Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:26 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Normele de aplicare pentru legea supermarketurilor - cum este definit lanţul scurt de aprovizionare

ro

13 Dec, 2016 13:09 2138 Marime text
Guvernul Dacian Cioloș mai face un pas pentru aplicarea în întregime a Legii Supermarketurilor, cea menită să sprijine comercializarea în marile magazine a produselor alimentare proaspete provenind din lanțul scurt de aprovizionare. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicat astăzi un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare. Conform modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerțul cu produse alimentare, acesta este ultimul pas pentru ca Legea Supermarketurilor să intre în vigoare și să se aplice de la un capăt la altul începând de anul viitor.

Normele de aplicare încep prin a explica exact de implică acest lanț scurt: ”lanțul scurt de aprovizionare implică relații comerciale între furnizor, un singur comerciant și consumatori, pe filiera produsului agroalimentar, iar componența acestuia se realizează ținând cont de următoarele tipuri de produse: produse alimentare proaspete, produse alimentare congelate, produse alimentare procesate”.

Furnizorul din lanțul scurt de aprovizionare este, după caz:

a) fermier, definit în conformitate cu prevederile art.2 alin.(1) lit. f) din Ordonanța de Urgență nr. 3 /2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, denumită în continuare Ordonanța de Urgență nr.3/2015;
b) fermier și o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea și/sau depozitarea produselor menționate la art.3;
c) fermier și o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea și/sau depozitarea și procesarea produselor menționate la art.3.

Comerciantul din lanțul scurt de aprovizionare este:

-persoana fizică sau juridică care desfășoară activitățile prevăzute la art. 4 lit. d) și e) din Ordonanţa Guvernului nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă cu modificările și completările ulterioare.

Alimentele proapete pentru care se aplică procentul de minim 51% prezență la raft:


a) Pentru filiera de produs carne se aplică prevederile prezentului act normativ pentru următoarele specii: porc, pasăre, oaie, capră, vită, pește;
b) Pentru filiera ouă se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate categoriile;
c) Pentru filiera de produs legume se aplică prevederile prezentului act normativ pentru următoarele categorii: cartof, fasole (boabe), fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveți, pătlăgele roşii, vinete, ardei, salată verde, ridiche, sfeclă roșie, brocoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdețuri și aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat și praz;
d) Pentru filiera de produs fructe se aplică prevederile prezentului act normativ pentru următoarele categorii: mere, pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, struguri, pepeni, căpşuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmerură și alune;
e) Pentru filiera miere de albine se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate sortimentele de miere;
f) Pentru filiera de produs lapte se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate produsele lactate;
g) Pentru filiera de produse de panificaţie se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate tipurile de pâine și produse de panificație.


Furnizorii au obligația să promoveze și/sau să afișeze oferta produselor alimentare provenite din lanțul scurt de aprovizionare, în vederea facilitării achiziționării de către comercianții a acestor produse.

Petru a monitoriza aplicarea Legii Supermarketurilor, Guvernul prevede înființarea Consiliului pentru monitorizarea lanțului scurt de aprovizionare cu produse alimentare, structură fără personalitate juridică, aflat în coordonarea MADR și compus din 15 membri:
a) 3 membri desemnați din cadrul MADR;
b) 2 membri desemnați din cadrul Ministerului Finanțelor Publice;
c) 1 membru desemnat din cadrul Consiliului Concurenței;
d) 7 membri desemnați de către organizațiile interprofesionale pentru produsele
agroalimentare, câte unul din fiecare filieră de produs prevăzută la art. 3.
e) 2 membri desemnați de către Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Componența nominală a Consiliului se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în urma propunerilor înaintate de către instituțiile prevăzute. Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului se aprobă de către ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii cu normele de aplicare.

Prevederile Legii Supermarketurilor se aplică retailerilor care au cifră de afacri de peste două milioane de euro și a căror listă se stabilește și se comunică de către Ministerul Finanțelor. Dacă acești comercianți întâmpină probleme în aprovizionarea cu produse din lanțul scurt, pot sesiza Ministerul Agriculturii în acest sens, MADR fiind totodată instituția care va colecta datele privind producțiile înregistrate la nivel național.

Normelor metodologice de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se află în dezbatere publică, iar pentru a intra în vigoare trebuie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Vă reamintim că ele vor servi aplicării Legii Supermarketurilor, adoptată de PArlament și promulgată de președintele României care prevede ca marile magazine să aibă la raft un procent minim de 51% alimente proaspete provenind din lanțul scurt, eliminarea taxelor de raft aplicate furnizorilor/producătorilor și etichetarea originii pe carnea proaspătă. O altă prevedere importantă vizează plata mai rapidă pentru furnizorii de produse proaspete.

Text preluat de pe agrointel.ro.

Sursa: agrointel.ro
Sursa foto: agrointel.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii