Şefi de secţie fără recomandarea UOC Dovada că Ministerul Sănătăţii și CJC au acoperit managementul lui Căpăţînă (documente)
Şefi de secţie fără recomandarea UOC: Dovada că Ministerul Sănătăţii și CJC au acoperit managementulContractele de administrare încheiate cu unii șefi de secții/clinici ale Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța și conducerea unității sanitare au expirat în luna noiembrie a anului 2014, așa că s-a impus o nouă procedură de înnoire a acestora, potrivit Legii 95 (Legea Sănătății). Cel puţin aşa a încercat să explice fostul manager, Dănuţ Căpăţînă, schimbarea unor şefi de secţie, cu toate că o parte dintre numirile de la acea vreme s-au văzut fără aprobarea conducerii Universităţii Ovidius din Constanţa.
Mai exact nu au fost cerute propuneri pentru noii șefi reprezentanților Facultății de Medicină Constanța, care, la rândul lor, au cerut spre aprobare propunerile Senatului Universității, potrivit art.184 alin.6 şi alin.11 din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii. Lista cu numele șefilor de clinică a fost înaintată de fosta conducere a SCJU Consiliului Județean Constanța.
În ianuarie 2015, Universitatea Ovidius a trimis către Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă o adresă prin care informa asupra faptului că prof. univ. dr. Mariana Aşchie, prof.univ.dr. Maria Şuţa şi prof. univ. dr. Ion Bordeianu au fost menţinuţi în activitate de Consiliul de Administraţie al Universităţii şi prin urmare cei trei aveau recomandarea Senatului pentru a ocupa funcţia de şef de secţie. Conducerea spitalului reprezentantă de Căpăţînă nu a luat însă în considerare adresa Universităţii, numirile făcându-se cu încălcare legii Legii 95/2006. Totodată nici Consiliul Judeţean nu a îndreptat eroarea.
Modificările făcute de Căpăţînă fără cap!
Astfel prof. univ. dr. Ion Bordeianu, de la Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie Arși, i-a predat ștafeta colegului său dr. Caraban, iar prof. univ. dr. Mariana Așchie colegei sale conf. univ. dr. Deacu. Profesorul dr. Bordeianu a rămas în continuare cadru didactic și medic la SCJU, la fel ca și prof. univ. dr. Așchie, care lucrează pentru SCJU și în cercetare. O altă schimbare a avut loc la Clinica de Chirurgie, prof. univ. dr. Octavian Unc fiind înlocuit de către colegul său prof. univ. dr. Așchie, care a mai condus clinica, fără a fi menționate motivele. Singura care a fost menţinută pe funcţie, deşi se afla în aceeaşi situaţie cu dr. Bordeaianu a fost prof. univ. dr. Maria Șuta - Secția clinică medicală 2 (a primit prelungirea mandatului de şef de secţie pentru o perioadă de 6 luni). În cazul celorlalte clinici/secții care nu au fost nominalizate, nu a expirat contractul.Ei sunt şefii de clinici ale SCJU
Iată care sunt șefii de clinici ale SCJU, pentru o perioadă de trei ani: prof. univ. dr. Doina Catrinoiu - Secția clinică medicală 1; prof. univ. dr. Maria Șuta - Secția clinică medicală 2 (a primit în 2014 prelungirea mandatului de şef de secţie pentru o perioadă de 6 luni, având în vedere împlinirea vârstei de pensionare), prof. univ. dr. Ion Așchie - Secția clinică chirurgie generală; prof. univ. dr. Constantin Tica - Secția clinică chirurgie și ortopedie pediatrică; și (șef lucrări) dr. Bogdan Caraban - Secția clinică chirurgie plastică, microchirurgie reparatorie; și dr. Gheorghe Nicola - Secția clinică dermato-venerologie, și dr. Bogdan Davidescu - Secția clinică neurochirurgie; conf. univ. dr. Anca Hâncu - Secția clinică neurologie; prof. univ. dr. Vlad Tica - Secția clinică obstetrică-ginecologie 1; conf. univ. dr. Sanda Jurja - Secția clinică oftalmologie; conf. univ. dr. Cristina Mihai - Secția clinică pediatrie; conf. univ. dr. Felix Voinea - Secția clinică urologie; conf. univ. dr. Liliana Tuță - Secția clinică nefrologie; conf. univ. dr. Marieana Deacu - Secția clinică anatomie patologică.Spitalul reorganizat de Căpăţînă şi Nicuşor fără avizul Ministerului Educaţiei
Un episod din activitatea managerului Căpăţână, consemnat cu protecţia Ministerului Sănătăţii şi Consiliului Judeţean s-a petrecut la ceva timp după numirea dr. Mihnea Avram în funcţia de director medical. Este vorba despre desfiinţarea a secţiilor clinice de chirurgie şi înfiinţarea unei secţii neclinice. Cotidianul ZIUA de Constanţa a relatat pe larg, protestul chirurgilor din perioada decembrie 2015. Cadrele medicale solicitau transformarea secţiei neclinice din cadrul Spitalului Judeţean în secţie clinică (ce are activitate universitară), fie prin absorbţia ei în cadrul Clinicii de Chirurgie, fie prin integrarea unor cadre universitare. O parte dintre chirurgi au solicitat transformarea acestei secţii în clinică chirurgicală, cu şef cadru universitar, conform legilor în vigoare. Toate aceste nemulţumiri au fost puse pe hârtie şi s-au transformat, în repetate rânduri, în memorii adresate managerului spitalului, dr. Dănuţ Căpăţînă, rectorului Universităţii „Ovidius”, dr. Sorin Rugină, şi, nu în ultimul rând, vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir.Citeşte şi aici: Chirurgii cer aplicarea legii la Spitalul Judeţean - Dragomir a promis că Secţia Chirurgie 2 va deveni clinică
Achimaş- Cadariu a acoperit ilegalităţile lui Căpăţînă!
Doar Universitatea (OUC) s-a sesizat în această chestiune şi s-a adresat din nou conducerii Spitalului Judeţean şi ministrului Sănătăţii de la acel moment, Patriciu-Andrei Achimaş Cadariu.În solicitări, conducerea OUC, precizează că activitatea didactică a studenţilor înscrişi la studiile universitare precum şi rezidenţii se desfăşoară prioritar în cadrul secţiilor clinice din cadrul spitalului. de asemenea, în scrisoarea adresată ministrului, se menţionează faptul că prin hotărârea 1080 din 22.10.2015 a Senatului Universităţii a fost aprobată tranformarea în secţii clinice următoarele structuri: Serviciul Judeţean de Medicină Legală, Secţia Chirurgie Generală II, Laboratorul de medicină fizică, UPU şi Secţia de neonatologie. În conformitate cu prevederile legale, care precizează că „secţiile clinice universitare se înfiinţează la propunerea Universităţii, prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi cu avizul Ministerului Educaţiei, reprezentanţii Universităţii interpelează practic ministerul, cerându-le să precizeze dacă avizul Ministerului Sănătăţii prin care s-a emis dispoziţia 393/12.11.2013 a Consiliului Judeţean Constanţa privind aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Judeţean pentru anul 2013 a fost însoţit şi de acordul Ministerului Educaţiei, deoarece „la nivelul Facultăţii de Medicină nu există niciun document care să ateste motivaţia desfiinţării a două secţii clinice de chirurgie şi înfiinţarea unei secţii neclinice”.
Prin aceeaşi adresă, Universitatea cere sprijinul ministrului Cadariu în refacerea „istoricului clinic” al spitalului, lucru care nu s-a întâmplat nici până la ora redactării acestui material.
„Managerul” Căpăţînă ignoră adresa Universităţii, datată 29.12.2015 iar Ministerul Sănătăţii, răspunde abia în februarie 2016 la memoriu, într-un chip de-a dreptul năucitor, din care redăm mai jos:
„Referitor la structura unităţii sanitare, avizată de minister în 2013, prin care precizaţi că s-a desfiinţat o secţie clinică de chirurgie generală şi s-a înfiinţat o secţie neclinică la propunerea conducerii spitalului şi a Consiliului Judeţean, iar cele 25 de paturi au fost redistribuite din paturile reduse de la alte secţii ale spitalului, s-a considerat de către conducerea spitalului că numărul de paturi al secţiei de chirurgie generală existente (75), nu sunt suficiente pentru municipiul Constanţa. Urmare a acestor propuneri a fost întocmit referatul de către conducerea Ministerului Sănătăţii, care a aprobat modificările propuse. Dacă în prezent situaţia nu mai corespunde cu cea din 2013, propunerile de modificare a structurii spitalului trebuie făcute de către conducerea unităţii cu respectarea reglementărilor în vigoare”. Practic, deşi era sesizat referitor la încălcarea legii, ministrul Sănătăţii era de părere că cel care încălcase legea, respectiv managerul Căpăţînă era în măsură acum să îndrepte lucrurile. Nu control, nu întrebări suplimentare, acceptare şi tăcere!
Intrarea în legalitate!
Managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, dr. Cătălin Grasa a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că situaţia de la chirurgie va fi reglementată în următoarea perioadă, pentru că lucrurile nu pot rămâne aşa. Grasa ştie ce spune şi numai prin prisma faptului că provine din secţia de chirurgie „ostracizată” de Căpăţînă şi Avram.„Avem în vedere o reorganizare mai amplă a secţiilor spitalului, pentru că multe sunt depăşite ca organizare. Un exemplu este neonatologia care funcţionează cu 8 incubatoare iar necesarul ar fi de 15. Voi discuta cu colegii mei, apoi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi împreună ne vom adresa ministerului Sănătăţii pentru a obţine ordinul de reorganizare. Chirurgia va face parte din acest plan şi există două ipoteze: ori o singură secţie clinică ori două clinice dar echilibrate, nu putem avea o secţie cu 25 de paturi şi o alta cu peste 70. Cel mai probabil din toamnă vom avea o nouă organizare a secţiilor clinice existente în spital pentru că această unitate medicală este şi trebuie să rămână universitară”, a declarat Cătălin Grasa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp