Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Binefăcători“ cu pretenţii pecuniare Cine a „ajutat“ Clubul Handbal Club Municipal Constanţa să ajungă în insolvenţă

ro

11 Apr, 2016 00:00 4200 Marime text
Clubul de handbal masculin, reprezentativ pentru Constanţa, care a făcut, de-a lungul anilor, performanţă, a ajuns la capăt de drum, din pricina datoriilor.
 

La finele anului trecut, Tribunalul Constanţa decidea să admită cererea privind aplicarea procedurii insolvenţei formulate de debitoarea Handbal Club Municipal Constanţa. Clubul are zeci de creditori. Pe lângă foştii jucători sau membri ai staffului (a căror prezenţă pe lista creditorilor era de aşteptat), apar şi o mulţime de nume interesante. Oameni, societăţi, dar şi instituţii finanţatoare care au dat bani clubului, transformându-se, la acea dată, în binefăcători, cer acum, cu două mâini, plata datoriilor. O parte dintre ele au fost acceptate de administratorul judiciar, altele nu.
 
HCM a intrat în insolvenţă la cererea creditorului SC Xenoti SRL. Firmă care a fost, la rându-i, unul dintre „binefăcătorii“ clubului, în vremea în care acesta era finanţat de Consiliul Judeţean, prin controversatele alocări directe făcute prin hotărâre a CJC în anii în care la cârma judeţului se afla Nicuşor Constantinescu.
 
SC Xenoti SRL este firma pe care funcţionează Complexul Flora, a cărui siglă o purtau handbaliştii pe echipamentul de joc, şi este locul în care aceştia erau cazaţi în cantonament. La fel ca şi acum, firma Xenoti SRL era controlată de aceiaşi asociaţi: Nicuşor Daniel Constantinescu, Radu Mazăre, defunctul Mihail Cârciog şi Sorin Strutinsky, acesta din urma fiind şi administratorul firmei.
 
Numai că, după ce instanţa a decis deschiderea procedurii de insolvenţă, la 29 ianuarie a apărut primul creditor oponent. Şi anume tocmai Consiliul Judeţean Constanţa, cel care a finanţat, în ultimii ani, până în 2014, această echipă, prin alocări succesive de la bugetul judeţean, prin hotărâre. CJC a cerut revocarea hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei, dar instanţa a stabilit că această cerere nu este admisibilă, întrucât creditor în acest caz nu a fost Consiliul Judeţean Constanţa, ci altcineva, în speţă, Xenoti SRL. Astfel, va fi continuată procedura, următorul termen în dosarul de insolvenţă fiind stabilit de instanţă la 18 aprilie 2016.

Marius Puşcaşi, de la Flora, salariat şi al HCM

Aşa cum spuneam, printre creditorii Clubului Sportiv HCM Constanţa se numără, alături de sportivi şi de membrii staffului echipei, şi alte societăţi şi persoane, care cer datornicilor banii înapoi. În acest tabel al creditorilor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, îl regăsim şi pe Marius Puşcaşi, chiar managerul Complexului Flora, care spune că are de recuperat 76.184 de lei, reprezentând drepturi salariale şi prime neachitate conform evidenţei contabile (1,395% din totalul creanţelor).
 
Cel mai mare creditor este Administraţia Finanţelor Judeţene Constanţa, care are o creanţă admisă de 1.188.448 de lei (21,72%). Creanţe bugetare a invocat şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, în cuantum de 7.113,57 de lei, reprezentând servicii de masă şi cazare, fiindu-i acceptată doar suma 3.205 lei. Şi către SPIT au avut datorii, în cuantum de 14.216,7 lei, reprezentând impozite pe spectacol şi cheltuieli de executare.
 
Mai sunt, de asemenea, şi o serie de creanţe chirografare, adică o creanţă a cărei realizare nu este asigurată printr-o garanţie personală. Creditorii cuprinşi în această rubrică a tabelului sunt SC Adcris Global SRL, din Agigea, care a invocat o creanţă de 27.754,57 de lei, din care 25.432,61 de lei reprezintă chirie, 200 de lei - taxa judiciară de timbru şi 2.121,96 de lei - dobânda legală calculată până la data intrării în insolvenţă a debitoarei.

Datorii către Conpress Advertising şi Conpress Holding

Creditoare mai este şi Conpress Advertising SRL, aflată, la rându-i, în faliment, care a invocat o creanţă de 17.724,64 de lei. Administratorul judiciar, în temeiul legislativ, a înlăturat integral creanţa ca fiind prescrisă extinctiv, iar notificarea din data de 3.12.2014 nu a întrerupt termenul de prescripţie, întrucât nu a fost formulată cerere de chemare în judecată în termen de şase luni de la data punerii în întârziere.
 
Conpress Holding SRL a reclamat, de asemenea, datorii de 17.916,2 lei, reprezentând servicii de pază şi protecţie prestate în baza unui contract încheiat încă din 2009. Interesant este faptul că servicii de pază, supraveghere şi control au fost prestate, în 2012, şi de Tiger Protector Company, care spune că are de primit 4.836 de lei.
 
Xenoti SRL are de primit cea mai mare sumă: 317.449,43 de lei, reprezentând servicii de cazare şi masă. Foarte interesant este că o altă firmă ce are spaţii de cazare în staţiunea Mamaia, Stop SRL, are de primit şi ea 69.946,98 de lei, reprezentând „contravaloare prestări servicii hoteliere şi contravaloare chirie“. Administratorul Stop SRL, Costică Zelca, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Cu siguranţă e vorba de cazare şi masă. Perioada cred că e de acum doi sau trei ani, de când jucau în Liga campionilor... Cred.“ Facem precizarea că am încercat să obţinem mai multe detalii şi de la fostul director executiv al clubului, Nurhan Ali, căruia i-am trimis un mesaj, dar care, până la ora închiderii ediţiei, nu a răspuns. Dacă o va face, vom publica ulterior
răspunsul său.
 
Şi Passsion SRL, din Ploieşti, are de primit 29.694 de lei reprezentând, în mare parte, servicii de cazare şi masă.

Creditori cu nume sonore

Am ales aceşti creditori pentru că majoritatea sunt nume sonore, asociate, de-a lungul timpului, într-un fel sau altul, cu Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al HCM Constanţa şi preşedinte al CJC. În Xenoti SRL, principalul creditor este asociat, aşa cum am arătat, cu Mazăre, Strutinsky şi defunctul Mihail Cârciog, firma fiind manageriată de Marius Puşcaşi. În Conpress Advertising şi Conpress Holding, asociat este partenerul său, Sorin Strutinsky.
 
SC Stop SRL şi Costică Zelca figurează pe lista celor 19 inculpaţi, persoane fizice şi juridice, trimişi în judecată de procurorii DNA într-unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu. Zelca şi societatea pe care o administrează - Stop SRL - sunt judecaţi pentru o presupusă infracţiune de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
În luna februarie 2015, procurorii Anticorupţie au efectuat 19 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu. Din totalul descinderilor, una a avut loc la sediul SC Passion SRL, din Ploieşti. „Vizitate“ au fost atunci şi fundaţiile Fantasio şi Thalia. Ulterior, Nicuşor Constantinescu a apărut într-un nou dosar în care este cercetat alături de aceste două fundaţii, de Cristian ZgaberceaCarmen Vasile şi Marcel Părău, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio.
 
Desigur, mai sunt şi alţi creditori, care, împreună, invocă creanţe admise de 5.462.998,95 de lei. Totalul creanţelor invocate a fost de 12.554.392,98 de lei, iar cea mai mare dintre sumele neacceptate de administratorul judiciar drept creanţă este de 6.620.000 de lei, reprezentând suma virată pentru susţinerea activităţii sportive, fiind invocată de Consiliul Judeţean Constanţa. Din această sumă totală, 3.750.000 de lei reprezintă suma alocată prin hotărâri CJC, fişe alocări sume, extrase cont şi referate, borderou de plăti şi ordonanţare de plata. Se aduc în discuţie şi decizia nr. 70/6.08.2013 a Curţii de Conturi Constanţa, procesul-verbal de constatare din data de 5.07.2013 şi sentinţa civile nr. 397/24.02.2015 a Tribunalului Constanţa, pronunţată în dosarul nr. 10172/118/2013, decizia nr. 70/ 7.08.2014, încheierea nr. 1114/8.09.2015 a Tribunalului Constanţa pronunţată în dosarul nr. 507/118/2015; încheierile din 2.10.2015 şi 9.10.2015 ale Curţii de Apel Constanţa pronunţate în dosarul 5170/118/2014.
 
Creanţa de peste 6 milioane de lei a fost înlăturată integral, întrucât sumele declarate drept creanţe nu sunt certe, lichide şi exigibile şi au reprezentat finanţări acordate în baza unor hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa în cursul anilor 2012 - 2013 care nu au fost anulate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii