RADET-ul dator-vândut la CET Unde s-au dus banii constănţenilor, plătiţi pentru facturile uriaşe la întreţinere?
RADET-ul dator-vândut la CET: Unde s-au dus banii constănţenilor, plătiţi pentru facturile uriaşe la întreţinere?„La data de 1 februarie anul curent, Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa avea de achitat către RAJA suma de 2,866 milioane lei. Deşi RAJA a dat dovadă de înţelegere şi a fost transmis către Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa numeroase notificări, somaţii de plată, dar şi avize de debranşare, nici unul din aceste demersuri nu a dus la achitarea datoriilor. În situaţia economică actuală, ne vedem nevoiţi să recurgem efectiv la măsura de sistare a furnizării apei potabile. În acest sens, societatea Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa a fost avizată şi urmează să fie debranşată în data de 19 februarie 2013, dacă până la acest termen nu-şi achită facturile restante", a precizat purtătorul de cuvânt al SC RAJA SA, Irina Oprea.
CET aruncă pisica în curtea RADET
Reprezentanţii CET susţin la rândul lor că Regia Autonomă de Distribuţie a Agentului Termic are de achitat o datorie de 280 de milioane de lei. „RADET are de plătit către noi 280 de milioane lei. Pe lângă cele 2 milioane datorate la RAJA, mai mai avem datorii de 12 milioane la distribuitorii de gaze şi alte câteva milioane către furnizorii de gaze. Am plătit pe13 februarie, 50.000 de lei către RAJA. Am discutat cu reprezentanţii RAJA şi vom încerca să negociem o eşalonare de plată. De asemenea, există o prevedere potrivit căreia furnizorii de energie termică nu au voie să sisteze furnizarea energiei termice în perioada dintre lunile octombrie şi martie", a declarat Doru Oşlobeanu, directorul Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa.
Gigacaloria şi buzunarele golite ale constănţenilor
Preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET este de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. Prin urmare, restul sumei de 111,30 lei o plătim RADET-ului pentru reţeaua de conducte prin care circulă agentul termic. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa. În aceste condiţii, debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire reprezintă pentru mulţi dintre locuitorii municipiului Constanţa o soluţie pentru a scăpa de facturile uriaşe la întreţinere care vor veni la iarnă. Dacă în vara anului 2011 se debranşaseră de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa 50 de apartamente, în vara anului 2012 numărul acestora a ajuns la 264. Indiferent cum, preţul gigacaloriei face iarna de coşmar pentru cea mai mare parte a populaţiei abonate la RADET.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp