Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:09 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şi da! O să donez un euro pentru „Cuminţenia Pământului“, a lui Brâncuşi. Dar tu?

ro

22 Mar, 2016 00:00 3190 Marime text
 

Guvernul intenţionează să scoată din conturi 5 milioane de euro pentru a acoperi o parte din preţul sculpturii „Cuminţenia Pământului“, realizată de Constantin Brâncuşi. Restul de 6 milioane urmează a fi colectate de la cetăţenii României.
 
Decizia a împărţit populaţia României în două tabere: cei care consideră că Guvernul trebuie să achite preţul cerut de proprietari fără a apela la donaţiile românilor şi cei care consideră că din 5 milioane de euro ar fi trebuit construite şcoli, spitale, autostrăzi. „Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e «acum sau niciodată». Dacă statul nu-și exercită acum dreptul de preempțiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna, și atunci am fi și mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar și cele patrimoniale“, a scris prim-ministrul, acum câteva zile, pe contul său de Facebook.
 
Personal, cred ca decizia Guvernului de a organiza o subscripţie publică pentru a recupera „Cuminţenia pământului“ este corectă. Şi da, voi dona şi eu bani pentru „Cuminţenia Pământului“. De ce? Pentru că această sculptură este mai mult decât o operă de artă, este o valoare naţională, este un simbol naţional. Oare suntem noi, românii, capabili să salvăm o valoare prin fapte? Nu doar prin vorbe? Dacă şase milioane de români dintre cele 21 de milioane ar dona câte un euro, statul ar reuşi să cumpere „Cuminţenia pământului“. Doar aşa vom arăta că ne pasă. De valorile noastre naţionale, de simboluri, de Constantin Brâncuşi. Doar aşa vom demonstra că ne putem mobiliza nu doar la tragedii.
 
Opera „Cuminţenia Pământului“ a fost realizată în 1907. Expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti, sculptura este clasată în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului cultural naţional. Paula Ionescu şi Irina Voicilă, fiicele lui Gheorghe Romaşcu, au început demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat în 2001. Irina Voicilă a decedat, iar moştenitoarea sa este Alina Şerbănescu. Procesul dintre moştenitori şi statul român a durat din anul 2001 până în 2010. Procesul de predare a operei s-a derulat pe alţi doi ani. În noiembrie 2012, lucrarea a fost mutată de la MNAR la Muzeul Cotroceni. Sculptura a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preempţiune. Statul a făcut mai multe oferte, proprietarii acceptând 11 milioane de euro. Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională, aşa cum a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii