Mangalia, SC Ancorship SRL Mangalia, SC Naval Stelyandra SRL Mangalia, SC Nicola Shipping SRL Mangalia, SC Damy Navy SRL Mangalia, SC Marios Shipping SRL Pecineaga şi SC Mashika Nav SRL Mangalia. Firmele mai sus precizate sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în calitate de autori sau complici.
Probatoriul administrat în cauză a relevat, ca stare de fapt, că inculpatul coreean Jong Kan Kim, împreună cu alţi doi conaţionali, dispăruţi în prezent, ar fi înfiinţat societăţi comerciale care desfăşurau activităţi de reparat nave în calitate de subcontractori în Şantierul Naval din Mangalia, în activitatea infracţională fiind ajutaţi şi de ceilalţi inculpaţi, inclusiv prin întocmirea documentelor contabile ilicite.
„Prin folosirea unor firme «fantomă» subcontractoare (ale căror sedii nu au putut fi identificate pentru controale fiscale şi care fuseseră înfiinţate de inculpaţii coreeni, unele cu inculpaţii români, iar după acumularea de datorii fiscale fuseseră înstrăinate către diferite persoane prin cesiune, cu tot cu datorii), inculpaţii au beneficiat în mod fictiv de bunuri sau servicii, aşa încât, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli nereale, au ajuns să înregistreze pierderi fiscale şi astfel s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat consolidat, provocând un prejudiciu total de circa 9.341.671 de lei, aferent anilor 2012 şi 2013. Au rezultat date potrivit cărora inculpaţii ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale care, în cea mai mare parte, erau fictive, de regulă societăţile comerciale beneficiare de bunuri sau servicii fabricând documentele fiscale, care erau apoi contabilizate, toate aceste acţiuni fiind comise în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, constând în TVA şi impozit pe profit“, arată organele de anchetă.
Procurorii mai susţin că „operaţiunile aveau la bază facturi fiscale cu valori totale până în 5.000 de lei şi erau însoţite de chitanţe în numerar de aceeaşi valoare, pentru a ocoli operaţiunile efectuate prin instrumente bancare“. „Aprovizionările fictive se făceau, conform explicaţilor date de către administratorii societăţilor beneficiare, fie de la comercianţi care soseau la poarta Şantierului Naval din Mangalia, fie de la târgul săptămânal din localitatea General Scărişoreanu, fie de la „piaţa de la ruşi“ din Mangalia, din zona stadionului sau din alte judeţe, în locurile respective manipulându-se cantităţi mari de mărfuri şi materiale, de ordinul sutelor şi miilor de kilograme, bucăţi sau litri şi greu de controlat fiscal“, conform magistraţilor.
Ieri, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor mai sus precizaţi, iar odată cu emiterea rechizitoriului, procurorul de caz a formulat şi propunere de arestare preventivă faţă de zece inculpaţi persoane fizice, pentru următoarele 30 de zile. Dosarul a fost repartizat judecătoarei Antoaneta Ardeleanu, din Tribunalul Constanţa. Aseară, potrivit unor surse avocăţeşti, toţi cei încătuşaţi au fost puşi în libertate.
Ce spune SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA
Cu privire la acest subiect, Biroul de presă al DMHI a trimis că SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA şi angajaţii săi nu au nicio legătură cu aspectele infracţionale „asociate în mod eronat numelui societăţii noastre în articolele publicate de o parte a mass-media locală şi centrală în dimineaţa zilei de 24.09.2014“.
Firme deschise în aceeaşi zi
Potrivit Registrului Comerţului, Jong Kan Kim apare în patru firme, însă doar trei mai sunt în funcţiune.
Prima, SC Dec Equipment SRL, are sediul social în municipiul Mangalia, pe strada Moldovei nr. 17, şi a fost deschisă aproape de finele anului 2011. Asociaţii persoane juridice sunt Korom International Corporation, cu sediul social în Coreea de Sud, Seul, Jamsil-Dong, Jamsil-3 Dong, cu un aport la capital de 840 de lei, număr de părţi sociale - 84 şi cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 70%. Asociaţii persoane fizice apar Aurel Dascălu, născut la data de 6.04.1951, în satul Bozieni, Neamţ, cu un număr de 24 de părţi sociale şi o cotă de participare la beneficii / pierderi de 20%, şi Jong Kan Kim, născut la data de 30.12.1966, în Songpa-Gu Seoul, Coreea de Sud. Acesta deţine un număr de 12 părţi sociale, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 10%. Aurel Dascălu este cel care administrează firma, din data de 13 decembrie 2013. SC Dec Equipment SRL are ca activitate principală construcţia de nave şi structuri plutitoare.Nova Equipment
Cea de-a doua firmă, Nova Equipment SRL, are sediul social în municipiul Mangalia, tot pe strada Moldovei, numărul 17, şi a fost deschisă în aceeaşi zi cu surata Dec Equipment SRL. Nova Equipment îi are ca asociaţi persoane juridice pe Jong Kan Kim, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%, şi Donggyu Kim, cetăţean sud-coreean, născut la data de 4.05.1958, în Republica Coreea. Acesta deţine 99 de părţi sociale şi are o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%. Nova Equipment SRL este administrată de Donggyu Kim şi de Jong Kan Kim şi are ca obiect de activitate construcţia de nave şi structuri plutitoare.
Kig Nav Ship SRL
A treia firmă, SC Kig Nav Ship SRL are sediul social în municipiul Mangalia, pe strada Moldovei, lotizarea A.Asociaţi persoane fizice sunt, potrivit Registrului Comerţului, Niculae Cristian, născut pe data de 13.10.1972, în Medgidia, care deţine o parte socială şi are o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%, şi Jong Kan Kim, care este şi administrator. Firma are ca activitate principală „construcţia de nave şi structuri plutitoare“.
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii celor două firme mai sus amintite, însă acest lucru nu a fost posibil.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- fara nume 06 Oct, 2016 04:06 F frumos