Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:09 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa caută avocaţi pentru CET Ce mistere ascunde gigacaloria

ro

19 Mar, 2013 00:00 2886 Marime text
De la declaraţii legate de preluarea Electocentrale Constanţa, Primăria Constanţa a anunţat organizarea pe data de 1 aprilie a unei proceduri privind încheierea contractului având ca obiect „Serviciul de consultanţă şi informare juridică în vederea preluării de către Consiliul Local al municipiului Constanţa a CET Palas, Sucursala Constanţa”.
 
Ofertele pot fi depuse până pe 1 aprilie, ora 10.00, urmând ca acestea să fie deschise în aceeaşi zi, la ora 13.00. Garanţia de participare este de 5.264 lei. Societăţile interesate de acest contract trebuie să aibă o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii trei ani de cel puţin 520.000 lei. Echipa propusă pentru îndeplinirea contractului va include cel puţin 5 avocaţi definitivi, cu statut de avocaţi parteneri sau colaboratori. Cel puţin 3 dintre avocaţii definitivi să aibă minim 10 ani de la definitivare în profesia de avocat. Reamintim că în octombrie 2012, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local, edilul-şef al municipiului Constanţa declara că municipalitatea ar vrea să preia CET-ul. Condiţia pentru ca CET-ul să intre sub umbrela administraţiei publice locale ar fi ca preţul gigacaloriei să scadă. Sucursala Electrocentrale Constanţa, alături de Sucursala Electrocentrale Bucureşti, Sucursala Electrocentrale Mureş, aparţine SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN).
 
Cât costă gigacaloria în alte municipii?


În alte oraşe ale ţării, preţul plătit de populaţie pentru energia termică este diferit. Astfel, piteştenii plătesc în această iarnă 245 de lei pentru o gigacalorie. Într-o situaţie similară cu Piteştiul se află şi alte oraşe: în Timişoara, spre exemplu, costul gigacaloriei este de 252 de lei, în Craiova de 194 de lei, în Târgu Mureş ajunge la 231 de lei, iar în Braşov se ridică la 192 de lei. Locuitorii din Suceava plătesc acelaşi preţ, ca şi iarna trecută, pentru gigacalorie, adică 185 de lei. La Iaşi, preţul gigacaloriei plătit de către populaţie în această iarnă este comparabil cu cel din iarna trecută, adică de aproximativ 265 de lei. La Vaslui, cele 1.000 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare plătesc aceleaşi facturi la căldură ca şi iarna trecută, adică 250 de lei. La Botoşani, preţul gigacaloriei facturat populaţiei a rămas la nivelul celui de anul trecut, respectiv de 180 de lei. În municipiul Cluj-Napoca, preţul de producţie a gigacaloriei este în prezent de 361 de lei, crescând cu 7 lei faţă de anul 2011, când a fost de 354 de lei. În municipiul Sibiu, în prezent doar 840 de apartamente mai sunt branşate la o centrală de cartier. Proprietarii nu vor plăti mai mult pentru căldură decât anul trecut, adică 265,34 lei. La Buzău preţul gigacaloriei este de 185 de lei. La Arad gigacaloria costă 280 de lei, la Oradea - 235 lei, la Braşov şi la Zalău - 170 lei.

Din februarie, plătim mai scump pentru căldură
 
Începând cu 1 februarie, Electrocentrale Constanţa percepe un nou preţ pentru o gigacalorie. „Luna ianuarie a fost ultima când preţul unei gigacalorii era de 185,91 lei, plus TVA. De la 1 februarie, se aplică noul preţ, care este de 195 de lei, plus TVA”, declara directorul Electrocentrale Constanţa, Doru Oşlobeanu. Reamintim că la sfârşitul anului trecut, CET Constanţa a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei majorarea preţului gigacaloriei de la 185,91 lei plus TVA (adică 230,24 lei) la 195 lei plus TVA (adică 241,8 de lei). Preţul de facturare a unei gigacalorii pe care o achitau constănţenii către RADET era de 341,91 lei. Prin urmare, majorarea preţului de către CET se va reflecta imediat şi în preţul plătit de locuitorii oraşului. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plătea 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii