Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie „modifică“ citatul lui Stalin? Nu mai contează cu cine votezi şi nici cine numără voturile

ro

16 Sep, 2015 00:00 2919 Marime text
Iosif Vissarionovici Stalin a spus că „nu contează cine votează, contează cine numără voturile“! O scurtă consultare a documentelor puse la Direcţia Naţională Anticorupţie arată cu totul altceva şi pare că fostul revoluţionar bolşevic este contrazis. În prezent, nu mai contează cu cine votezi şi nici cine numără voturile, pentru că mandatele primarilor - poate cele mai „grele“ posturi dintr-o localitate - pot fi puse sub semnul întrebării ori chiar pierdute de câştigători înainte de termen. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă lista primarilor din România luaţi în colimator de procurorii Anticorupţie, precum şi infracţiunile reţinute în sarcina lor.
 
Pe data de 19 ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Angelei Mariş, la data presupuselor fapte, primar al municipiului Reghin, acuzată de abuz în serviciu.
 
Pe 20 ianuarie, DNA - Serviciul Teritorial Timişoara a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Teodor Pavel, primar al oraşului Recaş, suspectat de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu.
 
Pe 22 ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 17 inculpaţi, în legătură cu fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în judeţul Bacău. Printre inculpaţi se află Iulian Durlan, primarul comunei Căiuţi, judeţul Bacău, precum şi Ioan Adam, deputat în Parlamentul României.
 
Pe data de 27 ianuarie, DNA Târgu Mureş anunţa punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, şi şantaj.
 
Aproape de jumătatea lunii februarie, DNA Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Vasile Viorel Melen, primar al comunei Brodina, judeţul Suceava, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite şi de conflict de interese.
 
Pe data de 3 martie, DNA Ploieşti l-a reţinut, pentru 24 de ore, pe Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (două acte materiale).
 
Pe data de 10 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Nicolae Domocoş, primar al municipiului Beiuş, suspectat de luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi conflict de interese.


Pe data de 13 martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Marian Daniel Vanghelie, primar al Sectorului 5 Bucureşti, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.
 
Pe data de 14 martie, Secţia de combatere a corupţiei din DNA a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14.03.2015, a mai multor persoane, printre ele aflându-se Minel Florin Prina, primar al municipiului Slatina, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
 
Tot aproape de jumătatea lunii martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe 24 de ore a lui Radu Ştefan Mazăre, pe atunci primar al municipiului Constanţa, suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese (două infracţiuni).
 
Pe data de 18 martie, DNA - Serviciul Teritorial Piteşti a dispus trimiterea în judecată a lui Ion Sandu, primarul unei localităţi din judeţul Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi neglijenţă în serviciu. Pe lista foştilor primari trimişi în judecată de DNA se află şi Zanfir Iorguş, fostul primar al municipiul Mangalia.
 

Pe data de 20 martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Tudor Pendiuc, primar al municipiului Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
 
Patru zile mai târziu, pe 24 martie, DNA a anunţat trimiterea în faţa judecătorilor a lui Ştefan Gheorghe, primar al municipiului Piatra Neamţ, suspectat de trafic de influenţă. În aceeaşi zi, DNA - Serviciul Teritorial Iaşi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de Dumitru Pantazi, primar al municipiului Paşcani, bănuit de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Pe data de 26 martie, DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş a anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Florea Dorin, primarul municipiului Târgu Mureş, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Pe data de 3 aprilie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Radu Ştefan Mazăre, pe atunci primar al municipiului Constanţa, bănuit de patru infracţiuni de abuz în serviciu.
 
Pe data de 28 aprilie, DNA Craiova l-a trimis în judecată pe Costel Tulitu, primar al oraşului Bechet, judeţul Dolj, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu, din care trei în formă continuată, şi patru infracţiuni de conflict de interese. Aproape de finele lunii aprilie, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Robert Kalman Raduly, primar al municipiului Miercurea Ciuc, bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese.
 
La începutul lunii mai, Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi de instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
 
Pe data de 10 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Lucian Iliescu, primar al municipiului Giurgiu, în prezent senator în Parlamentul României, suspectat de abuz în serviciu, în formă continuată, de conflict de interese, în formă continuată, dar şi de instigare la folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
 
Pe data de 17 iunie, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Robert Kalman Raduly, primarul municipiului Miercurea Ciuc, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dar şi de conflict de interese.
 
Pe data de 26 iunie, DNA - Serviciul Teritorial Iaşi a dispus trimiterea în judecată a lui Neculai Răţoi, primar al municipiului Paşcani, actualmente deputat în Parlamentul României, suspectat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
 
Tot în luna iunie, DNA Braşov l-a trimis în judecată pe Vasile Laţa, primarul municipiului Săcele.
 
Pe 7 iulie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Marian Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5 Bucureşti, suspectat de nouă infracţiuni de luare de mită, de nouă infracţiuni de abuz în serviciu, precum şi de şapte infracţiuni de spălare de bani.
 
Pe data de 14 iulie, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, suspectat de luare de mită şi de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.
 
Pe data de 6 septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Sorin Mircea Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
 
Pe data de 14 septembrie, DNA - Serviciul Teritorial Timişoara a anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Coriolan Ciuhandu, la data faptelor, primar al municipiului Timişoara, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii