Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reorganizarea nu se poate face fără avizele MC şi DJCCP Primarul Mangaliei a declarat „război” arheologilor de la Muzeul Callatis! (documente+galerie foto)

ro

01 Nov, 2016 00:00 7333 Marime text
Consilierii locali de la Mangalia s-au întrunit ieri în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi, la propunerea primarului Cristian Radu, aleşii au avut de aprobat şi modificarea planului de ocupare a funcţiilor publice ale aparatului de specialitate al primarului şi din cadrul Complexului Cultural Callatis Mangalia. Pe scurt, este vorba despre desfiinţarea a trei posturi de arheologi, astfel încât Muzeul Callatis va rămâne fără niciun angajat înscris în Registrul Arheologilor din România.
 
În replică, primarul Cristian Radu spune că această reorganizare se impunea de mult timp şi, în calitate de ordonator de credite al bugetului local, s-a săturat să plătească salarii unor oameni care nu-şi îndeplinesc atribuţiile de serviciu. Povestea pe larg o citiţi în cele ce urmează.
 
Şedinţa de Consiliu Local s-a desfăşurat, însă proiectul cu nr. 3 a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie reintrodus cu proxima ocazie. Se pare că punctele de vedere ale Ministerului Culturii, respectiv ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu (DJCCP), care erau nefavorabile reorganizării instituţiei muzeale, au determinat executivul de la Mangalia să ia această decizie. Magdalena Tiţă, şeful DJCCP, ne-a declarat că, în punctul de vedere transmis CL şi Primăriei Mangalia, Direcţia recomandă să nu se modifice organigrama Muzeului Callatis. „Nu suntem de acord cu modificarea organigramei, avem acelaşi punct de vedere ca şi Ministerul Culturii. Este imposibil ca într-un municipiu de talia Mangaliei un singur om, şi acela cu jumătate de normă, să poată desfăşura lucrări cu specific arheologic. Din contră, noi recomandăm mărirea acestei organigrame”, declară Magdalena Tiţă, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

SOS Muzeul Callatis vine chiar de la un şef din Ministerul Culturii!

„Colegii de la Mangalia trebuie sprijiniţi, pentru că în şedinţa Consiliului Local de astăzi (n.r. ieri) se va supune votarea desfiinţării Secţiei Muzeul de Arheologie Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia. În prezent, există această secţie, alcătuită din 13 posturi, condusă de un şef de secţie, însă la propunerea primarului vor fi daţi afară toţi cei trei cercetători înscrişi în Registrul Arheologilor din România (printre ei, şi şeful de secţie) şi un muzeograf. Astfel, Complexul Cultural Callatis nu va mai avea niciun angajat înscris în Registrul Arheologilor din România, ci doar un colaborator cu jumătate de normă. Acest lucru este inacceptabil într-un stat european în care noţiunea de patrimoniu nu a devenit arhaism!”, a anunţat, ieri, printr-un mesaj postat pe un site de socializare, preşedintele Comisiei de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, Ovidiu Ţentea.
 
Contactat, Ţentea ne-a precizat: „Faptul că sunt înlăturaţi arheologii din Callatis va rămâne ca o mare pată pe obrazul Primăriei. Reorganizarea din Muzeul de Arheologie Callatis în Complexul Cultural Mangalia le-a fost aproape fatal. Oricum, dacă la nivel local se va hotărî acest lucru, Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională a Muzeelor, îşi poate exercita dreptul de veto! Trebuia să nu se fi ajuns aici!”, a completat acesta.
 
O altă soluţie ar putea fi instanţa, în cazul în care Comisia Naţională a Muzeelor nu va putea apela la dreptul de veto, fiind vorba despre o reorganizare, şi nu desfiinţare.

„Este de neînţeles o asemenea decizie prin prisma necesităţilor curente tot mai mari de protejare a patrimoniului arheologic antic într-un oraş precum Mangalia, care suprapune una dintre marile metropole antice din Europa. Dezvoltarea urbană modernă nu trebuie să considere patrimoniul o povară, întrucât acest lucru înseamnă distrugerea vestigiilor trecutului şi pierderea identităţii locale. Dintr-o perspectivă durabilă, în beneficiul comunităţii, patrimoniul trebuie privit ca o valoare adăugată şi un reper de identitate! Comunitatea arheologilor din România îşi manifestă sprijinul pentru colegii lor de la Mangalia”, mai susţine preşedintele Comisiei de Arheologie din Ministerul Culturii.

Cristian Radu - „Eu răspund de bugetul comunităţii din Mangalia şi nu vreau să plătesc salarii de 4.500 de lei unor oameni care nu vin la serviciu!” 

Aşa cum era firesc, am luat legătura şi cu primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, pentru a-l întreba care sunt motivele care au condus la această restructurare în rândul specialiştilor din cadrul Muzeului Callatis.

Edilul-şef din Mangalia susţine că nu este vorba despre desfiinţare, ci doar despre o reorganizare, menită să aducă o eficientizare a activităţii muzeului.
 
„Facem o reorganizare. Eu răspund de bugetul comunităţii din Mangalia şi nu vreau să plătesc salarii de 4.500 de lei unor oameni care fie nu vin la serviciu, fie nu-şi fac datoria. Nu este o răzbunare, aceşti oameni nu corespund. Muzeul arată la fel ca acum 20 de ani. Au avut la dispoziţie patru ani să-şi dovedească profesionalismul. N-au făcut-o, să lase locul celor care vor să muncească. Cei care vor rămâne trebuie să susţină un examen pe post. Din cei cinci arheologi vor rămâne doar doi, practic, reorganizarea vizează cinci posturi din cele 23, câte are muzeul în organigramă”, a precizat Cristian Radu.

 
Cât despre reacţia virulentă din partea reprezentantului Ministerului Culturii, primarul Mangaliei a răspuns: „Eu nu ştiu pe cine vrea să protejeze acest domn. Să-i ia la minister dacă sunt competenţi. În plus, pentru reorganizare nu avem nevoie de niciun aviz de la Ministerul Culturii, ci doar de la Agenţia Funcţionarilor Publici” (n.r. publicăm în facsimil avizul negativ pe care l-a primit în 2015 de la Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, o altă încercare a avizare a organizării Complexului Cultural „Callatis”, respectiv transformarea acestuia în direcţie).
 
Totodată, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a precizat că va urma şi o evaluare a mandatului managerului Complexului Cultural „Callatis”.
 
Lipsa specialiştilor va fi suplinită la nevoie de arheologi din alte instituţii similare, a mai spus primarul Mangaliei: „Vom încheia contracte punctuale cu specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”.

Memoriul angajaţilor Muzeului Callatis, pe masa ministrului Culturii 

Angajaţii Muzeului Callatis din Mangalia au trimis un memoriu către secretarul de stat Oana Bogdan din cadrul Ministerului Culturii, prin care cer ajutor. „În organigrama actuală a Complexului Cultural Callatis există o secţie distinctă numită «Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia», condusă de un şef de secţie, însă, prin noul proiect de hotărâre, această secţie este desfiinţată şi, de asemenea, nu se mai regăsesc trei posturi de cercetători ştiinţifici, unul dintre acestea fiind ocupat de şeful secţiei Muzeul de Arheologie Callatis, şi un post de muzeograf. Prin măsurile propuse de primar, pentru a fi adoptate de consilierii locali, se va periclita dreptul Complexului Cultural Callatis de a mai desfăşura cercetări arheologice preventive, întrucât complexul cultural nu va mai avea niciun angajat înscris în Registrul Arheologilor din România, ci doar un colaborator cu o jumătate de normă, în persoana dr. Mihai Ionescu, profesor şi director al Şcolii Gimnaziale nr. 3 Mangalia. Dr. Tatiana Odobescu nu a participat şi nu poate participa la cercetările arheologice preventive sau sistematice, întrucât nu este înscrisă în Registrul Arheologilor din România, nefiind calificată în domeniul arheologic, ci în arte vizuale. Ţinând cont de situaţia municipiului Mangalia, care suprapune antica cetate Callatis şi necropolele antice, primarul şi consilierii locali au obligaţia respectării Legii 50 din 1991, anume că orice autorizaţie de construire are nevoie de un aviz arheologic”, se arată în memoriul pe care îl puteţi citi integral în secţiunea „Documente”.
 
Arheologii spun că nu este pentru prima dată când autoritatea publică locală din municipiul Mangalia încearcă să ignore legislaţia în vigoare, atât în privinţa protejării patrimoniului arheologic al Cetăţii Callatis, cât şi în privinţa reorganizării Muzeului de Arheologie Callatis.
Totodată, aceştia avertizează că cercetările arheologice preventive realizate de arheologii din cadrul muzeului sunt singurele activităţi profitabile pentru instituţie, iar în aceste zile se desfăşoară săpături în apropierea municipiului Constanţa, în baza unui contract de cercetare arheologică în valoare de 120 de milioane de lei.

 
„Desfiinţând cele trei posturi de cercetători, astfel de contracte nu vor mai putea fi onorate, iar cheltuielile Complexului Cultural Callatis vor trebui subvenţionate exclusiv din bugetul local al municipiului Mangalia”, mai susţin semnatarii memoriului - CS III dr. Tatiana Odobescu - directorul Complexului Cultural Callatis şi CS III dr. Sorin Marcel Colesniuc - şeful Muzeului Callatis.
 
De altfel, angajaţii muzeului au precizat că vor fi prezenţi la şedinţa Consiliului Local pentru a susţine tot ce au transmis şi Ministerului Culturii. Proiectul a fost retras deocamdată, iar vineri ar putea fi repus în discuţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii