„Să salvăm Parcul Tăbăcărie!“, mesajul care a pus Constanţa pe jar. Proiect european sau „bazaconii”?
„Să salvăm Parcul Tăbăcărie!“, mesajul care a pus Constanţa pe jar. Proiect european sau „bazaconii”?
23 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
10041
Marime text
Pe cea mai importantă platformă online de socializare circulă, de câteva zile, un presupus plan de lotizare a Parcului Tăbăcărie, cel mai mare parc din municipiului Constanţa.
Informaţia a suscitat interesul a zeci de mii de constănţeni, dând naştere indignării, alimentând anumite temeri, dar şi divergenţe de opinie pe acest subiect. Lucru firesc, de vreme ce, în trecut, Parcul Tăbăcărie a făcut obiectul unei schimbări de destinaţii, la momentul construirii celebrului mall. Mai exact, constănţenii se tem de un nou episod ce implică diminuarea spaţiului verde.
„Legat de bazaconii, nu am specializare în psihiatrie”
Concret, planul cu pricina se numeşte „Plan Parcelare Parcul Tăbăcărie Complex Rezidenţial” şi prevede împărţirea parcului în patru loturi. Fără a ne pronunţa asupra autenticităţii acestui plan, facem menţiunea că el a suscitat numeroase reacţii, inclusiv aceea care presupune protestul în stradă pentru apărarea acestui obiectiv.
Penrtru a afla dacă administraţia publică locală constănţeană are în vedere un proiect privind realizarea unui complex rezidenţial, l-am contactat pe Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa. „Dacă întrebarea este legată de proiectul propus spre obţinerea de finanţare europeană pentru creşterea atractivităţii Parcului Tăbăcărie vă pot spune că da, proiectul e depus, este în evaluare şi că Uniunea Europeană verifică la sânge ceea ce finanţează, adică parc - sens în care au fost aprobate câteva hotărâri de consiliu local -, nu bazaconii. Legat de bazaconii, nu am specializare în psihiatrie”, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa, fără a mai face altă precizare.
Amintim că în toamna anului trecut Decebal Făgădău vorbea despre un proiect cu finanţare europeană în valoare de 6 milioane de euro, proiect legat de reamenajarea Parcului Tăbăcărie. „Aici vom face o nouă Ţară a Piticilor, structurată altfel, mult mai modernă, pe grupe de vârstă. Vom face un traseu separat pentru un trenuleţ, care trebuie să existe, o pistă pentru biciclete şi o pistă de alegare. Vom avea mobilier urban destinat adulţilor care vin cu copiii, pentru fitness”, declara edilul Constanţei.
Retrocedări. Remember
Bazaconie sau nu, presupusul plan de parcelare a Parcului Tăbăcărie în vederea construirii unui complex rezidenţial a reactivat una dintre cele mai puternice temeri ale constănţenilor, anume aceea a diminuării spaţiilor verzi din oraş, şi aşa insuficiente.
Amintim, în acest sens, cum, la începutul anilor 2000, o fâşie din locul de recreere a fost ruptă şi mai apoi transformată în fundaţie pentru actualul mall.
În septembrie 2000, Consiliul Local Municipal Constanţa vota Hotărârea 396, la iniţiativa primarului Radu Mazăre, care aproba construirea mall-ului în Parcul Tăbăcărie, pe un teren de 43.500 mp. Beneficiar: Holland Development Group SA. Planul le-a fost dat peste cap de Autoritatea Publică Teritorială pentru Protecţia Mediului, care a respins proiectul, dat fiind faptul că suprafaţa făcea parte din domeniul public al municipiului Constanţa. Hotărârea prevedea concesionarea, prin licitaţie publică, a unui teren de 22.750 mp, situat în parc, în vederea realizării centrului comercial. CLM Constanţa intenţiona în acest fel să concesioneze o suprafaţă din proprietatea publică a municipiului. Iniţiativa a stârnit, la acea vreme, intense reacţii contra din partea societăţii civile şi a ONG-urilor de mediu, peste o mie de persoane semnând împotriva proiectului şi a schimbării destinaţiei parcului. În urma scandalului creat, aceiaşi consilieri locali au aprobat în şedinţa din decembrie 2001 o hotărâre care le modifica pe cele de dinainte şi care specifica în mod clar că terenul este domeniu privat al CLM, nicidecum public, aşa cum era considerat cu un an înainte. Deja se făcuse prima mutare.
„Doar" 90.000 metri pătraţi mai puţin
Prin notificarea nr. 105830, depusă pe 7 august 2001 la Primăria Constanţa de către o societate de avocatură în numele Ştefaniei Gardef-Dragne, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi al lui Adrian Sorin Mugur Cănănău, se solicită restituirea în natură a unui teren de 100.000 mp, situat în Parcul Tăbăcărie. Cererea nu a primit niciun răspuns până în 2003, când, în septembrie, primarul Radu Mazăre, prin dispoziţia de primar 2444, a acceptat atribuirea de măsuri compensatorii pentru doar 10.000 mp. Cu „doar“ 90.000 mp mai puţin decât obiectul revendicării. Moştenitorii de drept ai lui Stoian Gardef au primit, cu titlu de compensaţie, 19 terenuri, însumând 39.481 mp, în intravilanul Constanţei. Însă chiar înainte de a se pune în practică măsurile reparatorii (noiembrie 2003), beneficiarii de drept ai retrocedării au cesionat drepturile litigioase, prin contractul 3337/17.09.2003, firmei Holland Development Group SA din Bucureşti. Au primit în schimbul „tranzacţiei" două miliarde de lei. La rândul său, societatea comercială bucureşteană a cesionat o parte dintre drepturi lui Daniel Ene (contract 1069/13.09.2003).Începuturi de mall
La fix două luni din ziua în care Ene se înţelegea cu Holland, Mazăre semna o nouă dispoziţie, cu numărul 3135, care decide ca Daniel Ene să primească, în compensare pentru dreptul cesionat de SC Holland Development Group SA, 18 terenuri în Constanţa şi Mamaia. Întreaga poveste a notificărilor şi dispoziţiilor a continuat prin dispoziţia 2992/29.10.2003, prin care SC Holland Development Group SA a primit 28.635,11 mp, în valoare de 1.995.288,15 USD, în Parcul Tăbăcărie, şi încă 23.820,6 mp, în compensare. Pe acest teren a fost plănuit de la bun început mall-ul. Suprafaţa a fost întregită de alte două terenuri, de 12.888 mp, respectiv 9.861 mp, concesionate de Holland de la Primărie în baza contractului 40746/20.03.2002. Cea mai fericită lună pentru Holland Development Group a fost, probabil, decembrie 2003, când, printr-o altă dispoziţie, cea cu numărul 3332, Radu Mazăre a recunoscut din nou dreptul SC Holland Development Group SA asupra celor 100.000 mp şi i-a dat în compensare 133.694 mp de teren. Amintim că Sorina Gina Hortolomei Moscu, una dintre persoanele apropiate de primarul Mazăre, a fost implicată în SC Holland Development Group.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Gica 26 Apr, 2015 13:45 Degeaba are DNA-ul treaba dupa ce parcul este distrus! Deja este prea mult! Zona 'primverii' este deja betonata iar in jurul City Mall este deja distrus tot. Poate o campanie de strangere de semnaturi sa mai opreasca ceva?
- Mio 24 Aug, 2014 12:26 Din pacate Constanta o sa ramaneti fara niciun fel de spatiu verde, iar modurile de a iti petrece timpul liber in acest oras sunt aproape inexistente. Baruri peste baruri si atat. Vazuta din afara, Romania si romanii arata ca niste babuini fara creier.
- maria 23 Aug, 2014 13:35 Chiar toti au ajuns sa-si ata joc de Constanta si constanteni? A venit momentul sa-i aruncam peste bord. Pe sfirsit de mandat vor sa traga tunuri. Va vea de lucru DNA si cu asta.