Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvaluiri.ro Soţiile preşedinţilor USL, în prima linie a luptei împotriva eutanasierii maidanezilor

ro

13 Sep, 2013 12:32 2586 Marime text
Ponta şi Antonescu au Opoziţie mai puternică acasă, decât în Parlament

Legea privind eutanasierea maidanezilor a fost adoptată marți, 10 septembrie, fără ca măsura legislativă să întâmpine o opoziţie consistentă în Parlament. Cu toate acestea, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-ar putea să aibă parte de dezbateri aprinse pe această temă în locul în care se aşteptau mai puţin – la ei acasă. Asta pentru că soţiile lor se numără printre adversarii declaraţi ai legii care propune suprimarea câinilor fără stăpân. În acest sens, Daciana Sărbu şi Adina Vălean au supus atenţiei Parlamentului European o declaraţie care a fost însuşită de majoritatea europarlamentarilor şi care a fost adoptată în plen în urmă cu fix doi ani. Cele două europarlamentare cereau notificarea statelor membre UE privind respectarea drepturilor animalelor şi privind necesitatea adoptării unor măsuri de control a populaţiilor de câini, axate pe sterilizare şi adopţie. Îniţiativa soţiilor celor doi lideri USL a fost prezentată în Parlamentul României în contextul dezbaterii legii privind eutanasierea maidanezilor, ea condamnând „măsurile ineficiente şi adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum România”.

Legea adoptată marți în Parlament a fost iniţiată în 2007 de Marius Marinescu (pe atunci senator al Partidului Conservator). Proiectul acestuia viza controlul populaţiilor de câini prin metode umane, ca sterilizarea. Ulterior, Guvernul Boc a preluat şi a modificat legea, incluzând şi posibilitatea eutanasierii câinilor, dacă autorităţile locale sau comunitatea (consultată prin referendum local) considera că aceasta era soluţia optimă. La reintroducerea în dezbatere, proiectul a fost aprig contestat de PSD şi PNL, care au argumentat că eutanasierea este o măsură abuzivă şi inumană. În acest context, europarlamentarele Daciana Sârbu (PSD) şi Adina Vălean (PNL) au promovat o declarație privind necesitatea ca toate statele UE, inclusiv România, să respecte drepturile animalelor şi să aibă o abordare umană a rezolvării problemei câinilor fără stăpân. Inițiativa a reuşit să strângă în timp scurt adeziunea majorităţii membrilor Parlamentului European, ea fiind adoptată acum fix doi ani, pe 13 septembrie 2011. Trebuie menționat că, deși nu au caracter obligatoriu, declarațiile adoptate de Parlamentul UE se comunică guvernelor statelor membre, având rol de recomandare.

Sterilizarea – măsura eficientă și corectă

Declarația inițiată de Daciana Sârbu și de Adina Vălean a constituit unul din argumentele folosite de PSD și PNL, care au contestat legea la Curtea Constituțională. În argumentația folosită de cele două grupuri parlamentare, ea a fost prezentată ca “un efort de justă reglementare, ce îndeamnă statele membre să adopte măsuri precum sterilizarea animalelor cu și fără stăpân și promovarea deținerii responsabile”. În text se mai menționează și că “acțiunea a pornit (...) de la realitatea măsurilor ineficiente, lipsite de rezultate și adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unle state precum România”.

Crin și Victor (nu) țin seama de recomandarea soțiilor

În 2011, legea privind eutanasierea maidanezilor a picat testul respectării constituției. Curtea nu s-a opus atât eutanasierii în sine, cât faptului că Parlamentul nu prevăzuse clar când și cum ar trebui ea aplicată. Sub presiunea evenimentelor din ultima lună, Crin Antonescu și Victor Ponta și-au schimbat opțiunea și au decis reluarea procesului legislativ, de data aceasta cu succes. Rămâne însă o problemă – aceea că declarația Parlamentului European, adoptată la inițiativa celor două eurodeputate, este în continuare în vigoare. Deci ei au procedat atât împotriva recomandării UE, cât și a propriilor soții – „aceea de a genera politici concordante cu legile europene și ferite de excese”. Efectele acestui gest s-au văzut imediat: Dacă, în 5 septembrie, Victor Ponta declara că legea privind eutanasierea trebuie adoptată și implementată și că va vota această lege, în 10 septembrie el a absentat de votul pe legea maidanezilor. Ulterior, Ponta și-a nuanțat declarațiile, afirmând că este împotriva “măcelăririi maidanezilor” și că nu crede că legea proaspăt trecută prin Parlament este soluția cea mai bună…

Mai trebuie menționat că declarația privind evitarea eutanasierii este o inițiativă aproape exclusivă a Dacianei Ponta și a Adinei Vălean. Înafara de cele două, pe lista inițiatorilor s-au mai găsit semnăturile a doar altor 3 eurodeputați, dintr-un total de 766. (Vezi în continuare declarația, așa cum a fost prezentată de parlamentarii USL)


Sursa: Dezvaluiri.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii