Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:38 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe cât s-au înţeles! ZIUA de Constanţa prezintă contractul Cardioscan încheiat cu Spitalul Judeţean valabil 15 ani! (document)

ro

22 Jul, 2016 00:00 12346 Marime text


În 2015, la nivelul judeţului Constanţa au fost înregistrate 4.324 de decese având drept cauză afecţiunile cardiovasculare. La nivelul aceluiaşi an, în Secţia de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost internaţi aproximativ 4.000 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare, peste 60% dintre aceştia cu afecţiuni acute, precum infarct miocardic sau angină instabilă.
 
Întorcându-ne în timp, în anul 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a demarat un „program judeţean de prevenire şi reducere a mortalităţii ca urmare a infarctului miocardic acut”, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”. Acest program avea în vedere decontarea procedurilor de cardiologie intervenţională pentru pacienţii cu infarct miocardic acut din judeţ. Este vorba despre angiogramele şi implantarea de stimulatoare, un contract exclusiv cu firma Cardioscan. Pe 23 aprilie 2012 se inaugura, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Centrul de Cardiologie Intervenţională Cardiolife. Centrul a presupus o investiţie de aproximativ de 900.000 de euro. Grupul de trei medici veniţi atunci de la Timişoara, format din Bogdan Mut-Vitcu, Cristian Dină şi Milovan Slovenski, a fost prezentat ca unul de mare valoare de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. SC Cardiolife SRL a fost înfiinţată în Timişoara în 2011 şi i-a avut ca asociaţi pe SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, „pe persoană fizică“ (50%). Societatea urma să aibă şi un sediu secundar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conform contractului de asociere în participaţiune nr. 10466 din 1 iunie 2011, valabil din 1 iunie 2011 până pe 1 iunie 2060. Şeful Cardioscan, dr. Bogdan Mut-Vitcu, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că acest contract de asociere şi-a încetat efectele prin acordul părţilor la data de 1.10.2014 şi că, de fapt, el nu a funcţionat niciodată, iar centrul său plăteşte chirie pentru spaţiul în care funcţionează.
 
Cardioscan SRL, cu sediul în Constanţa, a fost înfiinţată în 2013. În prezent, îi are ca asociaţi pe Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, cu 5%, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, cu 95%. Firma are sediul social în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

În 2011, Spitalul Clinic Judeţean Constanţa a organizat licitaţie pentru serviciile de imagistică din cadrul spitalului. Contractul nr. 24949 cu o durată de 15 ani (2011-2026), semnat la data de 7 octombrie 2011 are ca lider de asociere Pozitron iar ca parteneri Cardioscan şi Medimar. În urma demersurilor făcute pe lângă managerul Spitalului, dr. Cătălin Grasa şi managerul Cardioscan, dr. Bogdan Mut, vă prezentăm în exclusivitate trei dintre anexele contractului de concesiune a serviciilor de imagistică, anexe care vizează propunerea financiară, propunerea tehnico-investiţională şi lista tarifelor Cardioscan, însoţit de câteva precizări în urma discuţiei cu managerul clinicii de cardiologie intervenţională. Menţionăm că eventualele adiţionale la contract nu ne-au fost puse la dispoziţie.

Propunerea financiară!

Din propunerea financiară pentru laboratorul de angiografie şi cardiologie intervenţională reiese faptul că lucrările de amenajare şi dotare a spaţiului clinicii s-au ridicat la 3.530.803 lei aproximativ 830.000 de euro. Valoarea euro la data prezentării ofertei financiare era potrivit BNR de 4,2 lei. Cheltuielile cu personalul, în care sunt incluse atât salariile cât şi contribuţiile sociale au fost calculate în sumă de aproximativ 40.000 de lei/lună. În vederea estimării costurilor pe intervenţie a fost luat în calcul un număr total de 86 de intervenţii pe lună, astfel încât costul fix pe o intervenţie să fie de 1.467 lei. La stabilirea tarifelor fiecărui tip de intervenţii s-a luat în calcul o cotă de profit de până la 10%, astfel încât valoarea serviciilor medicale furnizate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa să fie la un nivel minim, se arată în propunerea financiară.

Propunerea tehnico-investiţională!

În propunerea tehnico – investiţională se arată că se va amenaja clinica pe următoarea structură: sală de cateterism cardiac şi angiografie, cu camera tehnică şi camera de control; camera pentru pregătirea pacienţilor şi ingrijirea imediată după efectuarea intervenţiilor; oficiul pentru curăţenie, spaţiul depozitare şi evacuare deşeuri biologice; spaţiul administrativ, secretariat, sală de aşteptare, cabinet medici, vestiare.
 
Angiocoronarograful, elementul central al investiţiei a fost achiziţionat de la General Electric, model Innova 2100. Pentru realizarea investiţiei, SCJU trebuia să pună la dispoziţia SC Cardioscan SRL, în afara spaţiului, alimentare curent, alimentare cu oxigen, apă rece, caldă şi canalizare. Investiţia urma să dureze 6 luni. Laboratorul va fi operat sub marca Cardiolife, deţinută de Medicorclinics SRL din Timişoara, deţinător la vremea respectivă a 50% din părţile sociale ale SC Cardioscan SRL. Intervenţiile urmau să fie efectuate de 4 medici primari cardiologi cu competenţă de cardiologie intervenţională sau implantul de stimulatoare cardiace cu vastă experienţă în domeniu, însumând peste 20000 de cazuri.
 
Ajungem la capitolul program. Din oferta tehnico-investiţională, clinica Cardioscan urma să aibă un program de funcţionare de 5 zile pe săptămână de luni până vineri de la 9.00 la 15.00. In cadrul acestui interval urmau să se efectueze explorările şi intervenţiile planificate. În acelaşi document se precizează că urgenţele care sunt adresate în timpul programului de lucru vor fi preluate imediat. În afara programului regulat, Cardiolife Constanţa va asigura explorări şi intervenţii de urgenţă 24 din 24 şi 7 zile din 7, funcţie de solicitări şi de acoperirea financiară de către SCJU. Urgenţele vor fi asigurate printr-un program continuu de gărzi la domiciliu.
 
Legat de proceduri, în document se precizează că acestea vor fi efectuate în baza unei solicitări scrise, că SCJU Constanţa va stabili bugetul lunar care va fi alocat pentru intervenţii precum şi medicii care pot solicita aceste proceduri. Despre desfăşurarea procedurii şi programarea pacienţilor aflaţi mai multe din secţiunea document.

 
Tot în ofertă se precizează că decontarea procedurilor se va face de către SCJU Constanţa conform contractului, la tarifele ofertate de Cardiolife. Lista tarifelor pentru serviciile de imagistică medicală efectuate de SC Cardioscan SRL propusă SCJU o puteţi lectura integral în secţiunea document.

Cum a ajuns Cardioscan la Constanţa!

Doctorul Bogdan Vitcu - Mut: „La un moment dat am citit un interviu al fostului şef al secţiei de Cardiologie, Elvira Craiu care spunea că la Constanţa mor oamenii că este nevoie de un angiograf s-au făcut demersuri în acest sens. La vremea respectivă, noi, eram trei cardiologi intervenţionişti care plecasem din Institutul din Timişoara şi ne făcusem clinica privată Cardiolife. Pentru că nu ne ajungem spaţiul ne-am gândit să ne extindem. Am luat pur şi simplu presa şi ne-am uitat unde avem zboruri directe cu avionul şi am început să ne orientăm. Era Constanţa, Suceava, Bacău, Craiova. Am venit la Constanţa în 2010 şi am început demersurile, la Consiliul Judeţean, la manager. Pentru că era nevoie de cardiologie intervenţională în spital, am propus să facem noi o investiţie în spital iar unitatea medicală să plătească serviciile. Am stat un an să facem o asociere în participaţiune cu Consiliul Judeţean. Nu s-a întâmplat nimic, deşi în prima instanţă părea destul de serios. Nu am primit un spaţiu. Acel contract de concesiune nu a funcţionat niciodată şi a fost reziliat. Apoi au fost scoase la licitaţie serviciile de imagistică medicală. Acolo era nişă de cardiologie intervenţională şi atunci am intrat în această asociere cu Pozimed şi Medimar. La acea vreme în România nu avea cine să facă aceste servicii pentru că eram noi şi o altă clinică din Braşov. Din ce ştiu au vrut şi ei să facă acelaşi lucru, dar au renunţat. Acesta ar fi istoria Cardioscan la Constanţa. Spaţiul în care noi funcţionăm astăzi în spital, reprezintă o anexă la contractul de furnizări de servicii”.

„Colegii mei nu au avut încredere în investiţia de la Constanţa”!

Cardioscan SRL cu sediul în Constanţa înseamnă Bogdan Mut cu 50% şi Medicor Clinics 50%, deoarece, spune doctorul Mut: “colegii mei nu au avut încredere în acest proiect iar eu mi-am asumat şi am pus diferenţa. Ne-am făcut încă un centru în Arad. Şi îl aveam şi pe cel din Timişoara. Când noi ne-am despărţit s-a propus ca fiecare dintre noi să rămână cu câte un centru şi Medicor să intre în insolvenţă. S-a propus acest lucru dar, eu ştiu că nu s-a întâmplat. Instanţa a respins. Era o soluţie de despărţire. Cardiolife este o marcă de servicii, deţinută acum de Cardioscan, înainte era deţinută de Medicor”.

„800 euro/caz decontul SCJU doar pentru logistică”

Bogdan Vitcu- Mut: “Din cele trei clase mari de infarct care sunt considerate urgenţă, adică cu sindrom coronarian acut, ceea ce se plăteşte acum de spital sunt doar cazurile cu infarct complet cu supradenivelare de ST (non-stemi), respectiv 110-120 pe an, deşi ar fi vreo 300 înregistrate anual. Plus celelalte două tipuri de infarct, ar însuma un total un număr de 700-800  de astfel de cazuri înregistrate. Procedurile pentru celelalte două tipuri de infarct  nu sunt decontacte deloc pentru că s-a preferat să fie decontate cele care pot induce mortalitate imediată.
Spitalul este înscris în programul naţional de infarct al Ministerului Sănătăţii. În acest program se alocă spitalului fonduri pentru materialele specifice. Materialele nu se implantează singure de pe raft în inima bolnavului. Este nevoie de o întreagă logistică dar şi de oameni care fac acest lucru. Acestă diferenţă trebuie acoperită pentru ca problema să fie rezolvată. Această sumă trebuie acoperită de spital. Când a fost această licitaţie am venit cu preţuri ceva mai mici decât cele de pe piaţă. Spitalul ne-a solicitat să acceptăm materialele, să le punem în operă şi să ne plătească diferenţa pentru logistică de 800 de euro/caz. Un caz ar însemna 2800-2900 de lei numai valoarea materialelor. Dar sunt şi variante în care materialele sunt completate de către noi. Noi nu ştim de la o lună la alta câte cazuri ne sunt decontate. Avem de recuperat sume pe cazurile deja rezolvate. Medicii cu care lucrăm sunt angajaţii noştri. Dacă nu avem cu ce să-i plătim, normal că nu mai vin. Cu 6000 de euro net pe lună, nu vine nimeni. Avem şi alţi colaboratori.  Spitalul nu plăteşte la nivel de permanenţă. Timp de patru zile pe săptămână, rezolv eu urgenţele iar restul de trei zile, urgenţele se trimit la Bucureşti, pentru că spitalul  nu are bani. Dacă ne-ar fi decontate cazurile, noi am putea să asigurăm permanenţa, inclusiv pe timp de noapte. Noi nu putem rezolva urgenţele contra cost, putem fi daţi în judecată. În sistem privat vin pacienţi care nu sunt consideraţi urgenţă. Acest sistem de urgenţă trebuie să fie finanţat. La ce facem noi în clinică, mortalitatea este sub 5%. Nu ştiu ce se întâmplă cu celelalte cazuri.

„Problema infarctului se poate rezolva cu aproximativ 60.000 de euro pe lună”!

În contract trebuie să facem toate cazurile de pacienţi cu infarct dar spitalul trebuie să-şi asume că nu ne finanţează.
Contractul are clauză de confidenţialitate dar nu din partea noastră. Din punctul meu de vedere un contract pe bani publici trebuie să fie public. Există şi clauze de reziliere, inclusiv să se evalueze investiţia noastră şi să facă spitalul acest serviciu. Răscumpărarea presupune câteva sute de mii de euro. Cred că nu s-a făcut vreo prioritizare, bani există. După mintea mea, m-aş uita la cauzele de mortalitate şi acolo aş aloca cei mai mulţi bani. Problema infarctului se poate rezolva cu aproximativ 60000 de euro pe lună. Sau se pot face demersuri pentru accesarea altor programe prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru materiale pentru a rezolva alte tipuri de cazuri. Aceste demersuri nu s-au făcut niciodată, ele trebuiau făcute de manager, nu de noi, privaţii.

Relaţia cu Nicuşor Constantinescu şi Monica Gaitanidis -Făgădău!

Despre relaţia cu Nicuşor Constantinescu, doctorul Mut spune că: „Îi cunosc problemele medicale, dar nu l-am tratat. Am discutat de mai multe ori cu dânsul. Dacă dânsul s-a lăudat că ne-a adus pentru mine nu conta nici în 2012, nici în 2016. Cine spune că m-a adus Nicuşor, nu mă interesează”.
 
În ceea ce o priveşte pe soţia primarului Făgădău, doctorul Bogdan Mut spune că: „dânsa conducea Pozimed, mie mi s-a părut o persoană competentă, care mi-a degravat foarte mult activitatea administrativă. Pozimed a fost lider de asociere, respectiv, tot ce făceam noi se derula prin doamna Gaitanidis-Făgădău. I-am propus în mai multe rânduri şi într-o bună zi am convins-o să lucreze pentru Cardioscan. Nu am nicio treabă cu primarul, eu ştiu că se fac speculaţii”.
 
Speculaţiile au existat si vor exista atâta timp cât informaţiile cu caracter public nu sunt postate oficial pe site-ul spitalului în integralitatea lor. Nu este doar cazul acestui contract, prezentat parţial, ci mai ales al achiziţiilor publice din perioada în care manager a fost Dănuţ Căpăţână.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii