Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apă plată cu microbi, o nouă alertă în România! Retrospectiva alimentelor de pe „lista neagră“

ro

21 Mar, 2016 00:00 3641 Marime text


Sfârşitul lunii februarie a adus veşti mai puţin plăcute pentru români. Mai precis, reprezentanţii Lidl România au anunţat că vor retrage din magazinele din toată ţara un sortiment de nucă de cocos deshidratată, din cauza riscului unei potenţiale contaminări cu salmonella.
 
După vestea legată de retragerea sortimentului de nucă de cocos din cauza riscului unei potenţiale contaminări cu salmonella, producătorul american de ciocolată Mars Inc a cerut retragerea mai multor tipuri de batoane de ciocolată de pe şapte pieţe europene, inclusiv de pe piaţa din România. Astfel, vor fi retrase batoane şi bomboane de ciocolată Mars, Snickers şi Milky Way. Motivul? Un client a găsit o bucată de plastic într-un astfel de baton de ciocolată.
 
Reprezentanţii Lactate Brădet, firma de prelucrare a laptelui din Argeş implicată în scandalul bebeluşilor infectaţi cu bacteria E. coli, au postat pe Facebook un mesaj prin care îşi cer scuze faţă de cei „pe care, poate, i-au supărat“. În acelaşi timp, ei le-au solicitat tuturor să aştepte un raport oficial din partea instituţiilor avizate, în contextul în care părinţii bebeluşilor internaţi la Spitalul „Marie Curie“ au declarat că nu brânza proaspătă produsă de ei a fost alimentul consumat de copiii lor. Bacteria E. Coli O26, care ar fi fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, ar fi fost descoperită în produse lactate ale firmei Lactate Brădet din Curtea de Argeş, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Zeci de tone de roşii contaminate cu pesticide au fost retrase de pe piaţă

Inspectorii ANSVSA au controlat, în perioada 1 ianuarie - 23 februarie a acestui an, 1.441 de transporturi de produse de origine non-animală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, 505 probe.
 
Verificările au fost realizate, potrivit ANSVSA, în posturile de inspecţie la frontieră şi la punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi încadrării în limitele admise a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
 
Pentru cele 505 probe prelevate şi transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru un număr de 440, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 440 de probe analizate, una singură a prezentat depăşirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul având rezultate conforme.
 
Rezultatul neconform s-a înregistrat la o probă de tomate provenite din Iordania. Conform procedurilor, lotul respectiv de roşii a fost dirijat către neutralizare. Este vorba despre 20 de tone de roşii.

Unele fructe ce sosesc în România sunt otrăvite?

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a vorbit, la Realitatea TV, la mijlocul lunii februarie, despre o mafie a fructelor. Ba mai mult, de parcă nu era un subiect îngrijorător, ministrul a susţinut că românii ar consuma alimente otrăvite.
 
Demnitarul a spus că a declanşat controlul la frontieră al fructelor şi legumelor care vin din alte state, pentru a stopa astfel de transporturi. „Noi avem autoritatea sanitar-veterinară, care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% dintre fructele şi legumele care intră în România se pot controla, potrivit legislaţiei UE. În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc şi, sistematic, controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea sanitar-veterinară. Şi nu s-a făcut, pentru că trebuie să ai oameni capabili să facă astfel de analize“, a adăugat ministrul Agriculturii.

ANPC a descoperit apă plată cu microbi

Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au tăiat în carne vie, cum se spune, în magazinele din capitală. Ei au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a cinci tipuri de apă de masă şi apă de izvor îmbuteliată comercializate în unele reţele comerciale.

 
Mai exact, potrivit unui comunicat al ANPC, în perioada 4-9 martie, s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În urma controalelor, dintre cele 17 eşantioane prelevate şi analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti, cinci au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.
 
Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny - apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de doi litri, Aro - apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de doi litri, Calipso - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de şase litri, Izvorul Zânelor - apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de doi litri și Aqua Queen - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.
 
Conform comunicatului ANPC, în urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 de lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman  produsele Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plată Izvorul Zânelor, în cantitate totală de 244 de litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţul Ilfov, respectiv Harghita, prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.
 
De asemenea, în data de 15 martie au fost efectuate alte 11 prelevări de probe, eşantioanele fiind transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti, spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriţi.
 

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator, iar între timp instituţia a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică, pentru a se lua măsurile legale care se impun.

Citeşte şi „Bombe“ pe rafturile magazinelor - Ce produse populare din România au fost retrase de pe piaţă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii