Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:47 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre - „Vă promit să reduc facturile tuturor” Constănţenii vor plăti o gigacalorie mai scumpă

ro

03 Feb, 2014 00:00 5269 Marime text
Consilierii locali constănţeni dezbat, în şedinţa de azi, un proiect de hotărâre privind aprobarea preţului de facturare a energiei termice furnizate în municipiul Constanţa. Conform proiectului, gigacaloria va fi majorată de la 358,54 de lei la 363,37 de lei.
 

„Se aprobă preţul local de facturare a energiei termice de către RADET Constanţa în municipiul Constanţa, care va fi de 363,37 lei/Gcal”, prevede articolul 1 al proiectului de hotărâre. Articolul 2 specifică faptul că noul preţ va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014. Aşadar, retroactiv.
 
Memoriu justificativ
 
Conform memoriului justificativ ataşat proiectului, „având în vederea Decizia ANRE 3.506/27.11.2013 privind stabilirea preţurilor reglementate pentru energia termică livrată din electrocentralele aparţinând SC Electrocentrale SA, începând cu data de 01.01.2014 SC Electrocentrale SA - Centrala CET Palas a majorat preţul pentru energia termică produsă şi transportată la nivelul municipiului Constanţa astfel: pentru consumatorii tip populaţie de la 242.84 lei/Gcal la 247.40 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi pentru consumatorii nonpopulaţie de la 295.87lei/Gcal la 301.75 lei/Gcal (inclusiv TVA).

„Preţul de distribuţie a energiei termice în municipiul Constanţa aprobat pentru RADET Constanţa prin HCLM nr. 73/2012 este în sumă de 114.38lei/Gcal (inclusiv TVA). Conform prevederilor Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termic, art. 40, al. 8, la nivelul aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, preşul local de facturare a energiei termice este acelaşi pentru utilizatorii de energie termică, în condiţii similare de furnizare (indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport şi distribuţie e energiei termice sau de tipul combustibililor utilizaţi). Astfel, preţul de facturare a energiei termice la nivelul municipiului Constanţa va fi influenţat începând cu 01.01.2014 de creşterea de preţ comunicată de către SC Electorcentrale SA Centrala CET Palas, crescând în consecinţă de la 358.54 lei/Gcal (inclusiv TVA) la 363.37 lei/Gcal (inclusiv TVA)”, se arată în proiectul de hotărâre.
La acelaşi proiect este ataşată şi Decizia nr. 3.506 a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind aprobarea bonusului pentru energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2014 din centralele CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu, CER Grozăveşti, CET Titan şi CET Palas aparţinând Electrocentrale Bucureşti SA. Potrivit deciziei, „se aprobă bonusul de 194,34 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2014 din centralele CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu, CER Grozăveşti, CET Titan şi CET Palas aparţinând Electrocentrale Bucureşti SA”.
 
2015, cel mai optimist termen pentru o factură mai mică
 
La începutul acestui an, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, făcea, prin intermediul unei scrisori adresate constănţenilor, promisiuni... „cum n-a văzut Parisul”: finalizarea celor trei pasarele pietonale din staţiunea Mamaia, reabilitarea Cazinoului, „această bijuterie a noastră”, „realizarea a 87 de locuri de joacă revoluţionare în spaţiile deja existente şi crearea altora noi”, plantarea a încă 100.000 de copaci „pentru finalizarea acestui proiect de înverzire a Constanţei”, continuarea restaurării Pieţei Ovidiu şi a reamenajării Falezei. În scrisoarea de la începutul acestui an, edilul şef nu spune nimic despre preţul gigacaloriei. Spre deosebire de aceasta, epistola trimisă de Mazăre înaintea alegerilor parlamentare din 2012 conţinea referiri clare la ceea ce îi doare mai mult pe constănţeni: gigacaloria. „Pentru viitor, am convenit cu Guvernul Ponta ca CET-ul, deţinut momentan de stat - cel care vinde şi stabileşte valoarea atât de mare a gigacaloriei, să fie transferat la primărie, urmând ca, ulterior, printr-o investiţie privată în sistemul de producţie şi distribuţie a energiei termice, să reuşesc - ŞI VĂ PROMIT ACEST LUCRU - să reduc facturile tuturor”. Din iarna lui 2012 şi până la momentul actual nu s-a schimbat nimic. Din contră! Preţul facturilor a crescut, iar constănţenii fac faţă din ce în ce mai greu acestora. De altfel, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, declara în septembrie 2013: „Cel mai optimist termen pentru Consiliul Local Constanţa să identifice posibilitatea de a investi în CET este martie 2015”. Şi până la acest „cel mai optimist termen”?


Să admitem însă că promisiunea lui Radu Mazăre nu s-a concretizat până acum pe motiv că trecerea CET-ului sub „umbrela” municipalităţii întârzie. Ce se va întâmpla cu facturile constănţenilor care oricum abia suportă preţul foarte ridicat al gigacaloriei?
Amintim, în acest context, că ei s-au confruntat cu o majorare a preţului gigacaloriei şi în martie 2013. La momentul respectiv, Consiliul Local Constanţa a majorat gigacaloria cu 5% ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat solicitarea CET de majorare a preţului.
Având în vedere că şedinţa CLM Constanţa are loc astăzi, este oportun să ne întrebăm: a luat în calcul municipalitatea măcar o dezbatere asupra posibilităţii de a suporta această majorare care apăsă greu pe umerii constănţenilor? A încercat să identifice surse pentru a suporta, din bugetul local, majorarea preţului gigacaloriei?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 03 Feb, 2014 12:34 Felicitari pentru poza,draga Ziua.Asta este imaginea clasei politice,dar mai ales imaginea noastra in oglinda.Avem ce ne-am dorit.