Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:24 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au tăiat fondurile pentru „cheltuieli exotice“!? Preţ scăzut la gigacalorie şi ajutoare suplimentare (documente)

ro

23 Oct, 2015 00:00 3517 Marime text

Ieri, cei 21 (din totalul de 26) de consilieri municipali prezenţi la şedinţa de îndată au votat în unanimitate reducerea preţului pentru gigacalorie. Dacă în sezonul rece precedent constănţenii au plătit 310 lei/gcal, preţul nesubvenţionat de municipalitate fiind de 358 de lei/gcal, în iarna 2015-2016, gigacaloria furnizată de RADET Constanţa va fi facturată cu 250 de lei. Asta în contextul în care numai preţul de producţie şi transport practicat de CET Constanţa este de 216,79 de lei/gcal. În realitate, preţul gigacaloriei cu tot cu TVA este de 383,20 de lei/gcal.
 

Cu alte cuvinte, primarul interimar Decebal Făgădău a propus, iar consilierii au votat ca diferenţa de preţ de 133,20 de lei/gcal să fie acoperită de la bugetul local. Şeful administraţiei locale a ţinut să anunţe că acest efort bugetar, de 60 de milioane de lei, a fost posibil deoarece „am tăiat multe cheltuieli pentru a subvenţiona exclusiv din bugetul local preţul gigacaloriei“ şi va permite municipalităţii tomitane să nu aibă nici cel mai mic preţ din ţară, dar nici cel mai mare.
 
Mai mult, Făgădău a menţionat că subvenţia va funcţiona pe tot parcursul sezonului rece, unitar, „indiferent de o eventuală majorare a preţului solicitată de Electrocentrale Constanţa la ANRE“. Suma va fi mult mai mare în acest caz, deoarece sunt şanse mari ca ANRE să accepte majorarea preţului gigacaloriei la Constanţa, preţ care ar urma să fie în jur de 423 de lei/gcal.
 
„Consumul lunii octombrie va fi cuantificat în factura lunii noiembrie şi va fi cuprins în dosarele de ajutoare pentru luna noiembrie. Dosarele pentru obţinerea ajutoarelor se vor putea depune de luni, 26 octombrie“, a conchis Decebal Făgădău.

Sarcini trasate RADET-ului 

Şi dacă tot „se sacrifică“ bugetul local pentru a ajuta constănţenii să tracă iarna cu bine, primarul interimar Decebal Făgădău şi-a „permis“ să traseze şi sarcini pe măsură Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa. „De mâine (n.r. 23 octombrie), RADET să asigure căldură în locuinţele constănţenilor. Cred că actorul principal care trebuie să-şi schimbe mentalitatea trebuie să fie RADET-ul. RADET să fie corect, să asigure un serviciu din ce în ce mai bun, să informeze corect, să acorde asistenţă non-stop şi, de asemenea, să nu îi pună piedici, ci să-l informeze corect pe cetăţean“, a atenţionat şeful administraţiei.

Ajutoare în funcţie de venit 

Preţul subvenţionat de 250 de lei/gcal va fi însoţit şi de ajutoare pentru cei care se încadrează în plafoanele stabilite de hotărârea CLM adoptată ieri. „Sunt ajutoare bine ţintite pentru cei care au cu adevărat nevoie“, a ţinut să sublinieze Făgădău. Practic, în funcţie de venitul mediu net pe membru de familie, sumele alocate de municipalitate diferă. Asta în contextul în care directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a afirmat că, într-o lună de iarnă normală, pentru un apartament cu două camere, consumul este de aproximativ 1,2 gcal, factura urmând să ajungă la 300 de lei.

Ajutoare pentru cei racordaţi la RADET

Cât priveşte ajutorul pentru încălzire acordat de stat, acesta va fi între 6% - pentru un venit mediu/membru de familie cuprins între 0 lei şi 155 de lei şi de 57% pentru o familie cu un venit mediu net/membru cuprins între 615,1 lei şi 786 de lei.
 
Pentru persoanele singure, ajutoarele se vor acorda tot procentual (de la 6 la 54%) pentru venituri pornind de la 155,1 lei până la 1.082 de lei. Nici cei care se încălzesc cu lemne nu au fost omişi. Aceştia vor primi între 1.650 kg (pentru cei cu un venit mediu net/membru de la 0 la 260 de lei) şi 550 kg de lemne (pentru cei cu un venit de la 1.000,1 lei până la 1.800 de lei), în funcţie de venit, la persoanele singure, cuantumul maxim al venitului luat în considerare pentru acordarea unui ajutor fiind de 2.100 de lei.
 
Un ajutor financiar vor primi, tot în funcţie de venit, şi cei care folosesc pentru încălzire energie electrică, acesta fiind cuprins între 24 lei şi 53 de lei.

Ajutoare şi de la municipalitate

O altă hotărâre adoptată ieri de aleşii municipali vizează cuantumurile şi plafoanele de venit pentru acordarea de ajutoare la încălzire familiilor sau persoanelor singure care se încălzesc cu lemne, energie electrică sau butelii GPL. Familiile şi persoanele singure care folosesc pentru încălzire energie electrică vor primi de la bugetul local sume cuprinse între 26 de lei şi 132 de lei.
 
Pentru cei din Campusul Social „Henri Coandă“, ajutoarele pentru sezonul rece vor varia de la 53 de lei până la 264 de lei. Familiile sau persoanele singure care folosesc GPL pentru a se încălzi vor primi una sau maximum patru butelii, în funcţie de venit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii