Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Despre amintiri“ Poetul Lucian Dumbravă i-a dedicat o poezie lui Dan Ştefănescu, fostul portar al FC Farul (video)

ro

23 Aug, 2016 00:00 8674 Marime text
 

Mai multe fotografii din trecut postate pe o reţea de socializare de Dan Ştefănescu, fost mare portar al FC Farul, l-au inspirat pe un poet român, Lucian Dumbravă, să scrie o poezie, pe care i-a dedicat-o fotbalistului care a jucat aproape 13 sezoane la echipa constănţeană.

Dan Ştefănescu (70 de ani) are pe pagina proprie de Facebook un album fotografic cu imagini mai vechi, atât cu el fotbalist la FC Farul, cât şi din viaţa personală. Pozele au fost văzute şi de un poet născut în Tg. Mureş, Lucian Dumbravă (42 de ani), căruia i-au plăcut într-atât, încât, pe marginea lor, a compus o poezie, „Despre amintiri“, versurile fiindu-i dedicate lui Dan Ştefănescu. Creaţia a fost inclusă în volumul „Contemporan cu istoria“, care a apărut la Bucureşti.
 
„Am fost plăcut surprins de iniţiativa poetului Lucian Dumbravă, cu atât mai mult cu cât nu îl cunoşteam. Am acceptat cu mare plăcere acest demers. Versurile sunt foarte frumoase. Mă uit de multe ori pe pozele mele vechi de pe Facebook şi de fiecare dată îmi trezesc nostalgii. E vorba de o perioadă extraordinară a vieţii mele“, a spus Dan Ştefănescu. Fostul portar a jucat la FC Farul între anii 1967 şi 1980, an în care a agăţat… mănuşile în cui şi s-a dedicat antrenoratului. În prezent, se află la Bucureşti, unde s-a stabilit definitiv.

Ne îmbrăţişăm echipa şi arbitrul, adversarii“



„Peste viaţa de cuvinte mai rămâne amintirea / Tot trecutul vrea să aibă partea lui din fiecare / Nostalgii de drept comun ce îşi cer dreptul la viaţă / Amintirea ce ne-absoarbe… Şi ni-e bine şi ne doare / Căutăm din ochi trecutul ce ne-a fost cândva prezent / Căutăm cărări blocate în ceasornice de timp / În ceasornice cu arcul neîntors de-atâta vreme / Ce-şi scălâmbăie scrânteala ca-ntr-un tragic anotimp / Timpul trece peste viaţă, viaţa parcă stă pe loc / Bat în turle de biserici nişte clopote dogite / Ca ecou al unor vremuri netrecute-n vreun raport / Niciodată-abandonate, niciodată regăsite / Viaţă - joc de paşi pe-un vast teren… / Oricâţi ani în spate ducem, la finalul unui joc / Ne îmbrăţişăm echipa şi arbitrul, adversarii / Pământ, aer, apă, foc! / Cine a înscris şi cine a rămas ca o rezervă / Scorul - nici nu mai contează, inutil orice câştig / Când rămâne doar speranţa, amintirea unor clipe / Cu noianul lor de pase, cu noianul lor de frig / Stăm şi căutăm o cale de-a readuce înapoi / Tragice minute moarte cu secunde care mor / Stăm şi-acum - desfidem viaţa / Şi rămânem pe gazon / Să îmbrăţişăm echipa şi arbitrul, adversarii / Bată clopotele-n turlă cu dogeala lor dogită / Ticăie în lume ceasuri în tic-tac-urile afone / Meargă timpul înainte, dintr-o ţintă în altă ţintă / N-au decât să bată ritmic, printre ritmuri monotone / Noi vom dovedi aicea / Că trecutu-i un prezent / Că suntem stăpâni pe viaţă, fără dreptul la derivă / Că suntem nemuritori, reclădind tot ce a fost / Că trecutul nu-i trecut, ci o sacră perspectivă“, sunt versurile poeziei „Despre amintiri“. 

Şi-a trăit viaţa cu nobleţe şi continuă la fel“



„Povestea acestei poezii pleacă de la acele poze de colecţie şi de la empatia pe care poeţii o au faţă de oameni, în general. Am înţeles nostalgia fostului fotbalist pentru vremurile de-atunci şi am împletit aceasta, în versuri, cu situaţia vieţii fiecăruia. Am văzut pe Facebook, la unele postări cu fotografii de arhivă de-ale domnului Dan, comentarii ale unor colegi de generaţie cu dânsul, oameni care ştiau efectiv toţi jucătorii de-atunci, din echipa la care juca Dan Ştefănescu. Eu, având 42 de ani, am pierdut acele momente. Am observat că Dan Ştefănescu şi-a trăit viaţa cu nobleţe şi continuă la fel“, a declarat Lucian Dumbravă. Născut la Tg. Mureş, poetul se află în prezent în Portugalia. 

A ajuns la Farul la 21 de ani



Unul dintre cei mai mari portari din istoria FC Farul, Dan Ştefănescu a fost în multe meciuri şi căpitan al „marinarilor“. A jucat alături de mari fotbalişti şi a făcut meciuri memorabile în tricoul „alb-albastru“. În prezent, locuieşte în Bucureşti, dar a rămas cu sufletul alături de „marinari“ şi de litoral, neputând uita cei 35 de ani petrecuţi la Constanţa. Născut la Câmpulung Muscel, pe 17 decembrie 1945, Dan Ştefănescu a început fotbalul la clubul Aro Câmpulung, iar la Farul a ajuns în iarna anului 1967, cerut de antrenorul de atunci al formaţiei constănţene, Gil Mărdărescu. Acesta l-a remarcat într-un meci al talentelor de la Diviziile B şi C şi l-a adus pe litoral de la formaţia Flacăra Roşie Bucureşti. Dan Ştefănescu avea puţin peste 21 de ani când şi-a început aventura la Farul. Sosit într-o echipă plină de valori, în acelaşi timp cu un alt tânăr, Dumitru Antonescu, Ştefănescu a debutat la Farul într-o victorie cu 4-1, consacrându-se ca un mare portar.

„Frate de cruce“ cu Dumitru Antonescu



„Am ajuns la Farul în acelaşi timp cu Dumitru Antonescu. Noi eram copiii de trupă. Jucau pe atunci Uţu - Dumbravă, Tâlvescu, Mareş, Pleşa - Koszka, Manolache - Sasu, Tufan, Iancu, Kallo, iar în lot erau şi alţi fotbalişti de mare valoare. Până atunci, îi văzusem doar la televizor, iar acum jucam alături de ei. Eram entuziasmat“, povesteşte Dan Ştefănescu. Goal-keeper-ul a avut o prietenie strânsă la Farul, dar şi în afara terenului, cu regretatul Dumitru Antonescu, decedat în luna aprilie a acestui an, la vârsta de 71 de ani. Între cei doi era o diferenţă de vârstă de nouă luni (în favoarea lui Antonescu). „Antonescu era «fratele meu de cruce». Am fost opt ani colegi de cameră la Farul. Am împărţit şi bune, şi rele“, mai spune Ştefănescu.

Are 11 fini la Constanţa




În anul 1980, după ce a încheiat activitatea de fotbalist, Dan Ştefănescu a devenit antrenor, pregătind mai multe echipe din judeţul Constanţa, apoi a fost conducător de club. Absolvent de Educaţie Fizică, fostul fotbalist a fost la Constanţa şi profesor de sport, la şcoala din Ovidiu şi la Liceul „Mihai Eminescu“. Dan Ştefănescu are 11 fini la Constanţa, printre care şi Minola Popovici şi soţul ei, fina fostului portar fiind corepetitor, pe când fiica acestuia, Alice Ştefănescu, făcea gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa.

Fata sa, gimnastă de mare performanţă



Fata lui Ştefănescu (Alice Vişan, după căsătorie) are două prenume, Alice Rossana, al doilea fiind ales după actriţa italiană Rossana Podesta, a cărei interpretare actoricească din filmul „Elena din Troia“ (1956) le-a plăcut în mod deosebit părinţilor fostei gimnaste. Alice Rosanna a avut rezultate importante în gimnastica ritmică, fiind multiplă campioană naţională (la toate categoriile de vârstă), de mai multe ori medaliată balcanică şi participantă, cu rezultate deosebite, la multe alte întreceri internaţionale. La CSS1, a fost pregătită de Gabriela Păun. Maestru al sportului, Alice Vişan a activat şi în mediul universitar, în calitate de cadru didactic, iar în prezent conduce la Bucureşti un mare centru cu activităţi sportive pentru adulţi şi copii.

Citește și Povestea partidei de şah în familie Cum au devenit fraţi de cruce la FC Farul Dan Ştefănescu şi Dumitru Antonescu (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii