Spaţii inventariate în sudul litoralului. Vom avea refugiaţi la Constanţa? Prefectul Ion Constantin - „Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu!“
Spaţii inventariate în sudul litoralului. Vom avea refugiaţi la Constanţa?: Prefectul Ion Constantin - „Trebuie
26 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3224
Marime text
Obligate să accepte cotele de refugiaţi, autorităţile române înghit cu noduri decizia JAI (Justiţie şi Afaceri Interne). Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a pleca la şedinţa Comisiei Europene, că regretă faptul că decizia impunerii cotelor obligatorii de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizând că această hotărâre a JAI nu va putea fi schimbată în CE. În noile condiţii, ne întrebăm: unde îi vom caza pe refugiaţi? Oficial, deocamdată, România are disponibile aproximativ 1.700 de locuri pentru refugiaţi, la care se adaugă alte 160 de locuri la Arad. În plus, în apropierea Timişoarei, statul român mai amenajează corturi, unde vor putea fi primiţi alţi 500 de migranţi. În condiţiile în care Uniunea Europeană ne va trimite peste 6.000 de refugiaţi, unde vom caza atât de mulţi oameni?
Garda de Coastă ar fi trimis solicitări către primăriile din zona de graniţă a judeţului Constanţa, prin care li se recomandă să identifice spaţii de cazare pentru refugiaţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la începutul crizei refugiaţilor, când Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru, ar fi solicitat o evaluare a spaţiilor de cazare de la nivelul universităţilor, inclusiv la Constanţa.
Constanţa - zonă de tranzit sau casă pentru refugiaţi?
Cum economia României nu se compară cu cele ale ţărilor puternic dezvoltate din centrul şi vestul Europei, credem că o infuzie masivă de refugiaţi va da peste cap calculele bugetare. După problema cazării, mai apare una: ce facem cu refugiaţii mai departe? Îi vom putea integra în societate? Săptămâna trecută, prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, afirma, într-o emisiune, pe un post de televiziune local, că, din informaţiile pe care le deţine, judeţul Constanţa nu se va confrunta cu exodul valului de refugiaţi. Fără să ofere foarte multe informaţii suplimentare, reprezentantul Guvernului în teritoriu a reiterat această idee, precizând: „Orice declaraţie tranşantă în acest moment legată de prezenţa refugiaţilor pe teritoriul judeţului Constanţa este greşită, chiar dacă, în acest moment, nu se realizează decât procesul de identificare a spaţiilor care s-ar putea transforma în caz de nevoie în casă pentru refugiaţi. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu.“Garda de Coastă ar fi trimis solicitări către primăriile din zona de graniţă a judeţului Constanţa, prin care li se recomandă să identifice spaţii de cazare pentru refugiaţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la începutul crizei refugiaţilor, când Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru, ar fi solicitat o evaluare a spaţiilor de cazare de la nivelul universităţilor, inclusiv la Constanţa.
CRCPSA Galaţi este pregătit pentru afluxul de refugiaţi
Locaţiile identificate în judeţul Constanţa ar putea deveni doar tabere de tranzit, urmând ca migranţii, în cazul în care vor veni, să fie direcţionaţi către centrele de refugiaţi din ţară. Cel mai apropiat centru de Constanţa este Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil (CRCPSA) Galaţi, care este pregătit, dacă va fi cazul, să facă faţă unui aflux mare de migranţi, aşa cum a declarat directorul instituţiei, comisar-şef Dorinel Geru. Potrivit acestuia, CRCPSA Galaţi are o capacitate de 250 de locuri, care poate fi extinsă cu încă 30 de locuri. În caz de aflux mare de imigranţi, pot fi amplasate 200-300 de corturi sau locuinţe modulare în curtea centrului, pe o suprafaţă de trei hectare. Șeful CRCPSA Galaţi a mai spus că au fost alocate sumele de bani şi s-au făcut achiziţiile necesare pentru tot ceea ce le trebuie azilanţilor, adică obiectele de uz personal, de igienă, de întreţinere, de curăţenie.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii