Un constănţean reacţionează la scrisoarea primarului Parlamentarii vor semna o petiţie împotriva trecerii unui nou pachet de acţiuni din Portul Constanţa în „ograda“ administraţiei Mazăre (document)
Un constănţean reacţionează la scrisoarea primarului: Parlamentarii vor semna o petiţie împotriva trecerii
09 May, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4041
Marime text
Scrisoarea referitoare la preluarea unui nou pachet de acţiuni din Portul Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, pe care primarul Radu Mazăre le-a trimis-o recent constănţenilor, nu a rămas fără ecou. Surprinzător sau nu, un constănţean a formulat ceea ce am putea numi o contra-scrisoare adresată edilului-şef, pe care, alături de o serie de întrebări formulate în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, a postat-o pe www.petitiionline.com. Constănţenii care vor să semneze această petiţie, denumită „Constanţa nu e Mazăre“, o pot face şi prin intermediul site-ului nostru, până duminică, accesând link-ul www.petitieonline.com.
„Demers lipsit de conţinut“
„Suntem surprinşi de acest demers cu adresabilitate generală, întrucât din conţinutul său nu rezultă interesul deosebit pe care îl reprezintă pentru întreaga colectivitate locală. Avem în vedere faptul că acest demers este lipsit de conţinut în ceea ce priveşte argumentele concrete prin care, în situaţia atingerii obiectivului propus, noi - ca şi cetăţeni responsabili ai oraşului, care prin conduita noastră ne îndeplinim toate obligaţiile legale faţă de bugetul colectivităţii locale - nu vom beneficia de absolut nimic şi, mai mult decât atât, nici nu se întrevede o dezvoltare durabilă a oraşului“, susţine constănţeanul, în scrisoarea sa.
El menţionează că „singurul segment de populaţie căruia i se adresează acest demers privind preluarea unui pachet de acţiuni în Portul Constanţa îl reprezintă acea categorie socială «defavorizată» care a beneficiat şi beneficiază în continuare de o atenţie sporită, fără a aduce un aport substanţial la bugetul colectivităţii noastre“. Având în vedere aceste aspecte, constănţeanul formulează, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, mai multe întrebări adresate primarului Mazăre. Astfel, el solicită „hotărârea Consiliului Local Constanţa prin care autoritatea deliberativă a municipiului Constanţa a împuternicit primarul pentru întocmirea şi transmiterea documentului cu adresabilitate generală pentru locuitorii Constanţei“. Vrea, de asemenea, să ştie care este hotărârea CL Constanţa prin care s-au alocat fondurile necesare acoperirii costurilor generate de expedierea acestei scrisori. Amintind o declaraţie de-a lui Radu Mazăre, anume „în anul 2013 am agreat cu premierul Victor Ponta ca Primăria Constanţa să primească de la stat încă 13 procente cu titlu gratuit, iar alte 14% din acţiunile statului să fie listate la Bursă“, constănţeanul precizează că vrea să ştie care e documentul încheiat cu premierul Ponta „prin care s-a agreat transferul cu titlu gratuit al unui număr de 13 procente din acţiuni“.
Nu mai puţin important, constănţeanul solicită informaţii referitoare la „dividendele care au fost distribuite de CNAPMC şi încasate de CL Constanţa începând din anul 2008 şi până în prezent, raportat la profitul anul al Administraţiei portuare“.
„Salut şi susţin un astfel de demers“
Ce spun parlamentarii constănţeni din opoziţie (dar nu numai) despre acest demers? Senatorul PDL Gigi Chiru a declarat: „Salut şi susţin un astfel de demers, indiferent de cine este iniţiatorul. Mă bucur că cineva din societatea civilă ridică aceleaşi întrebări pe care le-am formulat eu încă de la apariţia ideii de preluare a încă 13% din acţiunile Portului“. Liderul PDL Constanţa a precizat că „demersul este unul firesc“ şi că, fără îndoială, va semna această petiţie. „O astfel de petiţie vizează elucidarea temerilor pe care un demers de acest gen le generează“, apreciază senatorul constănţean.
„Nu mai merge cu prosteala asta“
Deputatul PNL Mihai Lupu consideră că „ar fi corect ca acestui constănţean să i să răspundă la întrebări nu fiindcă el invocă Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, ci pentru că un cetăţean are tot dreptul să îl întrebe pe primarul său cum se cheltuieşte banul public“. „Mă alătur total acestui demers. Normal ar fi ca orice autoritate publică să fie transparentă, or transparenţă e din ce în ce mai puţină la Constanţa“, este de părere parlamentarul liberal. În acest context, deputatul PNL a adăugat: „În ce calitate să controleze Consiliului Local Portul Constanţa? Nu mai merge cu prosteala asta. Fac un apel la constănţeni să fie atenţi la aceste prosteli electorale“.
Totodată, Mihai Lupu a anunţat că parlamentarii intenţionează să iniţieze o dezbatere în Parlament pe tema transferului acţiunilor Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre.
„O ambiţie a PSD-ului local“
Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a mărturisit că, „dacă petiţia e corect făcută şi în acord cu ceea ce susţin liberalii“, o va semna. „Proiectul privind Portul a ajuns mai mult o ambiţie a PSD-ului local, decât transferul unui beneficiu real către constănţeni. Mi-e teamă să nu ne trezim că Portul Constanţa va fi abandonat, în pragul falimentului, din cauza incapacităţii de finanţare a investiţiilor din partea Primăriei“, a explicat deputatul PNL. „Semnez orice demers care este în favoarea constănţenilor“, a conchis Gheorghe Dragomir.
„Voi semna această petiţie“
„Este un demers absolut normal. Orice decizie care influenţează viaţa locuitorilor municipiului Constanţa trebuie luată prin consultarea constănţenilor“, a declarat deputatul FC Dănuţ Culeţu. „Voi semna această petiţie“, a menţionat parlamentarul constănţean. Culeţu a explicat şi că, în opinia sa, este firesc ca un contribuabil să chestioneze administraţia publică locală pe marginea cheltuielilor din finanţele publice.
„Dacă cineva protestează legal împotriva primarului e foarte bine“
Şi senatorul UNPR Marian Vasiliev a avut un punct de vedere pe acest subiect. Şi asta deşi partidul său nu se află, în momentul de faţă, în opoziţie. „Mi se pare foarte bine că cineva a făcut acest demers. Sunt încântat să aflu că oamenii se mişcă. Blazarea generală duce la abuzurile politicienilor“, consideră Vasiliev. „Dacă cineva protestează legal împotriva primarului e foarte bine“, a ţinut să precizeze senatorul.
În ce priveşte însă semnarea acestei petiţii, Vasiliev a declarat că, deşi susţine orice manifestare publică legală, el are, în calitate de senator, alte pârghii pentru a protesta, dând drept exemplu o interpelare.
„Administraţia locală nu poate gestiona problemele majore din Port“
Cel care ne-a informat cu privire la existenţa acestei petiţii se numeşte Cristian Toma. Constănţeanul are 32 de ani şi este expert în accesarea fondurilor europene, activând în mediul privat. A declarat că nu el a iniţiat petiţia şi că a aflat despre ea de la un prieten, dar că o va mediatiza prin toate mijloacele posibile. „Nu sunt de acord cu preluarea noului pachet de acţiuni din Portul Constanţa. Administraţia locală nu poate gestiona problemele majore din Port, doar Guvernul este în măsură să o facă. Vorbim, totuşi, despre un obiectiv strategic de interes naţional. Portul Constanţa este un model pentru acest oraş. Ajuns în mâinile Primăriei, ar putea să nu mai fie la fel de eficient“, a afirmat Cristian Toma.
Constănţeanul a mărturisit că speră ca petiţia să aibă succes, astfel încât ea să fie urmată de o reală dezbatere publică. „Dacă demersul va avea succes, primarul şi administraţia locală vor avea de gândit“, a mai declarat constănţeanul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii