Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa PUZ-ul şi cele cinci zone al Staţiunii Mamaia
Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa: PUZ-ul şi cele cinci zone al Staţiunii Mamaia
24 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
7667
Marime text



Comitetul Naţional al Zonei Costiere a dat, luni, avizul pentru Planul de Urbanism Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia, ultimul pas necesar înainte de aprobarea acestui PUZ de către Consiliul Local Constanţa. Vorbim despre un document controversat, care a făcut, pentru câteva săptămâni, subiectul ştirilor locale şi naţionale, după ce primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat că un angajat al ministerului Culturii i-ar fi solicitat, prin intermediari, o presupusă şpagă de 60.000 de euro, pentru eliberarea avizelor necesare PUZ-ului.
Angajatul acuzat de Mazăre se numeşte Mircea Angelescu, are 52 de ani şi este doctor în istorie. Cu o zi înainte ca Mazăre să-i dezvăluie numele, lui Angelescu i-a încetat mandatul la conducerea Direcţiei de Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.
Angelescu n-a fost însă singurul vizat de edilul şef al Constanţei, acesta din urmă criticând, în repetate rânduri, „funcţionăraşii” din Ministerul Culturii care ar fi refuzat să-i elibereze avizele necesare. Fapt pentru care primarul a apelat la premierul Victor Ponta care, conform declaraţiilor lui Mazăre, l-ar fi asigurat că lucrurile vor fi rezolvate.
„Am discutat (n.r. cu Ponta) şi mi-a zis: «te-ai apucat să spui ziariştilor». Păi, m-am apucat, că dacă muncesc de atâta vreme şi stau de trei luni de zile după un aviz... Am înţeles că săptămâna asta care vine o să-l rezolve şi pe cel care le-a frânat. «Nea frână», Angelescu de la Ministerul Culturii. Premierul a spus că se va ocupa personal de această problemă”, „tuna şi fulgera” Mazăre la finalul şedinţei CLM Constanţa din aprilie.
Atmosfera s-a detensionat însă în după amiaza zilei de 30 aprilie, când Mazăre a anunţat că a primit avizul de la Ministerul Culturii.
Ce înseamnă noul PUZ
Potrivit referatului ataşat proiectului de hotărâre, amplasamentul vizat de PUZ are următoarele particularităţi: „Terenul studiat, în suprafaţă de 207,74 ha, staţiunea Mamaia este cea mai mare staţiune turistică de vară situată pe malul vestic al Mării Negre, în nordul municipiului Constanţa. Situată între Marea Neagră şi lacul Siutghiol, are o lungime de 8 km şi o lăţime de doar 300 m”.
„Din motive operaţionale, determinate de mărimea şi complexitatea teritoriului studiat”, acesta a fost împărţit în cinci zone şi anume: Zona A, aferentă staţiunii Mamaia, are o suprafaţă de 74,25 ha şi este delimitată la nord, de sediul Mamaia S.A., restaurant Central, la sud de canalul de legătură între Lacul Tăbăcărie şi Marea Neagră, la vest de bulevardul Mamaia, la est de plajă şi Marea Neagră, zona B, care are o suprafaţă de 26,25 ha şi este delimitată, la nord, de zona D, la sud de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de lacul Siutghiol, la est de bulevardul Mamaia, zona C, în suprafaţă de 54,78 ha, delimitată la nord de Mamaia Nord, la sud de Hotel Histria şi Hotel Palm Beach, la vest de bulevardul Mamaia, iar la este de plajă şi Marea Neagră, zona D, în suprafaţă de 26,41 hectare, delimitată la nord de Mamaia Nord, la sud, de zona B, la vest de lacul Siutghiol şi la est de bulevardul Mamaia. Există, de asemenea Zona Mamaia Nord, în suprafaţă de 26,05 ha, delimitată la nord de limita teritorial administrativă cu oraşul Năvodari, la sud de zona C, la vest de şoseaua Mamaia-Năvodari, la est de plajă şi Marea Neagră. Potrivit unor surse, tendinţa actuală ar fi creşterea regimului de înălţime, îndeosebi în nordul staţiunii, zonă de interes maxim.
Acest PUZ are toate avizele, dintre care amintim avizul ENEL, al Ministerului Culturii, al MAI, al Consiliului Judeţean, al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, avizul de la Turism şi de la Mediu.
PUZ-ul staţiunii Mamaia, o modificare a HCL 129/200,1 este proiectat de S.C. Kalinia Proiect SRL.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii