Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:20 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A camuflat echipamentul într-un cozonac“ Cum ar fi acţionat un grup pentru operaţiuni de copiere a datelor de carduri bancare

ro

24 May, 2016 00:00 1981 Marime text
 

Criminalitatea informatică reprezintă un fenomen al zilelor noastre, reflectat în mod frecvent. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă cum ar fi comis un grup organizat, cu caracter transfrontalier, infracţiuni contra siguranţei sistemelor informatice şi infracţiuni de falsificare a instrumentelor de plată electronică.
 
În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că „fapta inculpatului C. G.-G. care, începând cu luna ianuarie 2015, a constituit împreună cu B. C. şi M. M.-A. o grupare infracţională organizată, cu caracter transfrontalier, specializată în săvârşirea infracţiunilor contra siguranţei sistemelor informatice şi infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică, implicându-se cu aceştia în activităţi de skimming şi în coordonarea operaţiunilor de retragere frauduloasă a unor importante sume de bani de la ATM-urile mai multor instituţii bancare din străinătate, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de «constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor contra siguranţei sistemelor informatice şi infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică», prevăzute de art. 367, alin. 1 din Codul penal“.
 
„Fapta inculpatului C. G.-G. care, în perioada ianuarie - martie 2015, împreună cu B. C. şi M. M.-A., a produs dispozitive şi programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii infracţiunilor prevăzute la art. 360-364 din Codul penal, utilizând în acest sens: trei dispozitive artizanale, tip fantă de bancomat, dintre care una prezintă un circuit electronic montat pe partea din spate, două baghete artizanale, ce reprezintă conexiuni electronice montate pe partea din spate, baterii şi camere video demontate de la ochelari spion, un dispozitiv din material plastic de culoare verde, tip «cioc de bancomat», o microcameră video având inscripţia JH437279_VI.O, detaşată de la ochelari spion, un circuit electronic având ataşată o baterie de culoare argintie, o mufă tip USB, o cameră video şi un microfon, un circuit având ataşat un microfon, un circuit electronic având ataşat un microfon, cameră video şi baterie, un circuit electronic cu microfon, un cap de citire a benzilor magnetice, de culoare argintie, având ataşate patru cabluri de diverse culori, patru baterii de culoare argintie de diverse mărimi, două baterii de telefon marca Samsung, una dintre ele având ataşat artizanal două cabluri electrice, o baterie marca Energy, un capac din plastic de culoare neagră de formă semiovală în care s-a găsit o placă artizanală de circuit de culoare verde pe care sunt ataşate diverse circuite microelectrice, un miniCD de culoare albastră cu inscripţia MSR 206, un miniCD de culoare alb cu albastru, fără inscripţionare, un micro S. şi două fragmente de card S., două baghete din aluminiu de aproximativ 40 cm lungime şi patru cm lăţime, dintre care una prezintă cinci orificii, 29 de cârduri din PVC prevăzute cu bandă magnetică, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de «operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice», prevăzută de art. 365, alin. 1, lit. a din Codul penal“, potrivit rolii.ro

Comandă de pix metalic cu cameră ascunsă de pe Ocazii.ro

În perioada ianuarie - martie 2015, „inculpatul C. G.-G. împreună cu B. C. şi M. M. A. au lucrat la producerea unor echipamente de skimming, cu care intenţionau să se deplaseze în străinătate pentru a efectua operaţiuni de copiere a datelor de carduri bancare, inscripţionarea cârdurilor blank şi ulterior, retrageri frauduloase de fonduri“.
 
Rezultă din ansamblul probator că iniţial „aceştia au intenţionat să se deplaseze în Austria, convorbirile din data de 16.01.2015, ora 14.22.18, confirmând faptul că B. C., M. N.-D. şi C. G.-G. stabiliseră o deplasare acolo, unde urmau să amplaseze dispozitive la ATM-uri. Ulterior s-au răzgândit, plecarea fiind amânată“.
 
În perioada următoare, „inculpatul şi ceilalţi doi făptuitori (trimişi în judecată separat, prin acord de recunoaştere a vinovăţiei) au început să strângă dispozitive necesare efectuării a două echipamente de skimming cu care să se deplaseze în Israel“.
 
Astfel, la data de 19 ianuarie 2015, ora 10.46, „C. G. a discutat cu un reprezentant al Ocazii.ro despre o comandă făcută prin intermediul acestui site, având ca obiect «un pix metalic cu cameră ascunsă». Inculpatul avea nevoie de o cameră ascunsă care să poată filma continuu, până ocupa tot spaţiul de pe mijlocul de stocare, respectiv un miniSD. Din discuţiile purtate, C. dorea să facă rost de un obiect mic cu cameră de filmare integrată, care să aibă capacitatea de a stoca timp îndelungat imagini. A reieşit totodată faptul că obiectele comandate pe site-ul «Ocazii.ro» erau livrate pe numele lui B. C.“.

Achiziţionare de maşină cu telecomandă

La data de 24 ianuarie 2015, ora 18.15, „s-a înregistrat o discuţie între C. şi M. prin care cel dintâi îi spunea celui de-al doilea că intenţiona să achiziţioneze «o maşină cu telecomandă» pentru a disimula dispozitivele electronice pe care B. şi M. urmau să le aibă asupra lor la plecarea în Israel. Modalitatea de ascundere a echipamentelor a reieşit şi din discuţia purtată la data de 7.02.2015, ora 22.37.07 de către inculpatul C. cu o persoană aflată în Israel căreia îi solicita ajutorul pentru a găsi «pe cineva să-mi primească şi mie un pachet (...) o maşină din aia cu telecomandă».
 
La începutul lunii februarie, „C. a purtat o discuţie cu M. M. A., discutând despre plecarea în Israel «e mult mai bine ca bani... mult mai bine vizavi de cheltuieli şi mult mai bine pe altele». Astfel, iniţial, în Israel ar fi trebuit să plece M. şi B., cel din urmă aşteptând să primească paşaportul biométrie“. Din discuţia purtată la data de 9 februarie 2015, ora 20.53 „între C. G. şi B. C., rezultă faptul că cei doi erau încântaţi că M. vrea să meargă în Israel pentru că el este «un profesor», iar «situaţia e rezolvată 100%»“.

A camuflat echipamentul într-un cozonac

Pentru completarea echipamentului, „C. a făcut o comandă de dispozitive, pe care i le-a trimis N. R.-N., aflat pe teritoriul Italiei. Dispozitivele au fost comandate pe internet de către C. G., de la o persoană aflată în C. Pentru acoperirea activităţii infracţionale, dispozitivele au fost expediate în Italia şi de acolo aduse în ţară, prin intermediul unor cunoştinţe ale lui C. care au ajuns la laşi“.

 
La data de 23 februarie 2015, ora 14.02, „C. a fost informat de către N., din Italia, că a ajuns coletul la laşi, urmând ca a doua zi să fie expediat printr-o firmă de curierat la C.; i-a comunicat totodată faptul că a camuflat echipamentul într-un cozonac, atrăgându-i atenţia să fie atent la desfacere“.

„Sute de date de carduri bancare aparţinând unor cetăţeni americani“

Deşi iniţial au stabilit ca plecarea în Israel „să o facă M. M.-A. cu B. C. şi M. N.-D., ulterior, din discuţia purtată de M. la data de 3.03.2015 cu A. F. C., la acel moment aflat în Spania, a rezultat că au modificat planurile, urmând ca la data de 9.03.2015 acesta să fi plecat singur în Israel, la Tel Aviv, cu o cursă a companiei Elal. M. M.-A. trebuia să se întâlnească în aeroportul din Tel Aviv cu A., învăţându-l pe acesta la telefon despre atitudinea precaută pe care să o aibă faţă de poliţia israeliană. l-a adus totodată la cunoştinţă faptul că M. şi B. ar fi venit ulterior, astfel încât M. şi A. să le arate despre ce era vorba şi să-i lase «la lucru» în locul lor. Ulterior, M. a luat din nou legătura cu A. iar la finalul discuţiei i-a spus că trebuie să termine «baghetele», cu referire la dispozitivele de skimming“.
 
Ca urmare a punerii în executare a ordonanţei, „au fost descoperite în adresa de e-mail mai multe fotografii reprezentând date despre călătorii în Israel, fotografii cu echipamente de skimming (baghete, «guri de bancomat» ş.a.), precum şi sute de date de carduri bancare aparţinând unor cetăţeni americani, date care permiteau accesul la conturile acestora: numele, data naşterii, numele de familie al mamei, adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail şi parola, numărul de card, data expirării, CW (card verification value), PIN-ul, SSN, username şi parolă“.

Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică

În cauză s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice la Institutul pentru Tehnologii Avansate asupra dispozitivelor descoperite la locuinţa lui B. C.
 
În baza raportului de constatare tehnico-ştiinţifică, a rezultat faptul că „cele patru dispozitive prevăzute cu fantă în zona centrală prezintă asemănări din punct de vedere al aspectului cu fanta de introducere a unui card în unele modele de aparate de tip ATM. Totodată, în urma investigării, s-a constatat faptul că două dintre cele patru probe sunt prevăzute cu câte un cap magnetic, în cazul primei probe analizate fiind identificat un montaj electronic conţinând un circuit de tip memorie nevolatilă“. Este foarte probabil ca dispozitivele prevăzute cu fantă, supuse investigării în raport, să facă parte din ansambluri destinate copierii, stocării sau falsificării instrumentelor de plată electronică.

Tribunalul a apreciat gravitatea infracţiunii

Astfel, „în ce priveşte gravitatea infracţiunilor săvârşite şi periculozitatea inculpatului, raportat la împrejurările şi modul de comitere a acestora, Tribunalul apreciază că acestea sunt relativ reduse, având în vedere modalitatea clasică de săvârşire, împrejurarea că acţiunile grupului constituit au fost relativ ineficiente  şi slab organizate, nu au produs rezultatul final urmărit - însuşirea de sume de bani din conturile altor persoane -, deci cu o periculozitate socială mai redusă, precum şi caracterizarea inculpatului astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul de urmărire penală şi cele depuse de inculpat în cursul judecăţii, comportamentul său procesual, din care rezultă că acesta este integrat social şi este dispus a se conforma normelor imperative procesual penale“.
 
„Inculpatul a depus eforturi pentru a avea o locuinţă în municipiul Constanţa şi a se întreţine pe perioada procesului şi a măsurii preventive dispuse, s-a prezentat la termenele de judecată, a solicitat judecata cauzei în procedura recunoaşterii vinovăţiei, toate acestea conducând la concluzia că a conştientizat caracterul penal al faptelor sale şi a luat hotărârea de a nu se mai implica pe viitor în astfel de fapte, prin urmare, periculozitatea sa în societate fiind diminuată“, conform rolii.ro.
 

În final, C. G. G. a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Sursa: rolii.ro
Sura foto: yoda.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii